PSD vrea să modifice legea pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie
Mai mulți parlamentari PSD vor să modifice legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.
În expunerea de motive care este semnată de deputatul PSD Cătălin Rădulescu se arată că faptele de corupție ar trebui să fie incriminate doar dacă sunt făcute ”pentru sine”, nu și ”pentru altul”.
Rădulescu este parlamentarul care a devenit cunoscut după ce a declarat că protestatarii din Piața Victoriei ar trebui alungați cu tunurile cu apă și că are un pistol automat AKM cu care a luptat la Revoluție, pe care este pregătit să îl folosească din nou.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Proiectul de modificare a Legii nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie este semnat de mai mulți parlamentari PSD, însă printre aceștia nu se află și Rădulescu - chiar dacă el este cel care semnează expunerea de motive: Bucura-Oprescu Simona – deputat PSD; Căruceru Aida-Cristina – deputat PSD; Cosma Andreea – deputat PSD; Gavriliţă Bianca – Miruna – deputat PSD; Halici Nicuşor – deputat PSD; Iancu Iulian – deputat PSD; Moagher Laura-Mihaela – deputat PSD; Neaţă Eugen – deputat PSD; Pau Radu – Adrian – deputat PSD; Presură Alexandra – deputat PSD; Suciu Matei – deputat PSD; Ursu Răzvan-Ion – deputat PSD; Vasilică Radu Costin – deputat PSD; Velcea Nicolae – deputat PSD; Vrăjitoru Sorinel-Marian – deputat PSD.
Ce prevede proiectul
Articolul 12 se modifică și se completează după cum urmează:
”(1) Sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase materiale necuvenite:
a) efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției sau însărcinării saleș
b) folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
(2) Operațiunile financiare constau în operațiuni care antrenează circulația de capital, operațiuni de bancă, de schimb valutar sau de credit, operațiuni de plasament, în burse, în asigurări, în plasament mutual ori privitor la conturile bancare și cele asimilate acestora, tranzacții comerciale interne și internaționale. Pentru a fi efectuate ca acte de comerț, operațiunile financiare trebuie sa constituie un act de speculă sau o acțiune de intermediere în circulația bunurilor, făcută în mod organizat.”
În expunerea de motive semnată de deputatul PSD Cătălin Rădulescu se arată că foloasele obținute în urma unui act de corupție trebuie să fie strict de ordin ”material”.
”Sintagma ”pentru sine sau pentru altul” a urmărit, în concepția legiuitorului, evitarea situaiei în care autorul faptei, deși comite o infracțiune, ar putea să invoce în apărarea sa faptul că nu este beneficiarul foloaselor rezultate, în fapt, o asemenea abordare nu are legătură cu realitatea.
Astfel, este absurd să presupunem faptul că o persoană comite o asemenea infracțiune fără nici un fel de interes ori beneficiu personal, doar pentru a aduce foloase necuvenite unei terțe persoane.
În mod evident, cel care comite fapta incriminată are un interes, nelegitim, și beneficiază chiar și indirect de folosul rezultat. Dacă acest interes nelegitim și beneficiul rezultat nu aparțin, cel puțin parțial, și autorului, atunci nu poate fi vorba de o infracțiune de corupție sau asimilată unei fapte de corupție”, se precizează în expunerea de motive.
Proiectul a fost înregistrat pe 12 decembrie la Senat, care urmează să îl analizeze ca primă Cameră sesizată.
Sursa: Pro TV
Etichete: justitie, PSD, Parlament, proiect de lege, coruptie, catalin radulescu,
Dată publicare:
18-12-2017 09:39