Şeful DIICOT, despre modificările Justiției: Se amputează pârghii care pot fi folosite în favoarea părţii vătămate
Modificările aduse legislaţiei penale, în contextul transpunerii Directivei UE privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie, nu sunt propuse doar de parlamentarii de la putere, ci şi de cei din opoziţie, spune șeful DIICOT.
"Nu sunt propuse neapărat doar de cei de la putere, veţi fi uimiţi să vedeţi că sunt propuse de toţi membrii partidelor din Parlament din acest moment. Directiva este, într-adevăr, din punctul nostru de vedere, în mare măsură implementată, dar, vedeţi, nimeni nu are un punct de vedere absolut. Şi noi respectăm prezumţia de nevinovăţie şi este imperios ca inculpatul să beneficieze de această prezumţie până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare. Dar asta nu înseamnă neapărat că prin invocarea acestei directive trebuie amputate mijloacele prin care organele de urmărire penală acţionează", a declarat Horodniceanu, la Libertatea live, citat de Agerpres.
În opinia sa, unele dintre modificările propuse vor limita inclusiv posibilitatea de a aduce probe în favoarea inculpaţilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Nu vorbim doar de faptul că se amputează pârghii care pot fi folosite în favoarea părţii vătămate, dar o să vedeţi că sunt pârghii care pot fi folosite şi în favoarea inculpatului. Pentru că, iată, pe o înregistrare video de pe o cameră stradală (...) putem găsi mijloace de probă care să se poată administra inclusiv în favoarea inculpatului. Renunţarea la acestea (...) ar putea duce la neaflarea adevărului, care este, până la urmă, scopul procesului penal", a explicat procurorul şef al DIICOT.
El a apreciat ideea actualizării permanente a legislaţiei penale, care însă trebuie să se realizeze doar după o amplă consultare a tuturor instituţiilor din domeniul Justiţiei.
"Ideea, care a venit tot din Senatul României, de a modifica Codul penal sau Codul de procedură penală o dată pe an, după consultări masive, mie mi se pare foarte bine-venită. Codul penal şi Codul de procedură penală sunt două legi deosebit de importante, sunt două legi organice, care guvernează întreaga activitate de urmărire penală şi judecată", a precizat Daniel Horodniceanu.