Revizuirea Constitutiei. Parlamentul unicameral, respins de comisia de revizuire a Constitutiei
Comisia de revizuire a Constitutiei a respins amendamentul formulat de PDL pentru introducerea notiunii de Parlament unicameral in Legea fundamentala.
Majoritatea membrilor acestui for s-au exprimat pentru mentinerea sistemului bicameral.
Amendamentul PDL - "Parlamentul este alcatuit dintr-o singura Camera" - a intrunit un singur vot "pentru", al deputatului PDL Valeria Schelean, doua abtineri din partea membrilor PPDD si 15 voturi "impotriva", ale PSD, PNL, UDMR si minoritatilor nationale.
Deputatul PDL Valeria Schelean a sustinut ca este necesara adoptarea amendamentului pentru a se respecta referendumul din 2009, invocand din jurisprudenta Curtii Constitutionale care a invocat respectarea consultarii populare pentru unicameral.
Deputatul PSD Ioan Adam a afirmat ca in proiectul USL din campania pentru parlamentare a fost inclusa tema revizuirii Constitutiei, cu formula mentinerii sistemului bicameral.
Deputatul minoritatilor nationale Varujan Pambuccian a declarat ca un parlament unicameral este o invitatie la autoritarism, iar cel bicameral ofera o garantie ca accesele de autoritarism sunt limitate.
Senatorul PNL Tudor Chiuariu a afirmat ca rezultatele referendumului din 2009 ar fi putut produce efecte asupra Parlamentului aflat in exercitiul mandatului in acel moment, dar nu poate produce efecte pe termen nelimitat.
"Parlamentul unicameral are un defect major si anume ca o Camera discuta o lege de doua ori. Asta este dovada ca este nevoie de doua dezbateri si nimeni nu poate contrazice ca doua dezbateri pot fi realizate in mod mai judicios de doua corpuri decat de un singur corp", a afirmat Chiuariu.
De asemenea, senatorul PNL Petre Roman a afirmat ca in 2009 "poporul s-a pronuntat gresit, s-a pronuntat in afara Constitutiei", sustinand ca referendumul a fost neconstitutional si nu a avut parte de suficiente dezbateri.
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat ca argumentele de natura politica, juridica, istorica si traditionala in Romania pentru bicameralism sunt multe si sunt cunoscute, el invocand inclusiv lucrarea lui Emil Boc pe aceasta tema.
"Bicameralismul a fost vreme de 20 de ani, imediat dupa Revolutia din ‘89, un punct de consens, desi tacit, al clasei politice romanesti", a sustinut Antonescu.
El a adaugat ca in 2009 a fost lansata "o varianta periculos populista" indreptata impotriva institutiei parlamentare, mentionand ca aceasta dezbatere se va putea incheia odata cu revizuirea Constitutiei din acest an.