Proiectul privind instituirea în România a Parchetului European, condus de Kovesi, ajunge în Parlament
Aprobat de Guvern, proiectul Ministerului Justiției privind instituirea Parchetului European (EPPO) în România va fi trimis pentru dezbatere în Parlament.
Guvernul României a aprobat în ședința din data de 22 octombrie 2020, proiectul de Lege privind stabilirea unor măsuri pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2017/1.939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce privește instituirea Parchetului European (EPPO).
Actul normativ reglementează aspectele tehnice necesare funcționării efective a Parchetului European în România și instituie măsuri de armonizare a dispozițiilor normelor interne cu cele ale Regulamentului EPPO, cum ar fi cele în materie procesual penală ori cele de cooperare internațională în materie penală.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit unui comunicat, proiectul este necesar pentru a organiza coerent atât aplicarea directă a Regulamentului, cât şi funcționarea Parchetului European (EPPO) la nivel național în România, respectiv modalitățile în care structura suport sprijină Parchetul European, iar celelalte autorități române relaționează cu nou-înfiinţata structură europeană.
”Întrucât activitatea procurorilor europeni delegați în România nu se poate desfășura fără asigurarea resurselor umane și a logisticii necesare, prin proiect se propune înființarea unei structuri menite să sprijine în activitate procurorii europeni delegați – aceasta nu va avea în componență procurori, ci va cuprinde 5 posturi de ofițeri și agenți de poliție judiciară, 8 posturi de specialiști, 5 posturi de grefieri și 2 posturi de șoferi” - se mai arată în comunicat.
Procurorii europeni delegați vor fi remunerați de către Parchetul European, statul român acoperind doar contribuțiile de asigurări sociale și asigurări sociale de sănătate, precum şi celelalte drepturi de care beneficiază sau ar putea beneficia procurorul european delegat în calitate de procuror național, cu excepția salariului.
Colegiul Parchetului European este format din procurorul șef Laura Codruța Kovesi și alți 22 de procurori, reprezentând cele 22 de state care au aderat la instituție.