PSD a cerut oficial, in plen, inlocuirea lui Geoana: "Rog sa fie consemnata ilaritatea in sala"

Mircea Geoana

PSD a solicitat oficial, luni, in plenul Senatului, condus de Mircea Geoana, inlocuirea acestuia din functie cu senatorul PSD Titus Corlatean.

Liderul grupului PSD, Ilie Sarbu, a facut la tribuna solicitarea de introducere a acestui punct pe ordinea de zi a plenului de luni. "Grupul parlamentar al PSD solicita inlocuirea din functia de presedinte al Senatului a domnului senator Mircea Geoana", a anuntat Sarbu.

El a adaugat ca acelasi grup propune ca acesta sa fie "inlocuit" cu senatorul PSD Titus Corlatean. Liderul senatorilor social-democrati a invocat faptul ca aceasta propunere se bazeazeaza dispozitiile constitutionale si regulamentare, precum si pe cutuma.

Senatorul a mentionat, in acest sens, articolului 64, alineatele 2 si 5, din Constitutia Romaniei, articolele 23, alineatele 3, 24, 25 si 27 din Regulamentul Senatului si Decizia 601 din 14 noiembrie 2005 a Curtii Constitutionale.

Referitor la decizia Curtii, Sarbu a subliniat ca din aceasta rezulta ca numai grupul care l-a propus poate cere demiterea sefului Senatului si ca inlocuirea acestuia "se poate face numai cu o persoana din acelasi grup parlamentar". Afirmatiile lui Sarbu au determinat rumoare si rase in sala de sedinta.

Citește și
Mircea Geoana
Ce spun unii senatori PSD despre Mircea Geoana: "Sa rupem pisica"
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

"Rog sa fie consemnata ilaritatea in sala", a mentionat, pentru stenograma, Mircea Geoana. "Eu stiu ca va distrati si ca dumneavostra, in frunte cu presedintele tarii, apreciati deciziile Curtii Constitutionale numai atunci cand va intereseaza si va favorizeaza", le-a spus Ilie Sarbu senatorilor PDL, citat de Mediafax.

El a aratat ca Geoana nu poate conduce sedinta plenului in care se decide revocarea sa si a calificat propunerea sa ca fiind "perfect legala, contitutionala". In replica, presedintele Senatului a subliniat ca nu poate supune la vot propunerea de modificare a ordinii de zi facuta de liderul senatorilor PSD deoarece aceasta este neregulamentara.

Geoana a aratat ca o astfel de propunere trebuie sa fie adresata, potrivit Regulamentului, in scris, Biroului Permanent, urmand sa fie analizata in prima sedinta a conducerii Camerei indeplinirea conditiilor regulamentare si decisa, prin vot, introducerea in proiectul ordinii de zi a urmatoarei sedinte de plen. Senatorul Serban Mihailescu a cerut pauza de consultari, aceasta fiind acordata.

La reluarea lucrarilor, liderul grupului PDL, Cristian Radulescu, a cerut informatii suplimentare de la PSD. "Procedura de rocada nu exista", a subliniat senatorul democrat-liberal.

El a cerut senatorilor PSD sa lamureasca daca propunerea grupului social-democrat inseamna o cerere de revocare din functie a lui Geoana sau un anunt privind vacantarea acestei functii prin demisia fostului presedinte al PSD.

"Decizia CC va da doar un pic de sprijin", le-a spus el celor din opozitie si a atentionat ca grupul care poate cere revocarea din functie a lui Geoana este cel care l-a propus, respectiv PSD+PC, care nu mai exista.

De asemenea, el a aratat ca intelege dorinta grupului PSD de a avea "si tigaia unsa, si slanina in pod", dar ca prevederile regulamentare trebuie sa fie respectate, iar acesta tema nu se poate transa "pe sub mana". "Exista si ale expresii, mai lumesti, pentru aceasta situatie", a spus razand, Radulescu.

Radulescu a aratat ca o eventuala cerere de revocare trebuie sa fie depusa in scris la Biroul Permanent, care decide, prin vot, includerea acestei solicitari pe ordinea de zi a urmatoarei sedinte.

El a sublinat ca, in cazul in care actualul presedinte al Senatului isi va da demisia, postul vacant este ocupat de un presedinte interimar, desemnat de conducerea acestei Camere, dintre cei patru vicepresedinti. Cei patru vicepresedinti ai Senatului sunt Petru Filip (PDL), Cristian Diaconescu (Grupul Progresist), Ioan Chelaru (PSD) si Dan Voiculescu, reprezentand PNL.

Sedinta Senatului a inceput, luni, cu aproape o ora si jumatate intarziere, in absenta presedintelui acestei Camere, Mircea Geoana, si a senatorilor PSD care discutau, in sedinta de grup, inlocuirea acestuia din functie.

Mircea Geoana si-a cerut scuze pentru intarziere, aratand ca acesta este "impactul unei vizite reusite in America".

"Ati observat ca anumite grupuri politiciste sunt un pic mai naravase in aceasta perioada. Dati-mi voie sa declar deschisa sedinta Senatului …era sa sa spun American….Romaniei din 7 noiembrie 2011", a spus social-democratul la inceputul sedintei de plen.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a condus sedinta de luni a acestei Camere de doi secretari apartinand grupului PDL, Orest Onofrei si Gheorghe David.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, ca BPN si grupul senatorilor partidului au decis ca Titus Corlatean sa fie propus pentru functia de presedinte al Senatului, iar Mircea Geoana sa preia sefia Comisiei de politica externa a acestui for legislativ.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Ponta: PSD il sustine pe Titus Corlatean la sefia Senatului. Replica lui Geoana
Ponta: PSD il sustine pe Titus Corlatean la sefia Senatului. Replica lui Geoana

Mircea Geoana a ramas fara sprijinul PSD si ar putea pierde functia de presedinte al Senatului. Colegii social-democrati i-au cerut sa elibereze postul, singurul pe care-l mai avea din partea formatiunii si sa accepte sefia unei comisii.

Ce spun unii senatori PSD despre Mircea Geoana:
Ce spun unii senatori PSD despre Mircea Geoana: "Sa rupem pisica"

Mircea Geoana este chemat sa dea explicatii conducerii PSD. Suparati ca seful Senatului a plecat in vizita in Statele Unite pe cont propriu si ca, in general, are in agenda intalniri despre care colegii sai afla din ziare, unii vor sa-i ceara socoteala.

Victor Ponta, intrebat de sansele lui Mircea Geoana la prezidentiale:
Victor Ponta, intrebat de sansele lui Mircea Geoana la prezidentiale: "Enorme!"

Presedintele PSD, Victor Ponta, a comentat in mod ironic intentia fostului lider al partidului, Mircea Geoana, de a candida la alegerile prezidentiale din 2014.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuzată de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”
Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”

Este alertă la Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.