Registru cu pedofili și violatori condamnați. Angajatorii vor avea acces la el

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

După modelul american, un parlamentar vrea să întocmească un registru cu pedofilii şi violatorii condamnaţi.

Documentul va putea fi consultat de firmele care vor să facă angajări. Iniţiatoarea proiectului speră că astfel cei găsiţi vinovaţi de infracţiuni sexuale nu vor mai ajunge să lucreze în şcoli, grădiniţe sau spitale.

Cu toate acestea, şi aceşti oameni merită o şansă după executarea pedepsei. Dar psihiatrii spun că România nu este pregătită să îi reabiliteze pe agresori, care sunt nişte oameni bolnavi.

În fiecare zi sunt violate în România cinci femei. O dată la patru zile este abuzat sexual un copil. Sunt datele Ministerului de Interne pe care deputatul Oana Bâzgan îşi sprijină proiectul de lege. Iniţiativa prevede că pedofilii, proxeneţii, violatorii sau traficanţii de minori să fie trecuţi într-un registru unic şi, timp de 20 de ani, să fie monitorizaţi.

La aceste informaţii nu ar avea acces decât poliţiştii şi firmele în momentul în care aceste persoane ar vrea să se angajeze.

Oana Bâzgan, deputat independent: "Acest proiect de lege nu face nimic altceva decât să preîntâmpine ca un violator sau un pedofil, proxenet să poate să lucreze în şcoli, Sănătate, MAI, MaPN, spitale, locuri unde ar putea avea acces la copii, la femei".

Registrul va cuprinde datele de identificare, probele genetice, dar şi o poză recentă a agresorului. Acesta trebuie să informeze autorităţile dacă lipseşte din oraş mai mult de 15 zile. Un astfel de registru le-ar fi însă mai util medicilor decât angajatorilor. Care ar avea mai multe date despre aceşti oameni şi ar putea încerca să îi ajute.

Gabriel Diaconu, psihiatru: "Abuzul sexual al minorului e o crimă. Pedofilia e o boală la fel ca alte boli. Rata de recidivă în pedofilie e destul de mare tocmai pentru că e o boală netratată şi la fel ca şi în celelelate boli psihice ea trebuie tratată, nu trebuie să închizi omul".

Pe de altă parte, copiii care sunt victimele unui astfel de abuz suferă traume ce nu se mai pot şterge.

Diana Stănculeanu, coordonator Salvaţi Copiii: "Adesea abuzul în copilărie nu e realizat de un necunoscut, el se realizează în contextul construirii unei relații de încredere cu copilul, astfel încât el devine un adult care crede că orice apropiere poate să aibă şi o parte de risc".

Astfel de registre există în Statele Unite sau Anglia. Iar Cehia şi Germania au adoptat legi dure prin care pedofilii sunt castraţi chimic. Iniţiativa va fi discutată de senatori după Paște.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO