Magazinele mici ar putea scapa de obligatia de a se dota cu POS. "De unde sa-ti dea gestionarul daca nu are?"
O initiativa legislativa depusa in Parlament prevede modificarea legislatiei care obliga magazinele sa detina instrumente pentru plata cu cardul.
Daca ajungeti la cativa kilometri de oras si vreti sa platiti cu cardul sunt slabe sanse sa reusiti sa faceti asta. Cele mai multe dintre satele Romaniei nu au bancomate, iar magazinele mai mari abia de curand au inceput sa se doteze cu cititoare. Asta pentru ca patronii sunt obligati sa permita plata electronica si daca vor, sa le ofere si bani gheata clientilor care au carduri. Numai ca aceasta lege ar putea fi modificata.
Ca in multe alte locuri, in comuna Saucesti din judetul Bacau, cardurile bancare sunt o raritate. Asa ca proprietarii de magazine de acolo spun ca nu au de ce sa-si instalaze POS-uri. “Am auzit la televizor cu chestia asta dar la noi nu cred ca...am inteles ca daca mergi cu cardul poti sa mai iei si ceva bani inapoi dar de unde sa-ti dea daca gestionarul nu are de unde sa iti dea bani?”, spune un satean.
O lege care a intrat in vigoare acum doua luni ii obliga pe toti comerciantii - fie de la oras, fie de la sate - sa-si instaleze POS-uri, daca au afaceri de peste 10 mii de euro pe an, adica incasari de circa 125 de lei pe zi. Odata dotati cu aceste aparate, comerciantii pot oferi si un alt serviciu. Daca vor si au bani suficienti in casa de marcat, ei pot elibera unui client o suma de pana la 200 de lei.
Numai ca, acum, cativa parlamentari vor sa modifice aceste prevederi. Ei propun ca doar comerciantii cu afaceri de peste 50.000 de euro sa fie obligati sa aiba aparate de citire a cardurilor, iar suma maxima ce poate fi ceruta de clienti - spun aceiasi parlamentari - sa fie injumatatita, la 100 de lei. Asta ar reduce numarul comerciantilor care trebuie sa-si instaleze POS-uri de la circa 60.000 la 23.000, potrivit Asociatiei de Plati Electronice.
George Anghel, Asociatia de Plati Electronice: “Acei oameni detinatori de carduri care locuiesc in zonele rurale si care pana acum nu puteau sa faca niciun fel de plati, nici sa retraga numerar, nici sa plateasca la comercianti, vor fi obligati si de acum incolo sa nu aiba aceasta optiune.”
Scoaterea banilor din casieria magazinelor ar putea fi insa o solutie pentru cei la orase. Vor plati insa un comision de cel mult 1%.
Feliciu Paraschiv, Asociatia Nationala a Comerciantilor Mici si Mijlocii: “Aceasta initiativa va scoate bancomatele din functiune, bancomatele care sunt cheltuitoare de bani pentru banci."
In decembrie 2016 erau circa 10.300 de bancomate la nivel national, cu 500 mai putine fata de septembrie 2016. Dar romanii, care au 12 milioane de carduri active, au retras de la aceste aparate o suma-record: 39,3 miliarde de lei.
In ultima perioada, micii comerciantii din mediul rural s-au plans autoritatilor ca nu au fondurile necesare pentru a cumpara echipamentele tehnice necesare, respectiv POS-urile necesare pentru realizarea platilor cu ajutorul cardurilor bancare.
Mai mult, firmele din mediul rural au reclamat si faptul ca, in practica, nu pot sa ofere pentru fiecare cumparator care solicita avans in numerar sume de pana la 200 lei pentru simplul fapt ca nu incaseaza suficient pentru a putea raspunde acestor cereri.
In urma acestor solicitari, parlamentarii vor discuta in perioada urmatoare un proiect de lege care stabileste ca plata cu cardul va fi obligatorie incepand cu magazinele care au cifra de afaceri mai mare de 50.000 euro echivalent in lei.
Totodata, avansul maxim pe care acesti comercianti il pot acorda clientilor este propus sa fie redus la 100 de lei.
Cei care au depus acest proiect de lege sunt deputatii USR Claudiu Nasui si Cosette Chichirau.
Sursa: Pro TV
Etichete: USR, magazin, Parlament, proiect de lege, card, cumparaturi,
Dată publicare:
06-03-2017 13:12