Anastase da replica: PDL depune plangere penala impotriva lui Ponta

20-09-2010 00:00


Anastase da replica: PDL depune plangere penala im...
Votul la Legea pensiilor ar putea fi reluat. Anast...

UPDATE: Legea pensiilor nu a mai fost supusa la vot, insa scandalul s-a facut si mai mare. Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a spus ca Victor Ponta va fi actionat in instanta, pentru ca votul sau apare la legea pensiilor, desi a lipsit.

Ziua de marti a inceput intr-o atmosfera tensionata la Camera Deputatilor, din cauza scandalului in care este implicata Roberta Anastase, in calitate de presedinte al Camerei Deputatilor.

Dupa ce PSD a anuntat ca a depus plangere penala impotriva deputatilor PDL Roberta Anastase si Sever Voinescu, spiritele s-au incins. Parlamentarii opozitiei au inceput sa tipe, acuzand-o pe Anastase de "hotie".

Cel mai important punct de pe ordinea de zi a sedintei a fost reluarea votului acordat legii pensiilor. Degeaba s-au certat timp de aproape doua ore la microfon! Deputatii au decis ca legea pensiilor sa nu mai fie votata inca o data. Parlamentarii au reusit sa ia aceasta hotarare abia dupa ce au facut pauza, sa se calmeze.

Plina de nervi, dupa ce a fost tinta acuzatiilor PSD toata ziua, Roberta Anastase a spus ca deputatii PSD ar fi cerut 127 de miliarde de lei ca sa voteze legea pensiilor.

Dupa cateva ore, presedintele Camerei Deputatilor vine cu precizari noi, despre o negociere pe care PSD ar fi inceput-o cu PDL, in 15 septembrie 2009.

Cronologia evenimentelor:

Marti - 21 septembrie

17.20 Liderul grupului parlamentar al PDL, Mircea Toader, afirma ca PSD a declansat aceste discutiile despre "vanzarea legii pensiilor" "in ziua in care desfasura dezbaterea pe legea pensiilor. A fost solicitarea dansilor sa li se acorde niste sume din rezerva bugetara pe colegiile dansilor."

17.15 Roberta Anastase organizeaza o conferinta de presa pentru a aduce lamuriri despre acuzatiile pe care le-a lansat in Parlament. Presedintele Camarei Deputatilor afirma ca este in posesia unor e-mail-uri din partea PSD, care arata ca ar fi cerut bani pentru votarea legii pensiilor. De asemenea, a anuntat ca va formula plangere penala impotriva lui Victor Ponta, deoarece liderul PSD apare pe lista electronica a celor care ar fi votat pentru legea pensiilor, desi nu ar fi fost prezent.

14.20 Deputatul PNL Eugen Nicolaescu anunta ca partidul din care face parte va contesta la Curtea Constitutionala controversata legea a pensiilor, astfel incat sa nu fie promulgata.

14.15 Sedinta se suspenda din nou, "pentru consultari".

14.10 - Victor Ponta vrea drept la replica: "Domnisoara Anastase, pentru mine sunteti un inculpat. N-aveti onoare, sunteti niste hoti."

14.03 Roberta Anastase ia cuvantul de la microfonul Camerei Deputatilor, pentru a da o replica acuzatiilor la care a fost supusa in timpul sedintei. Si de aceasta data, Anastase sustine ca nu a comis nicio greseala in privinta numararii voturilor, acordate la legea pensiilor. In plus, ea sustine ca 127 de miliarde a fost suma ceruta de parlamentarii PSD pentru a vinde legea pensiilor.

13.55 - In urma deciziei majoritatii deputatilor, legea pensiilor nu va fi supusa din nou la vot

13.30 - presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, cere ajutorul chestorilor ca sa-i linisteasca pe deputatii din opozitie, care nu mai pot fi opriti din acuzatiile la adresa puterii. Acestia ii striga: "Nu e Parlamentul dumneavoastra!"

13.20 - deputatul PSD Nicolae Banicioiu o acuza pe Anastase de hotie, de la microfonul plenului

12.30 - PSD anunta ca a depus la Parchet o plangere penala impotriva Robertei Anastase si a lui Sever Voinescu, pentru abuz in serviciu, fals si uz de fals

12.25 - deputatul PSD Marian Neacsu ii cere presedintelui Camerei, Roberta Anastase, sa nu mai conduca sedintele acestei institutii, pentru ca "planeaza acuzatii" asupra ei. Raspunsul Robertei Anastase este ca aceasta solicitare ... se inscrie in declaratiile politice.

De altfel, si presedintele PSD, Victor Ponta,  i-a cerut Robertei Anastase sa nu mai prezideze Camera Deputatilor.

"Din punctul nostru de vedere, un presedinte de Camera care isi recunoaste hotia, care isi recunoaste frauda, nu inseamna ca este iertat. Un hot care a fost prins ca a furat si a dat inapoi banii pe care i-a furat nu este iertat, eventual are circumstante atenuante", a spus Victor Ponta.

Luni - 20 septembrie

14.15 - In ciuda faptului ca Roberta Anastase declara ca este de acord cu reluarea votului la legea pensiilor, presedintele PSD nu vrea sa renunte la actiunile declansate impotriva ei. Ponta a spus ca este hotarat, in continuare, sa depuna plangere penala impotriva presedintei Camerei Deputatilor.

13.40 - Incoltita de Partidul Social Democrat, care a acuzat-o de fraudarea votului acordat la legea pensiilor, Roberta Anastase a venit, luni, cu precizari noi. Ea a respins acuzele opozitiei, insa a spus ca este de acord cu reluarea votului.

Intrebata insa care a fost numarul exact al parlamentarilor care au participat atunci la votul acordat legii pensiilor, presedintele Camerei Deputatilor a evitat sa dea un raspuns clar.

"Eu i-am consultat pe liderii Coalitiei. Va spun dintr-un bun inceput ca eu personal sunt de acord cu reluarea votului (... ) Vreau sa va spun ca eu nu am atributul de a numara voturile. Regulamentar. De acolo ..incolo... lucrurile pot fi analizate." a spus Roberta Anastase.

13.20 - PSD cere, oficial, presedintelui Traian Basescu sa "recunoasca" fraudarea legii pensiilor. In caz contrar, social-democratii ameninta ca nu vor participa la discursul de marti, din Parlament, al sefului statului.

 

 

VIDEO PROTVPLUS.RO