Scandal în Senat. Opoziția a părăsit sala plenului, iar deputații USR au vrut să intre la vot

Ultimul update: Joi 01 Martie 2018 13:51
Data publicarii: Marti 19 Decembrie 2017 13:10
Categorie: Politic

Un conflict a apărut, marți, între grupurile parlamentare, la dezbaterea din Senat privind modificarea statului magistraților.

Astfel, senatorii PMP au părăsit sala de plen, fiind nemulțumiți că propunerea lui Traian Băsescu de a retrage Legile Justiției de pe ordinea de zi a fost respinsă.

„PMP a fost consecvent. A fost împotriva înfiinţării comisiei speciale, a fost împotriva preşedintelui comisiei speciale, domnul Iordache, şi-a retras reprezentantul din comisie, nu a participat la votul din Camera Deputaţilor şi nici la dezbatere, nu participăm la vot şi la dezbatere nici în Senat, nici măcar prin prezenţa noastră care ajută la cvorum. Noi nu am pus niciun amendament, pentru ca Comisia Iordache să nu poată spune că 'le-am aprobat amendamente'. Asta a fost o plasă pe care au servit-o partidelor de opoziţie", a declarat liderul PMP, Traian Băsescu, pentru Agerpres.

El a punctat însă că parte din modificări sunt bune, dar din cauza vitezei de lucru „s-au făcut şi erori formidabile".

„Parte din modificările făcute acestor legi sunt bune. Sunt legi care funcţionează de 13 ani şi s-au putut constata zone în care se impun anumite ajustări. Pe de altă parte, datorită vitezei cu care s-a lucrat, s-au făcut şi erori formidabile. (...) Pe fondul discuţiilor din societate cred că cel mai bine pentru Parlament ar fi să lase perioada de vacanţă ca o perioada de dezbatere pentru forma la care s-a ajuns pe aceste legi, să se poată transmite mesajul corect, să se poată recepta de la societate îngrijorările şi să scoatem nişte legi pe care şi societatea şi politicienii să le aprobe", a spus Băsescu, în plenul Senatului.

Fostul ministru al Justiției, Raluca Prună, atac la adresa coaliției: PSD și ALDE „măcelăresc” Codurile penale

La rândul lor, senatorii USR au solicitat retrimiterea la comisie pentru 60 de zile a legilor justiţiei, însă și această solicitare a fost respinsă, potrivit News.ro.

„Magistraţii au intrat în grevă şi au ieşit pe treptele tribunalelor, nu putem trata cu uşurinţă acest lucru. Suntem pe punctul de a modifica echilibrul puterilor în stat, iar acest lucru nu se poate face într-o zi sau într-o săptămână”, a spus senatorul USR Vlad Alexandrescu.

Totodată, parlamentarii USR au adus mănuși din carton pe care scrie „Totul pentru justiție”, folosite de și de cetățenii care au demonstrat în stradă.

Senatorii dezbat în ședința de astăzi propunerea pentru modificarea și completarea legii privind statutul judecătorilor și procurorilor. Senatul este cameră decizională.

Mai mulţi deputaţi USR au asistat din balconul presei la şedinţa Senatului

Mai mulţi deputaţi USR, în frunte cu preşedintele Dan Barna, au încercat să intre în plenul Senatului în timpul şedinţei în care se dezbate legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Angajaţii Senatului au blocat intrările în sala de plen, iar deputaţii USR au urcat în balconul de unde jurnaliştii urmăresc lucrările Senatului.

Deputaţii USR nu au fost lăsaţi să intre în sala de plen a Senatului, angajaţii acestui for susţinând că ar fi împotriva regulamentului.

”Dacă nu vom reuşi să blocăm acum votarea legii în Senat vom continua cu celelalte instrumente disponibile pe care le avem - contestarea în zilele următoare la Curtea Constituţională a acestor iniţiative, Statutul Magistraţilor, Legea ANI şi tot pachetul pe care înţeleg că dl. Dragnea, înţeleg, l-a promis baronilor săi. De asta ne explicăm cumva această grotească grabă care se întâmplă în ultimele zile în Parlament pe subiectul Justiţiei”, a spus preşedintele USR, Dan Barna în foaierul Senatului, potrivit News.ro.

El a explicat că a venit împreună cu mai mulţi deputaţi la Senat pentru a fi alături de colegii senatori care protestează împotriva adoptarăă modificărilor aduse legii 303/2004 privind statutul magistraţilor.

”Ne îndreptăm spre o situaţie care duce România cu 20 de ani înapoi, o situaţie în care Justiţia nu mai contează, în care puterea transformă Justiţia într-un instrument de casă. Ei sacrifică orice. Ceea ce se întâmplă acum nu este doar spălarea de procese în curs a unor persoane din majoritate, ci este aşezarea mecanismului de funcţionare a statului, astfel încât să ne putem întoarce la banul public, la genţi, la şpăgi, astfel încât să se revină la mecanismul furatului de bani publici”, a mai spus Barna.

Liderul USR s-a dus apoi, împreună cu mai mulţi deputaţi ai partidului, în balconul de unde presa urmăreşte lucrările Senatului.

Acolo se afla deja deputata Cosette Chichirău care transmitea live pe Facebook şedinţa de plen a Senatului în care se dezbătea legea privind statutul magistraţilor:

O mie de magistrați au protestat față de posibila modificare adusă Legilor Justiției

O mie de magistrați au protestat față de posibila modificare adusă Legilor Justiției

Liviu Dragnea, președintele PSD, susține un discurs la congresul Partidului Social Democrat

Iohannis: Voi invita Guvernul și BNR la Cotroceni. S-a mers cam departe cu unele afirmații

Cazul ambasadei din Israel. Iohannis: Am avut o discuție destul de lungă cu Dăncilă

Parlamentarii le fac noi ”cadouri” deținuților. USR: ”Încurajați infractorii”

Dăncilă se întâlnește la Palatul Victoria cu premierii din Bulgaria, Grecia și Serbia

Dragnea și Tăriceanu participă, la Tallinn, la Conferinţa Preşedinţilor Parlamentelor statelor membre UE

Strategia ”România 2040” ar urma să fie realizată de o comisie condusă de Dragnea. PNL: Trădează un mod de gândire bolnav

fetita gimnasta simfonia lalelelor

Organizaţia Femeilor Liberale: PSD-ALDE să înceteze a mai umili copiii pentru buna lor dispoziţie

Alina Gorghiu, despre mutarea ambasadei din Israel: O nouă pată pe imaginea ţării în lume

Platforma România 100: Coaliţia PSD-ALDE se pregăteşte să transforme România într-un paradis penal

De ce nu s-a putut angaja Dacian Cioloș ca inginer și din ce bani a recunoscut că trăiește

Turcan: ”PNL crede doctrinar în definiția căsătoriei”. Reacție cu privire la mitingul anunțat de PSD

Băsescu: ”Un neisprăvit din Teleorman a făcut praf şi pulbere 60 de ani de diplomaţie consistentă”