Reactie la cazul Sova. APADOR-CH cere Avocatului Poporului sa atace la C. Constitutionala Statutul deputatilor si senatorilor

Dan Sova

APADOR-CH ii cere Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala in privinta articolului 24 din Legea 96/2006 privind Statutul senatorilor si deputatilor.

Este vorba despre articolul invocat de senatori pentru a justifica lipsa voturilor necesare pentru ridicarea imunitatii lui Dan Sova.

Conform articolului 24 din Statutul deputatilor si al senatorilor, in cazul unei cereri de retinere, arestare sau perchezitie a deputatului ori a senatorului, "Camera hotaraste asupra cererii cu votul secret al majoritatii membrilor sai".

Aceast articol contrazice articolul 76 alineatele 1 si 2 din Constitutia Romaniei, care prevad ca "legile organice si hotararile privind regulamentele camerelor se adopta cu votul majoritatii membrilor fiecarei camere" si respectiv ca "legile ordinare si hotararile se adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare Camera".

Conform Constitutiei, asadar, o hotarare de ridicare a imunitatii parlamentare a unui deputat sau senator ar trebui sa se ia cu votul a jumatate plus unu din totalul parlamentarilor prezenti la sedinta respectiva, si nu cu jumatate plus unu din numarul total al acestora, arata APADOR-CH.

Citește și
proteste
"Protestati, nu șovăiți". Cateva sute de persoane au protestat in Capitala dupa votul din Parlament in cazul Dan Sova

"Este evident ca articolul 24 alineatul 4 din Legea 96/2006 nu poate sa modifice Constitutia, prin urmare este neconstitutional, intrucat prevede cerinta unei alte majoritati (mai substantiale) pentru adoptarea unei hotarari a camerei, decat majoritatea prevazuta in mod strict in Constitutie, in art. 76 al. 2. Pentru aceste motive APADOR-CH i-a cerut Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala privind exceptia de neconstitutionalitate a articolului 24 din Legea 96/2006", se arata in comunicatul organizatiei.

Toto miercuri, in urma votului dat in cazul lui Sova, surse din PNL au declarat pentru Mediafax ca formatiunea vrea sa atace la CCR decizia Senatului. Potrivit surselor citate, liberalii cauta solutii juridice pentru contestarea acestui vot, intrucat nu respecta articolul din Constitutie care prevede ca decizia Camerei in cazul incuviintarii arestarii se face cu majoritatea celor prezenti in plen.

Rezultatul oficial al votului senatorilor in cazul cererii DNA vizandu-l pe Dan Sova, anuntat in plen, a fost de 79 de optiuni "pentru", 67 "contra", iar cinci voturi au fost anulate. Potrivit anuntului oficial facut in plen, in urma numaratorii voturilor, ca urmare a faptului ca nu a fost intrunit votul majoritatii senatorilor, Senatul nu a incuviintat arestarea preventiva a lui Dan Sova.

"S-a hotarat ca se voteaza cu majoritate normala, pentru legi organice. La domnul Sova nu s-a intrunit numarul de voturi", a spus senatorul liberal Cristian Bodea, dupa votul din Senat, precizand ca decizia a fost a presedintelui Calin Popescu Tariceanu.

DNA a cerut incuviintarea retinerii si arestarii senatorului PSD Dan Sova, urmarit penal pentru trei fapte de complicitate la abuz in serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, dupa ce in perioada 2007-2008 firma "Sova si Asociatii" a incheiat trei contracte de asistenta juridica cu complexurile Turceni si Rovinari, in urma carora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei.

Citește și...
Associated Press: SUA, Marea Britanie si Olanda critica Romania dupa ce Senatul a blocat arestarea lui Dan Sova
Associated Press: SUA, Marea Britanie si Olanda critica Romania dupa ce Senatul a blocat arestarea lui Dan Sova

Romania si-a atras noi critici din partea Statelor Unite, Marii Britanii si Olandei dupa ce Senatul a blocat arestarea lui Dan Sova, comenteaza agentia Associated Press.

"Protestati, nu șovăiți". Cateva sute de persoane au protestat in Capitala dupa votul din Parlament in cazul Dan Sova

Dupa votul din Parlament, in urma caruia Dan Sova si-a pastrat imunitatea, oamenii au reactionat.

Traian Basescu il ataca pe Calin Popescu-Tariceanu, dupa decizia din cazul Dan Sova.
Traian Basescu il ataca pe Calin Popescu-Tariceanu, dupa decizia din cazul Dan Sova. "Aceasta sluga a lui Victor Ponta"

Fostul presedinte Traian Basescu a lansat, miercuri seara, un atac dur, pe Facebook, la adresa presedintelui Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, dupa votul in cazul deputatului Dan Sova.

L-au miruit
L-au miruit "de drag" si l-au scapat de procurori. Senatorii au facut tot ce-au putut ca sa-l tina pe Sova in libertate

Daca tot este ''Bunavestire'' si se spune, ca nu e bine sa te certi, senatorii l-au miruit pe Dan Sova cu ulei de la Mormantul Sfant, apoi i-au intins crestineste o mana si l-au fericit cu o decizie, care il scapa de puscarie.

Recomandări
Zelenski: Ucraina a depus o cerere de „aderare accelerată” la NATO
Zelenski: Ucraina a depus o cerere de „aderare accelerată” la NATO

Volodimir Zelenski a anunțat vineri că Ucraina a depus o cerere de „aderare accelerată” la NATO. Vestea vine la scurt timp după ce Vladimir Putin a semnat documentele de anexare a patru regiuni ucrainene.

Putin: „Oamenii din Herson, Doneţk, Lugansk devin cetăţenii noştri pentru totdeauna!”. Acordurile de anexare au fost semnate
Putin: „Oamenii din Herson, Doneţk, Lugansk devin cetăţenii noştri pentru totdeauna!”. Acordurile de anexare au fost semnate

Rusia a declarat vineri patru provincii ucrainene (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie) ca fiind parte a teritoriului său, a anunţat într-un discurs preşedintele rus Vladimir Putin.

Sorin Cîmpeanu oferă noi explicații după demisia de la Ministerul Educației
Sorin Cîmpeanu oferă noi explicații după demisia de la Ministerul Educației

Sorin Cîmpeanu, ministrul care a demisionat de la Ministerul Educației, a transmis, vineri, precizări, după ce joi seara și-a anunțat demisia de la minister.