Rovana Plumb: "Avem bani pentru autostrăzi, dar vrem lucrări de calitate”

rovana plumb
Pro TV

Rovana Plumb şi Eugen Teodorovici s-au întâlnit joi cu reprezentanţii companiilor de construcţii din domeniul infrastructurii rutiere, cărora le-au transmis că sunt bani pentru continuarea proiectelor începute.

De asemenea, Rovana Plumb a spus că își dorește calitate, iar în cazul în care se constată întârzieri în execuţie contractele vor fi reziliate, conform Agerpres

Potrivit unui comunicat comun al celor două ministere de resort, principalele probleme semnalate de antreprenori se referă la mecanismele birocratice care împiedică realizarea cu celeritate a lucrărilor contractate.

În acest sens, ei au precizat că cel mai des întâlnite cauze ale întârzierilor sunt: perioadele de timp lungi pentru emiterea autorizaţiilor de construire, lipsa culoarelor de expropriere la începerea lucrărilor (şi litigiile ce apar în legătură cu exproprierile în timpul realizării lucrărilor), precum şi situaţiile generate de întârzierile înregistrate la decontarea lucrărilor realizate.

"Autostrăzile cred că sunt printre cele mai discutate subiecte de către români. Şi, din păcate, nu într-un sens pozitiv. De aceea, cred că dialogul cu dumneavoastră, cei care construiţi infrastructura ţării, este soluţia de a grăbi lucrurile, de a găsi împreună răspunsuri la problemele pe care le întâmpinaţi. Ca să avem un dialog constructiv şi eficient, vă cer ca în cazul oricărei soluţii pe care o găsim împreună, aşa cum noi - Ministerul Transporturilor şi companiile din subordinea noastră - ne vom îndeplini partea noastră, aşa şi dumneavoastră să vă să onoraţi partea ce vă revine.

Citește și
Rovana Plumb
Rovana Plumb: România este pregătită să facă faţă oricărui scenariu în cazul Brexit

Totodată, nu vă ascund că, dacă se constată întârzieri din vina dumneavoastră, nu vom ezita să reziliem contractele şi să activăm toate căile legale pentru recuperarea prejudiciului. Avem bani să dezvoltăm infrastructura, avem bani pentru autostrăzi, dar vrem lucrări de calitate. Cu cât construiţi mai mult şi mai repede cu atât vom avea şi un grad de absorbţie al fondurilor europene mai mare", le-a transmis constructorilor Rovana Plumb.

Şeful de la Transporturi a precizat că a cerut înfiinţarea de comandamente permanente pentru monitorizarea proiectelor care contribuie la realizarea celor 180 de kilometri estimaţi că se vor da în folosinţă în 2019.

Din aceste comandamente vor face parte: un reprezentant al Ministerul Transporturilor din partea direcţiei ce se ocupă de fondurile europene, un reprezentant al Autorităţii de Management - Programul Operaţional Infrastructură Mare din cadrul Ministerului Fondurilor Europene şi un reprezentant al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

"Aceste persoane vor fi detaşate în teren. Nu vreau să mai găsim scuze, nici noi, decidenţii, nici constructorii, proiectanţii sau alţi factori implicaţi în proiect", a avertizat Plumb.

La rândul său, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a precizat că, dacă în alţi ani bugetul Ministerului Transporturilor a avut de suferit, anul acesta în proiectul de buget a fost stabilită o creştere semnificativă a fondurilor destinate MT.

'Anul 2019 este anul investiţiilor. Avem bani, dar nu avem o infrastructură aşa cum ne-o dorim. De aceea vă invităm să ne fiţi parteneri în construcţia de autostrăzi. Astfel câştigă şi românii, câştigă şi firmele dumneavoastră. Când a fost elaborat programul de guvernare, în domeniul transporturilor, unul dintre obiective a fost dezvoltarea infrastructurii şi susţinerea firmelor de construcţii.

Prin sumele alocate de la bugetul de stat şi fondurile europene, prin măsurile de stimulare a firmelor din acest domeniu am îndeplinit toate elementele necesare care ţin de acest guvern. Dacă dumneavoastră, în activitatea de zi cu zi, vă veţi confrunta cu o situaţie care să întârzie execuţia contractelor, am rugămintea să nu ezitaţi să ne comunicaţi, iar dacă acea problemă ţine de competenţa noastră, vom găsi o soluţie rapidă şi legală", i-a îndemnat Teodorovici pe constructori.

În finalul discuţiilor, ministrul interimar al Transporturilor a propus celor prezenţi ca aceste întâlniri să aibă un caracter periodic.

La întâlnirea de lucru au mai participat secretarul de stat în MT Dragoş Titea, directorul general al CNAIR, Narcis Neaga, şi conducerea direcţiilor de specialitate din cadrul MT şi MFE.

Ministrul interimar al Transporturilor, Rovana Plumb, a declarat la dezbaterile din comisiile de specialitate reunite ale Parlamentului asupra proiectului de buget al MT pentru 2019, că anul acesta vor putea fi daţi în trafic 180 de kilometri de autostradă.

"Pentru anul 2019, vom putea să dăm în trafic în ceea ce priveşte autostrăzile 180 de kilometri. Până în momentul de faţă în România avem 807 kilometri de autostradă în trafic. Deci, pentru 2019 am prognozat următoarele autostrăzi care pot fi finalizate ca şi tronsoane: Lugoj-Deva, loturile 3 şi 4 - 43 de km, o secţiune de încă 4 kilometri, Autostrada Sebeş - Turda, loturile 1 şi 2 - 41 km, Ogra - Câmpia Turzii, între Iernut şi Cheţani - 17,9 km, un alt lot între Cheţani şi Câmpia Turzii, de 15,69 de km, Suplacu de Barcău - Biharia - Borş, care-i componentă a Autostrăzii Transilvania - 5,35 km", a spus Rovana Plumb.

De asemenea, se va da în trafic Centura municipiului Bacău, de 16 km, Drumul expres Craiova - Piteşti tronsoanele 1 şi 2, de 27,35 de km în total.

"Din autostrada Comarnic - Braşov, sectorul Râşnov-Cristian, avem un drum de legătură cu Braşovul de 10 km. În total, aceştia fac 180 de km", a precizat ea.

O zi mai târziu, în cadrul discuţiilor referitoare la proiectul de buget din comisiile reunite de buget-finanţe, Rovana Plumb a precizat că cei 180 de kilometri de autostradă la care a făcut referire reprezintă o estimare pe baza datelor prezentate de Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere şi nu o promisiune.

"Toate acele estimări pe care le-am făcut şi care conduc la suma de 180 de kilometri pentru anul acesta vreau să fac precizarea că sunt o estimare. Nu a fost o promisiune şi nu este o promisiune, este o estimare pe baza datelor pe care le avem de la CNAIR. Astăzi trebuia să avem o întâlnire cu constructorii, dar am amânat-o pentru joi, pentru a fi în faţa dvs. Important este că nu vom sta aşa şi nu vom urmări lucrările din birou.

Din punctul meu de vedere, întâlnirea cu constructorii, care este o repetiţie pentru mine - am mai avut una în trecut, cred că în cursul lunii septembrie - îi chemăm din nou, dar de data aceasta nu vor veni numai constructorii de la autostrăzi, vor veni şi cei aferenţi drumurilor naţionale, cât şi diriginţii de şantier exact pentru tronsoanele pentru care s-a făcut o estimare de finalizare în anul 2019", a spus Rovana Plumb.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Cum s-a schimbat Rovana Plumb la 180 de grade după ce a promis 180 km de autostradă
Cum s-a schimbat Rovana Plumb la 180 de grade după ce a promis 180 km de autostradă

După ani de promisiuni privind autostrăzile, ministrul Transporturilor, Rovana Plumb, a venit luni cu 180 de kilometri noi pentru 2019.

Rovana Plumb: România este pregătită să facă faţă oricărui scenariu în cazul Brexit
Rovana Plumb: România este pregătită să facă faţă oricărui scenariu în cazul Brexit

România este pregătită să facă faţă oricărui scenariu în cazul Brexit, deşi ar fi fost de preferat să existe un acord, a declarat, sâmbătă, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, la un post de televiziune, conform Agerpres.

În 2015, Rovana Plumb anunța un ”program istoric” cu UE. După 4 ani, a atras 0,5% din bani
În 2015, Rovana Plumb anunța un ”program istoric” cu UE. După 4 ani, a atras 0,5% din bani

România a pierdut toţi banii europeni pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor.

Recomandări
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe Marcel Ciolacu. Liderul PSD: ”Trăim vremuri complicate”
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe Marcel Ciolacu. Liderul PSD: ”Trăim vremuri complicate”

Așa cum era de așteptat, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe liderul PSD Marcel Ciolacu, propus de coaliția PSD-PNL-UDMR-minorități.

Cine este Crin Antonescu, susținut la președinție. Discursul din 2012, când a fost președinte interimar în locul lui Băsescu
Cine este Crin Antonescu, susținut la președinție. Discursul din 2012, când a fost președinte interimar în locul lui Băsescu

În perioada 10 iulie 2012–31 august 2012, Crin Antonescu a fost președinte interimar al României, în urma suspendării din funcție a președintelui ales Traian Băsescu de către Parlament.

Surse: Cum va explica guvernul Ciolacu 2 bugetarilor că nu le va mări salariile anul viitor. Fraza oficială pregătită deja
Surse: Cum va explica guvernul Ciolacu 2 bugetarilor că nu le va mări salariile anul viitor. Fraza oficială pregătită deja

Prin măsurile necesare reducerii deficitului bugetar imens, care amenință viitorul întregii economii se numără și înghețarea salariilor bugetarilor, după doi ani de valuri de majorări.