România riscă să piardă un miliard de euro de la UE din cauza guvernanților. 300 milioane euro erau pentru metroul din Cluj
România este din nou pusă în situația de a primi doar o parte din cele 2,7 miliarde de euro pe care le așteaptă de la Bruxelles încă de la finalul anului trecut.
Peste un miliard, partea restantă, va ajunge în țară doar peste șase luni și doar dacă vor fi rezolvate jaloanele cu probleme, așa cum au promis autoritățile. Sunt investiții și reforme pe care responsabilii nu le-au făcut la timp.
România mai are la dispoziție 6 luni ca să-și ducă la bun sfârșit toate angajamentele față de Comisia Europeană pentru a primi 2,7 miliarde de euro. Este suma din cererea de plată numărul trei din Planul Național de Redresare și Reziliență, făcută de țara noastră încă de anul trecut, dar neîncasată până acum.
Alegeri 2024
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
”Marcel Ciolacu: Nu riscăm să pierdem niciun euro, sunt două sume la Ministerul Transporturilor, cea cu metroul de la Cluj și încă o sumă pe nu știu ce erate.
Reporter: Dar primim mai târziu banii aceștia?
Marcel Ciolacu: Da, ei ne dau 6 luni, un delay de 6 luni ca să închidem procedurile".
Din cei 2,7 miliarde de euro din cererea de plată numărul 3 făcută la Bruxelles, "649 milioane de euro deja sunt încasați sub formă de prefinanțare. Iar din ce a rămas, vom avea o plată parțială și o suspendare pe diferență, suspendare care se ridică oricând în interiorul celor 6 luni care sunt la dispoziție, cu fiecare jalon care se închide", a transmis ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu pentru Știrile PRO TV.
Cea mai spinoasă problemă, impozitarea firmelor mici
300 de milioane de euro ar fi bani pierduți numai din finanțarea proiectului metroului din Cluj-Napoca, unde au fost întârzieri la licitații. Criticile de la Bruxelles s-au îndreptat și către modul în care au fost numiți oamenii din conducerea agenției care monitorizează companiile de stat.
Specialiștii nu au fost mulțumiți nici de reforma managementului din companiile de stat din energie.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: ”Comisia Europeană a analizat fiecare selecție în parte și a urmărit modul în care România a respectat principiile din jalonul care vizează transparența, competitivitatea și lipsa conflictelor de interese aferente acestor proceduri. Suntem în așteptarea unui răspuns oficial care să concluzioneze lunile de clarificări și explicații pe care le-am furnizat Comisiei și care au luat forma a vreo 3.000 de pagini aferente acestor proceduri”.
Dacă în acest răstimp jaloanele cu probleme nu sunt rezolvate, România riscă să piardă 1 miliard de euro, adică mai bine de o treime din banii solicitați, spun surse politice.
Cea mai spinoasă chestiune rămâne impozitarea firmelor mici. Comisia Europeană a recomandat în repetate rânduri scăderea pragului până la care o firmă poate să beneficieze de impozite mai scăzute, ca microîntreprindere. PSD și PNL au amânat însă o decizie, pentru la anul, după alegeri.
Sursa: Pro TV
Etichete: euro, PNRR, guvern, fonduri europene, miliarde, bani pierduti,
Dată publicare:
11-10-2024 19:15