Reactiile USL la invalidarea referendumului.Radu Stroe: Membrii CCR nu sunt capabili sa aplice legea

Radu Stroe

CCR a hotarat invalidarea referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. Senatorul PNL Mircea Diaconu a declarat ca Parlamentul "va lua doar act de hotararea Curtii, atunci cand se va reuni in plen".


14:27 Senatorul PNL Mircea Diaconu a declarat despre ipoteza conform careia Parlamentul poate lua o decizie privind validitatea referendumului, ca Legislativul doar ia act de hotararea Curtii Constitutionale, acest lucru urmand a se intampla in plenul reunit.

"Conform legii, Parlamentul ia act de hotararea Curtii, si atata tot. Cand se va intruni, insa, in plenul sau. Vedem cand. Nu ai cum sa strangi patru sute si ceva de oameni", a spus Mircea Diaconu, intrebat daca Parlamentul poate lua o decizie contrara Curtii Constitutionale, in privinta referendumului.

Potrivit lui Diaconu, "fiecare intelege ce vrea din acest referendum".

Citește și
Aspazia Cojocaru
CULISELE SEDINTEI CCR: Cum a schimbat Aspazia Cojocaru "tabara" si a votat pentru Traian Basescu
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

El a apreciat ca o prezenta atat de mare la vot si o implicare de asemenea maniera a cetatenilor este de laudat, iar coabitarea despre care s-a vorbit in ultima vreme nu presupune o coabitare între persoane, ci intre presedinte si poporul sau.

Despre modul in care se va comporta presedintele Traian Basescu dupa acest referendum, Mircea Diaconu a aratat ca, in opinia sa, fiecare trebuie sa isi vada de treaba lui, pentru ca s-a ajuns la aceasta situatie pentru ca s-au bagat tot timpul unii în treaba altora.

"Daca si-ar fi vazut fiecare de treaba lui, nu am fi ajuns aici. Sa stea fiecare pe creanga lui. Este o replublica parlamentara si asa va fi, adica presedintele va fi undeva, acolo", a mai spus Diaconu.
 

14:20  Ministrul delegat pentru Administratie, Radu Stroe (PNL), a declarat ca "membrii CC nu sunt capabili sa se debaraseze de problematica politica, nu sunt capabili sa citeasca si sa aplice Legea 370 cu care ar fi trebuit sa doarma sub cap".

"Trebuie sa constatam cu regret ca membrii CC nu sunt capabili sa se debaraseze de problematica politica, nu sunt capabili sa citeasca si sa aplice Legea 370 cu care ar fi trebuit sa doarma sub cap, dar mai grav nu sunt capabili sa fi luat in consideratiune votul celor 8,5 milioane de oameni", a spus ministrul Radu Stroe, la sosirea la sediul PNL.

 

14:00 Puiu Hasotti: "Este o decizie impotriva realitatii, a cifrelor, antinationala. De acum incolo, CC sa coabiteze cu Traian Basescu",

El a mai declarat ca intre USL si Traian Basescu nu poate sa existe "niciun fel de dialog, de coabitare".

Totodata, el a afirmat ca, prin decizia pe care a dat-o, CC a contribuit "la adancirea crizei politice din Romania".

Curtea Constitutionala a constatat, in hotararea adoptata marti, ca procedura de organizare a referendumului a fost respectata, ca nu s-a intrunit conditia de cvorum pentru ca scrutinul sa fie valabil si mentioneaza ca la data publicarii deciziei in Monitorul Oficial Traian Basescu isi reia atributiile.

Potrivit unui comunicat al CC, plenul Curtii Constitutionale a decis cu majoritate de voturi ca procedura pentru organizarea si desfasurarea referendumului din 29 iulie pentru demiterea presedintelui Traian Basescu a fost respectata.

De asemenea, CC confirma rezultatele referendumului comunicate de Biroul Electoral Central si constata ca din totalul de 18.292.464 de persoane inscrise in listele electorale permanente au participat la vot 8.459.053 de persoane (46.24 %), din care 7.403.836 (87.52 %) au raspuns "DA" la intrebarea "Sunteti de acord cu demiterea Presedintelui Romaniei?", iar 943.375 (11.15 %) au raspuns "NU".

Totodata, CC constata ca la referendum nu au participat cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, pentru ca referendumul sa fie valabil.

In comunicatul dat publicitatii de Curtea Constitutionala se precizeza ca la data publicarii acestei hotarari in Monitorul Oficial inceteaza interimatul lui Crin Antonescu in exercitarea functiei de presedinte, iar Traian Basescu isi reia atributiile de sef al statului.


Ioan Ghise: Parlamentul va decide daca presedintele poate fi demis chiar si fara cvorum

Senatorul PNL Ioan Ghise a precizat pentru MEDIAFAX ca, dupa pronuntarea Curtii Constitutionale pe validitatea referendumului, urmatorul pas este procedura din articolul 3 al Hotararii 34 a Parlamentului din 6 iulie, care spune ca in situatia in care Curtea Constitutionala va constata ca nu sunt indeplinite conditiile legale de validare, urmeaza ca Parlamentul sa decida calea de urmat.

"Parlamentul poate decide ca este aplicabil articolul 10 din legea referendumului, care spune ca demiterea presedintelui Romaniei se face cu majoritatea voturilor valabil exprimate ale celor care s-au prezentat la vot, fara a mai exista obligativitatea cvorumului de prezenta la vot a 50% plus unu din alegatorii de pe listele permanente", a mai aratat Ghise.

Potrivit lui Ioan Ghise, introducerea obligativitatii cvorumului nu are niciun temei constitutional.

El a aratat ca Parlamentul ar putea sa se reuneasca cel tarziu saptamana viitoare pentru a lua o decizie, in urma verdictului Curtii Constitutionale.

Ioan Ghise a mai spus ca o decizie a Parlamentului nu se va mai intoarce la Curtea Constitutionala, pentru un aviz de constitutionalitate, in conditiile in care Curtea Constitutionala nu controleaza hotararile Parlamentului.

Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a declarat, marti, ca CC a constatat ca referendumul este valid din punct de vedere al organizarii, dar ca nu s-a indeplinit conditia de cvorum.

"A fost validat referendumul, nu l-am invalidat, referendumul este valid, dar am constatat ca nu s-a indeplinit cvorumul", a explicat Zegrean.

Presedintele Curtii Constitutionale a mentionat ca presedintele suspendat, Traian Basescu, isi va relua in aceasta situatie atributiile de sef al statului.

Surse oficiale declarau anterior ca CC a decis, marti, ca referendumul din 29 iulie pentru demiterea presedintelui este invalid, iar Traian Basescu va reveni la Palatul Cotroceni.

Conform acelorasi surse, decizia a fost luata cu 6 voturi la 3.
Sedinta de marti a Curtii Constitutionale a durat mai putin de trei ore.
 

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Reactii internationale la verdictul CC. Oficial CE: Toate deciziile Curtii trebuie respectate
Reactii internationale la verdictul CC. Oficial CE: Toate deciziile Curtii trebuie respectate

Linia politica pe care Comisia Europeana a avut-o de la inceputul actualei situatii politice din Romania a fost de a solicita respectarea deciziilor Curtii Constitutionale, indiferent care ar fi acestea.

CULISELE SEDINTEI CCR: Cum a schimbat Aspazia Cojocaru
CULISELE SEDINTEI CCR: Cum a schimbat Aspazia Cojocaru "tabara" si a votat pentru Traian Basescu

Traian Basescu se poate intoarce la Palatul Cotroceni. Decizia a fost luata de cei 9 judecatori ai Curtii Constitutionale, care au invalidat referendumul de demitere a presedintelui organizat in 29 iulie.

Referendumul a fost INVALIDAT. Momentele-cheie ale zilei in care Traian Basescu a scapat de demitere
Referendumul a fost INVALIDAT. Momentele-cheie ale zilei in care Traian Basescu a scapat de demitere

stirileprotv.ro au transmis LIVE toate evenimentele si rectiile dupa decizia Curtii Constitutionale.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro

Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă de 64 de ani aproximativ 140.000 de euro, a informat, vineri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).