Scandalul Romarm-Pițurcă. USR: Gabriel Țuțu, fost ofițer SRI, este ”protejatul” ministrului Economiei, Virgil Popescu
Fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, susține că directorul general al companiei Romarm, Gabriel Țuțu, inculpat de DNA, este ”protejatul” actualului ministru al Economiei, Virgil Popescu.
USR susține într-un comunicat că a demarat procedurile de schimbare a lui Gabriel Țuțu de la conducerea Romarm în perioada în care a fost la guvernare, însă procedura s-a oprit pentru că Virgil Popescu a schimbat CA-ul companiei, imediat după eliminarea USR din Guvern.
„Puteți să vă imaginați genul de protecție masivă pe care o avea domnul Țuțu din partea sistemului. Acest domn avea de departe unul dintre cele mai solide contracte făcute de pe vremea guvernului Orban. Un contract extrem de favorabil care însemna că dacă nu faci foarte mulți pași, fie nu poți să-l dai afară, fie trebuie să-i plătească statul român foarte mulți bani. Evident, am început procedura. Am apucat să schimb CA-ul Romarm cu oameni extraordinari, anunțați prin comunicat de presă, nu pe șest ca acum. Domnul Virgil Popescu a repus în funcție toți administratorii speciali din companiile de stat pe care îi dădusem eu afară și a oprit, evident, procedura de concediere a domnului Țuțu” afirmă deputatul USR.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Năsui mai susține că, în prezent, compania Romarm ”este paralizată de probleme și nu produce nimic”.
„Compania Romarm în sine nu produce nimic, dar este co-acționară cu ministerul Economiei în toate celelalte companii de stat producătoare de armament. Singura soluție ca să scăpăm nu doar de Țuțu, ci de toate aceste mafii care roiesc în jurul companiilor de stat este soluția pe care am adoptat-o la COS Târgoviște. Să căutăm investitori privați care să liciteze și să cumpere aceste companii. Atât timp cât aceste companii vor rămâne de stat, ele nu vor fi decât o vacă de muls pentru diverși dubioși de tipul domnului Țuțu”, mai spune deputatul USR.
Scandalul Romarm - Pițurcă
Potrivit procurorilor anticoruptie, directorul Romarm, Gabriel Țuțu, ar fi încheiat, în pandemie, între martie 2020 și septembrie 2021, două contracte cu o asociere de firme printre care se afla și o firmă a lui Victor Pițurcă, prin care au fost cumpărate 7 utilaje neconforme de producție a măștilor de protecție.
Compania națională Romarm a fost astfel prejudiciată cu suma de peste 8,6 milioane de lei reprezentând contravaloarea utilajelor și a materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe.
Anchetatorii spun că aceste utilaje nu sunt funcționale și nu au fost folosite niciodată. În plus, Țuțu le-a mai pretins firmelor implicate în afacere câte 40% din profit ca taxă de consultanță pentru un prieten.
El a promis în schimb că poate să-i influențeze pe funcționarii MApN să cumpere direct măștile de protecție, fără proceduri publice, dar și să accepte marfa fără probleme și să achite facturile la timp.
De altfel, procurorii DNA spun că acest prieten care primea parte din profit fără să facă nimic i-ar fi plătit directorului Romarm suma de 50.000 de lei. Anchetatorii mai spun că acum Gabriel Țuțu este cercetat pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, trafic de influență și fals intelectual
Cine este Gabriel Țuțu
Gabriel Țuțu a ajuns directorul general al Romarm in 2019.
Potrivit CV-ului de pe site-ul companiei, el și-a început cariera ca polițist în Galați, apoi a devenit șeful securității la combinatul Arcelor Mettal din oraș.
Ulterior a ajuns ofițer de contraspionaj în cadrul Serviciului Român de Informații unde a activat vreme de 9 ani.
După ce a părăsit SRI, în 2011, a început o incursiune fulminantă prin diverse instituții guvernamentale precum Ministerul Comunicațiilor sau Ministerul Dezvoltării. A fost și consilier al șefului Loteriei Române.
În 2015 a devenit antreprenor și a înființat o firma de securitate de la care a încasat în 2021 dividende de 44.000 de lei, potrivit declarației sale de avere.
Din același document reiese că într-un an a câștigat din salariu peste 150.000 de lei de la compania Romarm.