Ponta, despre anuntul lui Basescu privind referendumul: Un nou scandal, trebuie sa mai si muncim

Victor Ponta, Traian Basescu - cover

Premierul Victor Ponta a catalogat drept "un nou scandal" anuntul presedintelui Traian Basescu privind declansarea unui nou referendum, liderul USL adaugand: "Trebuie sa mai si muncim, scandaluri am avut in ultimii ani".

Intrebat cum comenteaza demersul presedintelui Traian Basescu, care marti seara a anuntat ca a declansat procedura pentru un nou referendum pentru Parlament unicameral, Victor Ponta a raspuns ca este vorba despre "un nou scandal".

"Un nou scandal. Trebuie sa mai si muncim, ca scandaluri am tot avut in ultimii ani. Ce vrea domnul presedinte...e cetatean, are dreptul, foarte bine. Noi vom indemna cetatenii sa vina la referendum si sa voteze «Da», domnul Basescu isi va indemna sustinatorii sa vina sa voteze «Nu». Tragem linie si vedem daca au fost mai multe raspunsuri de «Da» decat de «Nu»", a spus Ponta, la finalul intalnirii liderilor USL care a avut loc miercuri dimineata la Senat. Liderul PSD a mai spus ca este dreptul presedintelui "sa faca orice referendum doreste".

"Guvernul guverneaza, nu da din gura la televizor ce ar vrea si ce nu ar vrea. Facem referendumuri cate vrea presedintele, dar avem mult mai multe lucruri importante de facut. Romanii nu vor un nou scandal, iar domnul Basescu nu o sa reuseasca sa ma atraga intr-un nou scandal", a adaugat Victor Ponta.

Ponta a precizat ca USL are un program pe termen mediu si lung pe care il respecta si il va respecta.

Citește și
Victor Ponta si Traian Basescu
Ponta refuza sa comenteze pentru moment declaratia lui Traian Basescu privind noul referendum
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

"Noi avem un program politic - programul USL, care e un program pe termen mediu si lung, pana in 2020, si, dupa cum vedeti, cu tenacitate, mergem pas cu pas, am castigat alegeri locale, generale, guvernam, am modificat Constitutia, facem regionalizare, o sa avem presedintele USL, avem dezvoltare economica. Din ce ne-am propus pe 5 februarie 2011, nu ne-am abatut de la traseu si nu ne abatem", a spus Ponta.

Premierul a aratat ca modificarile aduse deja Constitutiei vizeaza introducerea a 300 de deputati, aratand ca Senatul va reprezenta puterile locale.

"Am introdus 300 de deputati, normal, deoarece senatorii, asa cum arata noua Constitutie, vor reprezenta puterile locale. Sigur ca si acolo numarul va fi limitat, insa va fi in functie de regiuni si de judete", a spus Ponta.

El a aratat ca se bucura ca presedintele Traian Basescu a afirmat ca Legea referendumului este constitutionala.

"Inseamna ca e constitutionala Legea referendumului, ma bucur daca a zis presedintele ca e constitutionala. De altfel, evident ca e constitutionala, avand in vedere ca proiectul de lege asa cum a fost adoptat de Parlament este cuvant cu cuvant din deciziile CC, si anume aceeasi participare, 30% pentru toate tipurile de referendum si 25% asa cum e si azi - azi e 25% din 50, noi am pus 25% din 30, minim 30%. Evident ca e constitutionala", a spus Ponta.

"In rest, ce vrea domnul presedinte, treaba lui. Noi avem foarte multe lucruri de facut, nu de vorbit", a adaugat premierul.

Conducerea USL s-a reunit in sedinta, miercuri dimineata, la Senat, iar, potrivit unor surse politice, intalnirea a fost urmare a declaratiilor presedintelui Traian Basescu, care marti seara a anuntat ca a declansat procedura pentru un nou referendum pentru Parlament unicameral.

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca a declansat procedura pentru un nou referendum pentru Parlament unicameral si maximum 300 de parlamentari, precizand insa ca va emite decretul in functie de modul in care Parlamentul va respecta vointa poporului exprimata in 2009.

Presedintele a spus ca atitudinea Parlamentului, a majoritatii USL, privind modificarea Constitutiei, este una "care nu este compatibila cu statul de drept si care creeaza un precendent extrem de periculos, in care se refuza punerea in aplicare a vointei liber exprimate de popor".

"In aceasta dupa amiaza am declansat procedura unui nou referendum, cu doua intrebari: daca romanii doresc un Parlament unicameral si daca doresc un Parlament cu 300 de parlamentari. Revizuirea Constitutiei nu s-a incheiat si mai exista sansa ca Parlamentul sa revina la respectarea vointei poporului, exista si posibilitatea ca Curtea Constitutional- sa respinga o lege de revizuire care nu tine cont de vointa poporului.

Dar am declansat procedura si voi emite decretul in functie de ce se intampla in Parlament si la Curtea Constitutionala. Dau posibilitatea romanilor sa se pronunte din nou daca doresc Parlament unicameral si Parlament cu 300 de parlamentari", a spus presedintele. El a adaugat ca este obligatia sa sa utilizeze toate mijloacele constitutionale "pentru a da sansa ca democratia sa invinga vointa parlamentarilor si sa se aseze in interesul cetatenilor".

"Voi emite decretul si in functie de ce se intampla cu Legea referendumului. Daca Legea referendumului va fi modificata cu prezenta de 30%, o sa beneficieze si acest referendum de avantajul privind o prezenta de 30%. Vreau sa subliniez, sunt hotarat sa-i determin pe parlamentari sa respecte votul cetatenilor. A fost un referendum, este obligatia Parlamentului sa respecte acest referendum", a afirmat Traian Basescu.

El a adaugat ca a tinut sa lanseze aceasta procedura cat timp parlamentarii lucreaza, inainte de vacanta parlamentara. Intrebat daca va merge in Parlament, el a spus: "In Parlament nu am de ce sa merg, desi daca as fi invitat as merge cu placere". Intrebat ce are insemna daca nu s-ar tine cont de nici de rezultatul celui de-al doilea referendum pe aceasta tema, Basescu a raspuns:

"Atunci s-ar desfiinta alineatul 3 din art. 1 din Constitutie, care spune ca Romania este stat de drept". El a adaugat ca ar fi de neconceput acest lucru in toate tarile europene, ca sa existe un referendum valid, iar clasa politica sa refuze sa-l puna in aplicare. Basescu a mai spus ca un al doilea referendum pe acelasi subiect care fi din nou validat de popor ar fi echivalentul respingerii totale a clasei politice, inclusiv a celor care au castigat cu 70%.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca mesajul sau pentru romani in privinta referendumului este sa aiba incredere ca el se va bate pentru ca vointa lor sa fie respectata. Traian Basescu a precizat ca el nu mai are interese politice legate de revizuirea Constitutiei deoarece nu mai poate candida si nu mai poate fi presedintele Romaniei: "As pleca de la o premisa esentiala aceea ca eu nu mai am interese politice legate de revizuirea Constitutiei, nu mai pot candida, nu mai pot fi presedintele Romaniei de aceea privesc lucrurile cu mentalitatea si in intersul romanilor".

El a adaugat ca obiectivul celui de-al doilea mandat al sau a fost modernizarea si flexibilizarea statului si ca un obiectiv a fost si reizuirea unor institutii una dintre acestea fiind Parlamentul. "Un Parlament care poate fi caracterizat uneori ineficient si desprins de realitatea legislativa", a spus Basescu, precizand ca parlamentarii se aduna martea in plen si voteaza 50 de legi fara sa stie, de multe ori, despre ce este vorba.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Basescu: Defrisarea atributiilor presedintelui, o intelegere murdara care se reflecta in Constitutie
Basescu: Defrisarea atributiilor presedintelui, o intelegere murdara care se reflecta in Constitutie

Presedintele Traian Basescu sustine ca in spatele "defrisarii" atributiilor presedintelui la revizuirea Constitutiei pare a se ascunde o intelegere murdara.

Ponta refuza sa comenteze pentru moment declaratia lui Traian Basescu privind noul referendum
Ponta refuza sa comenteze pentru moment declaratia lui Traian Basescu privind noul referendum

Premierul Victor Ponta, aflat in vizita oficiala la Bratislava, a transmis presei, prin intermediul unui consilier, ca nu comenteaza deocamdata declaratiile presedintele Traian Basescu privind un nou referendum.

Basescu: Am declansat procedura pentru un nou referendum pentru unicameral si 300 de parlamentari
Basescu: Am declansat procedura pentru un nou referendum pentru unicameral si 300 de parlamentari

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca a declansat procedura pentru un nou referendum pentru Parlament unicameral si maximum 300 de parlamentari.

Recomandări
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar ar fi cerut și garanții.

Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri
Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri

Israelul a bombardat în timpul nopţii de luni spre marți nordul Fâşiei Gaza, într-unul unul dintre cele mai puternice atacuri din ultimele săptămâni.

Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”
Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”

Primarul general Nicuşor Dan este de părere că bătălia electorală pentru câștigarea Primăriei Capitalei în 2024 se va da între el şi Cristian Popescu Piedone.