PSD a cerut oficial, in plen, inlocuirea lui Geoana: "Rog sa fie consemnata ilaritatea in sala"

08-11-2011 08:57

Mircea Geoana

PSD a solicitat oficial, luni, in plenul Senatului, condus de Mircea Geoana, inlocuirea acestuia din functie cu senatorul PSD Titus Corlatean.

Liderul grupului PSD, Ilie Sarbu, a facut la tribuna solicitarea de introducere a acestui punct pe ordinea de zi a plenului de luni. "Grupul parlamentar al PSD solicita inlocuirea din functia de presedinte al Senatului a domnului senator Mircea Geoana", a anuntat Sarbu.

El a adaugat ca acelasi grup propune ca acesta sa fie "inlocuit" cu senatorul PSD Titus Corlatean. Liderul senatorilor social-democrati a invocat faptul ca aceasta propunere se bazeazeaza dispozitiile constitutionale si regulamentare, precum si pe cutuma.

Senatorul a mentionat, in acest sens, articolului 64, alineatele 2 si 5, din Constitutia Romaniei, articolele 23, alineatele 3, 24, 25 si 27 din Regulamentul Senatului si Decizia 601 din 14 noiembrie 2005 a Curtii Constitutionale.

Referitor la decizia Curtii, Sarbu a subliniat ca din aceasta rezulta ca numai grupul care l-a propus poate cere demiterea sefului Senatului si ca inlocuirea acestuia "se poate face numai cu o persoana din acelasi grup parlamentar". Afirmatiile lui Sarbu au determinat rumoare si rase in sala de sedinta.

"Rog sa fie consemnata ilaritatea in sala", a mentionat, pentru stenograma, Mircea Geoana. "Eu stiu ca va distrati si ca dumneavostra, in frunte cu presedintele tarii, apreciati deciziile Curtii Constitutionale numai atunci cand va intereseaza si va favorizeaza", le-a spus Ilie Sarbu senatorilor PDL, citat de Mediafax.

El a aratat ca Geoana nu poate conduce sedinta plenului in care se decide revocarea sa si a calificat propunerea sa ca fiind "perfect legala, contitutionala". In replica, presedintele Senatului a subliniat ca nu poate supune la vot propunerea de modificare a ordinii de zi facuta de liderul senatorilor PSD deoarece aceasta este neregulamentara.

Geoana a aratat ca o astfel de propunere trebuie sa fie adresata, potrivit Regulamentului, in scris, Biroului Permanent, urmand sa fie analizata in prima sedinta a conducerii Camerei indeplinirea conditiilor regulamentare si decisa, prin vot, introducerea in proiectul ordinii de zi a urmatoarei sedinte de plen. Senatorul Serban Mihailescu a cerut pauza de consultari, aceasta fiind acordata.

La reluarea lucrarilor, liderul grupului PDL, Cristian Radulescu, a cerut informatii suplimentare de la PSD. "Procedura de rocada nu exista", a subliniat senatorul democrat-liberal.

El a cerut senatorilor PSD sa lamureasca daca propunerea grupului social-democrat inseamna o cerere de revocare din functie a lui Geoana sau un anunt privind vacantarea acestei functii prin demisia fostului presedinte al PSD.

"Decizia CC va da doar un pic de sprijin", le-a spus el celor din opozitie si a atentionat ca grupul care poate cere revocarea din functie a lui Geoana este cel care l-a propus, respectiv PSD+PC, care nu mai exista.

De asemenea, el a aratat ca intelege dorinta grupului PSD de a avea "si tigaia unsa, si slanina in pod", dar ca prevederile regulamentare trebuie sa fie respectate, iar acesta tema nu se poate transa "pe sub mana". "Exista si ale expresii, mai lumesti, pentru aceasta situatie", a spus razand, Radulescu.

Radulescu a aratat ca o eventuala cerere de revocare trebuie sa fie depusa in scris la Biroul Permanent, care decide, prin vot, includerea acestei solicitari pe ordinea de zi a urmatoarei sedinte.

El a sublinat ca, in cazul in care actualul presedinte al Senatului isi va da demisia, postul vacant este ocupat de un presedinte interimar, desemnat de conducerea acestei Camere, dintre cei patru vicepresedinti. Cei patru vicepresedinti ai Senatului sunt Petru Filip (PDL), Cristian Diaconescu (Grupul Progresist), Ioan Chelaru (PSD) si Dan Voiculescu, reprezentand PNL.

Sedinta Senatului a inceput, luni, cu aproape o ora si jumatate intarziere, in absenta presedintelui acestei Camere, Mircea Geoana, si a senatorilor PSD care discutau, in sedinta de grup, inlocuirea acestuia din functie.

Mircea Geoana si-a cerut scuze pentru intarziere, aratand ca acesta este "impactul unei vizite reusite in America".

"Ati observat ca anumite grupuri politiciste sunt un pic mai naravase in aceasta perioada. Dati-mi voie sa declar deschisa sedinta Senatului …era sa sa spun American….Romaniei din 7 noiembrie 2011", a spus social-democratul la inceputul sedintei de plen.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a condus sedinta de luni a acestei Camere de doi secretari apartinand grupului PDL, Orest Onofrei si Gheorghe David.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, ca BPN si grupul senatorilor partidului au decis ca Titus Corlatean sa fie propus pentru functia de presedinte al Senatului, iar Mircea Geoana sa preia sefia Comisiei de politica externa a acestui for legislativ.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO