"Deveselu devine baza NATO". Romania face public acordul privind scutul antiracheta, incheiat cu SUA

×
Codul embed a fost copiat

Ministrul de externe Teodor Baconschi si secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu au prezentat astazi prevederile acordului incheiat cu SUA, privind scutul antiracheta. VEZI IN TEXT care sunt avantajele Romaniei.

Secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu a condus echipa de negociere cu SUA pe tema scutului antiracheta. Discutiile s-au purtat aproximativ un an, documentul fiind semnat, la 13 septembrie, de Teodor Baconschi si Hillary Clinton, in timpul vizitei de lucru a presedintelui Traian Basescu la Washington.

Descarca, la finalul acestui articol, documentul INTEGRAL

Cele mai importante prevederi ale acestui acord.

Sinteza declaratiilor secretarului de stat in MAE Bogdan Aurescu

Citește și
Traian Basescu
Tratatul cu SUA pe tema scutului: cine plateste prejudiciile pentru ce se intampla in afara Romaniei
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

-►"Scopul principal al acestui acord este intarirea securitatii individuale si colective a Romaniei si SUA, in conformitate cu tratatul Atlanticului de Nord."
-► "Definim aici principiul indivizibilitatii securitatii, principiul solidaritatii NATO, si acela al protectiei si acoperiii complete pentru toate populatiile, teritoriile si fortele europene ale NATO"

-► "Putem spune, pastrand, evident, proportiile de rigoare, ca baza de la Deveselu va deveni, pe masura ce sistemul NATO se contureaza, o baza NATO in Romania"
-► "Urmatorul paragraf din preambul se refera din nou la parteneriatul strategic romano-american, care este definit ca .. mai extins si mai profund. Dar are si o referire importanta la consecinta acestui parteneriat mai profund si mai extins, intre cele doua tari, si anume dezvoltarea in continuare a mecanismelor bilateriale, consolidate, de consultari politice si militare. Iar scopul acestei colaborari bilaterale intre Romania si Statele Unite este acela de a ameliora securitatea reciproca a celor doua tari."

-► "Exista aici si o referire la articolul 3 din tratatul Atlanticului de Nord. Acest articol 3 se refera la faptul ca, citez partea esentiala din acest articol, 'partile vor mentine si vor intari capacitatea lor individuala si colectiva de a rezista unui atac armat'.
-► Paragraful 5: "Proliferarea armelor de distrugere in masa a vectorilor de transport la tinta, inclusiv a rachetelor balistice, reprezinta o amenintare grava si in crestere pentru pacea si securitatea internationala, si pentru populatiile, teritoriul si fortele partilor aliatilor".

-► "Prin urmare, sistemul antiracheta american la care Romania contribuie direct, precum si viitorul sistem NATO, reprezinta instrumente eficiente de contracarare a acestor amenintari."

-► "Acesti interceptori, 'standard missile', trei, nu sunt proiectati in asa fel incat sa poata dobandi capacitate ofensiva, ei au doar virtuti defensive, sistemul nu poate fi convertit din punct de vedere tehnic intr-un sistem ofensiv."

-► "Articolul 2 al acestui acord. Sistemul de aparare impotriva rachetelor balistice include interceptori non-nucleari. Este o precizare care indica faptul ca interceptorii acestia nu sunt periculosi pentru sanatatea populatiei si nu au niciun fel de alta incarcatura pericluoasa. Pentru ca, din punct de vedere tehnic, distrugerea rachetelor inamice se face strict prin forta cinetica de impact."

La revenirea din SUA, presedintele Traian Basescu a declarat ca, odata transpus in practica, Acordul privind amplasarea unor elemente ale scutului antiracheta in Romania va face ca nivelul de securitate "sa fie cel mai inalt din istoria tarii".

Cine va conduce baza de la Deveselu - cati soldati americani vor fi in Romania: alte prevederi ale acestui document

-► "Daca, in legatura cu construirea si functionarea Bazei, Partile convin ca este necesara construirea sau modificarea cladirilor, facilitatilor, drumurilor, utilitatilor, comunicatiilor sau oricarui alt element de infrastructura, referitoare la, dar situate in afara Facilitatii, inclusiv in afara Bazei, pentru folosirea comuna de catre Romania si Statele Unite, o astfel de constructie sau dezvoltare, precum si costurile de functionare si intretinere aferente vor fi impartite intre Parti proportional cu folosirea acestora, (...), cu exceptia cazului in care se convine altfel. Statele Unite vor rambursa Romaniei costurile stabilite de comun acord ale serviciilor specifice convenite, furnizate de Romania pentru sprijinirea Statelor Unite".

-► "Romania nu-si va asuma raspunderea pentru niciun prejudiciu sau pentru nicio pretentie in legatura cu un astfel de prejudiciu, cauzat in afara teritoriului Romaniei de elemente ale Sistemului de Aparare impotriva Rachetelor Balistice al Statelor Unite in Romania".

-►"Baza si personalul militar si civil roman aflat in Baza vor fi sub comanda romana exercitata de catre un reprezentant al fortelor armate romane (denumit in continuare «Comandantul roman»)", se arata in acord. Documentul prevede explicit atributiile acestui comandant roman care va fi desemnat in treizeci de zile de la intrarea in vigoare a acordului. Astfel, comandantul roman "va consilia in legatura cu relationarea cu institutiile guvernamentale si locale romane si va facilita contactele cu astfel de institutii"; "va participa la coordonarea sprijinului logistic reciproc pentru personalul militar si civil aflat in Baza"; "va participa la coordonarea asigurarii securitatii in incinta Bazei"; "va participa la coordonarea instruirii comune in incinta Bazei"; "va consilia Reprezentantul de rang inalt al Statelor Unite (n.red. omologul comandantului roman) cu privire la legislatia romana relevanta pentru operarea Bazei".

-► Documentul prevede ca fortele americane de la Deveselu vor putea "sa intreprinda masuri de constructie si sa faca modificari majore si imbunatatiri si sa mentina, sa intretina si sa opereze instalatii si elemente de infrastructura pentru apararea impotriva rachetelor balistice in Baza". "In cursul unor astfel de activitati, Statele Unite pot: (a) sa utilizeze, modifice sau sa demoleze instalatii si elemente existente de infrastructura in Facilitate; (b) sa inlature vegetatia existenta; (c) sa excaveze solul in Facilitate cu luarea in considerare corespunzatoare a legislatiei romane privind protejarea siturilor arheologice", prevede documentul.

-► "In masura posibilului, fortele Statelor Unite vor acorda contractorilor cetateni romani si persoane juridice inregistrate in Romania un tratament nu mai putin favorabil ca acela acordat contractorilor care nu sunt cetateni romani si persoane juridice inregistrate in Romania", se arata in acord.

-► "Numarul membrilor fortei Statelor Unite desfasurati in Baza in mod obisnuit va fi de aproximativ 150 de persoane"
-► "Romania va stabili restrictii de trafic aerian"

-► Baza de la Deveselu va ramane in proprietatea si sub jurisdictia suverana a Romaniei, iar SUA vor avea autorizate accesul si utilizarea acesteia cu respectarea legislatiei romane, se arata in textul Acordului privind scutul. Tratatul prevede ca baza de la Deveselu "este sub jurisdictia suverana romana si proprietatea Romaniei". "Romania va pastra proprietatea si titlul asupra Bazei", se arata in document.

-► Tratatul mai prevede si ca "legile aplicabile pe teritoriul Romaniei se vor aplica in perimetrul Bazei", iar fortele SUA vor avea obligatia sa respecte legile Romaniei si sa se abtina de la orice activitate neconforma cu spiritul Acordului. 

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Basescu despre scut: Devenim o tinta, dar cel mai mare risc este sa ai o tara care nu se poate apara
Basescu despre scut: Devenim o tinta, dar cel mai mare risc este sa ai o tara care nu se poate apara

Traian Basescu a sustinut la televiziunea publica ca in urma semnarii acordului privind scutul antiracheta Romania devine o tinta prioritara, dar ca cel mai mare risc este o tara care nu se poate apara impotriva rachetelor balistice.

Tratatul cu SUA pe tema scutului: cine plateste prejudiciile pentru ce se intampla in afara Romaniei
Tratatul cu SUA pe tema scutului: cine plateste prejudiciile pentru ce se intampla in afara Romaniei

Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri ca, potrivit tratatului cu SUA pe tema scutului, eventualele prejudicii sunt in responsabilitatea SUA pentru orice se intampla in afara Romaniei.

Basescu: Scutul va apara Romania si tot ce e in spatele ei pana hăt-departe
Basescu: Scutul va apara Romania si tot ce e in spatele ei pana hăt-departe

Presedintele a declarat ca "modelul de racheta care se va amplasa in Romania este acum in laboratoare" si i-a indemnat pe "apologetii dezarmarii Romaniei" sa-si imagineze ipoteza unui atac cu racheta asupra Centralei de la Cernavoda.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.