Propunerea lui Basescu ca Harghita si Covasna sa ramana de sine statatoare agita clasa politica
Propunerea presedintelui Traian Basescu de infiintare a 8 mari judete, iar Harghita si Covasna sa ramana de sine statatoare agita clasa politica.
Liderii UDMR inclina sa refuze oferta pe motiv ca vor pierde controlul mai multor zone in care populatia maghiara este majoritara.
Nici democrat liberalii nu imbratiseaza cu entuziasm ideea.
Seful statului i-a anuntat pe toti ca daca reorganizarea administrativa nu va mai avea loc, se va trece la desfiintarea sau la comasarea unor institutii.
Logica UDMR este simpla. In acest moment au 6 judete in care maghiarii reprezinta peste 20% din populatie, ceea ce le permite sa conduca anumite institutii publice si sa foloseasca limba materna in administratie. Daca accepta propunerea presedintelui, patru dintre aceste judete se vor topi in regiuni, iar ei vor ramane doar cu doua: Harghita si Covasna.
"Am anumite rezerve ca ar functiona o astfel de varianta pentru ca vorbim despre un lucru care nu rezolva o parte importanta de un milion de comunitari maghiari din alte zone", a declarat Attila Korodi, deputat UDMR.
Solutia lui Traian Basescu este primita cu reticenta si de unii lideri ai PDL.
Uniunea ne pune la dispozitie din 2013 peste 10 miliarde de euro pentru dezvoltarea comunitatilor locale. Cu o singura conditie: ca acestea sa aiba o populatie de peste 1,5 milioane de locuitori. Evident, Harghita si Covasna nu vor putea accesa aceste fonduri.
"Cred ca nu trebuie enclavizata populatia maghiara, ea este mai putin dezvoltata in regiunea proprie decat alte regiuni ale Romaniei", a declarat Teodor Baconschi, primvicepresedinte PDL.
Richard Horcsik, presedintele Comisiei de Afaceri Europene din Legislativul ungar, agita si mai tare apele spunand ca discutiie privind reorganizarea ar trebui mediate de Parlamentul European.
"Bruxelles-ul nu are competente sa decida ce face Romania in privinta reorganizarii. Nu este problema Budapestei sa interfereze cum face Romania acest lucru", a spus Mircea Geoana.
"Acest subiect tine de suverantitatea nationala si nu este un subiect despre care o alta tara sau UE sa-si dea cu parerea", a spus Henri Paul, ambasadorul Frantei.
Potrivit agentiei Mediafax, in cazul in care UDMR refuza oferta, seful statului a anuntat ca actualele unitati administrative se vor pastra, insa se va trece la o reducere substantiala a institutiilor deconcentrate pentru a face economii la buget.
O parte dintre acestea se vor desfiinta, iar competentele lor vor trece catre primarii. Altele vor fi comasate. De pilda, se va crea un singur inspectorat de politie sau de invatamant pentru sapte sau opt judete, cele actuale urmand sa se transforme in oficii.
Sursa: Pro TV
Etichete: traian basescu, judete, UDMR, reorganizare,
Dată publicare:
23-06-2011 18:50