PSD a reintrodus creşterea pensiilor cu 40% şi mărirea salariilor profesorilor în 2020

Ultima actualizare: 07-09-2020 17:18
Marcel Ciolacu
Agerpres

Grupul parlamentar al PSD a eliminat, printr-un amendament la proiectul de lege care aprobă ordonanţa de urgenţă privind rectificarea bugetară în 2020, formularea care indica o creştere a pensiilor cu 14%, cum a propus Executivul.

Astfel, majorarea ar trebui să fie de 40%, cum arată Legea pensiilor, dacă proiectul va fi adoptat în plenul Parlamentului.

Potrivit News.ro, un alt amendament al social-democraţilor prevede o creştere a salariilor profesorilor în acest an, și nu din 2021, cum vrea Guvernul Orban.

Premierul Ludovic Orban a afirmat, însă, în repetate rânduri că nu sunt bani la buget pentru majorarea cu 40 % a pensiilor, în condițiile restricțiilor economice din prezent generate de criza sanitară.

Comisiile reunite pentru muncă ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat un aviz favorabil comun la proiectul de lege care aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative şi stabilirea unor măsuri bugetare.

Astfel, a fost abrogat articolul, printr-un amendament al grupului parlamentar al PSD, care prevede majorarea pensiilor cu 14%, aşa cum era în varianta OUG.

„La articolul 86 alineatul (2) din Legea nr.127/2019 privind sistemul public de pensii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 563 din 9 iulie 2019, cu modificările ulterioare, litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins: "b) la data de 1 septembrie 2020 - 1.442 lei”, conform unui amendament la propunerea legislativă pentru aprobarea OUG.

Menţinerea valorii punctului de pensie, aşa cum este prevăzut în lege, la valoarea de 1.775 lei, în scopul păstrării calendarului privind majorarea punctului de pensie până la intrarea în vigoare, în integralitate, a Legii privind sistemul public de pensii”, arată PSD în motivarea amendamentului.

Totodată, un alt amendament al PSD a abrogat prevederile privind creşterea salariilor profesorilor. Prin urmare, schimbarea propusă de social-democraţi indică o majorare a salariilor cadrelor didactice din acest an şi nu din 2021, aşa cum propuse Guvernul în ordonanţa de urgenţă.

„La articolul 38 alineatul (4¹) din Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 492 din 28 iunie 2017, cu modificările şi completările ulterioare, litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins: «c) începând cu 1 septembrie 2021 de salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022»”, prevedea articolul abrogat prin amendament de către PSD.

Motivarea oferită de PSD este: ”pentru majorarea salariilor de bază stabilite pentru personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ”, conform sursei citate.

Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 se află în procedură de urgenţă în Parlament şi urmează să fie votat într-un plen reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a declarat recent că ”nu este posibil să împarţi bani care nu există”.

De altfel, premierul Ludovic Orban a avertizat că Guvernul va sesiza CCR în cazul în care PSD va abroga în Parlament articolul din OUG privind rectificarea bugetară referitor la creşterea punctului de pensie cu 14%.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO