Proiect de lege pentru construirea staţiilor de alimentare cu energie pentru maşinile electrice

Ultimul update: Marti 15 August 2017 15:16
Data publicarii: Duminica 13 August 2017 19:43
Categorie: Smart things

Veşti bune pentru cei care intenţionează să-şi cumpere o maşină electrică! Un deputat liberal a depus în Parlament un proiect de lege care prevede construirea staţiilor de alimentare cu energie pentru maşinile electrice.

În acest moment, în România sunt în jur de 100 de staţii de reîncărcare cu energie.

Insuficient, însă, pentru a acoperi cele 100.000 de maşini care sunt preconizate în Programul de Guvernare că vor circula pe străzile din ţară noastră în 2020.

Autorităţile administraţiei publice din localităţile cu peste 100.000 de locuitori ar putea fi obligate să construiască minimum 5 staţii de încărcare a maşinilor electrice, până în 2020, arată proiectul legislativ.

Să luăm de exemplu Capitala, unde conform proiectului de lege ar trebui construite 60 de astfel de staţii de alimentare cu energie. Administraţiile publice ar trebui să facă câte 10 puncte de reîncărcare a maşinilor electrice în fiecare sector cu o capacitate de a alimenta 4 maşini electrice simultan."

Masinile electrice preiau puterea. Decizia istorica luata de cel mai mare producator auto din lume

Proiectul de lege mai prevede şi ca staţii de alimentare cu energie electrică să fie amplasate în benzinării şi pe autostrăzi.

Șofer: "La fiecare staţie de benzină ar trebui puse sau dacă nu chiar în parcări, şi pe lângă case şi cum sunt în aceste supermarketuri."

Șofer: "Nu cred c-aş avea foarte multă varietate a locurilor unde pot să o încarc, pentru că sunt puţine staţii de încărcare dar destinaţii sigur aş avea cu ea "

O maşină electrică are în medie o autonomie de 300 de kilometri. De exemplu, dacă am călători cu ea de la Constanţa la Satu Mare ar trebui să ne oprim de aproape 3 ori să încărcăm bateria.

Dacă proiectul va fi adoptat, un drum de 800 de km nu va mai fi o problema, pentru că vor fi suficiente staţii de reîncărcare cu energie.

Dana Popescu, reprezentant producător de maşini electrice: "Cred că e important nu doar numărul de staţii de încărcare care se vor instala. E foarte importantă locaţia în care se vor instala staţiile, dar şi felul staţiilor. E nevoie de staţii cu încărcare rapidă".

100 de kilometri cu o maşină electrică ne costă în jur de 7 lei, în funcţie de capacitatea acumulatorului şi de stilul de condus. Aceeaşi distanţă, parcursă de o maşină pe benzină cu un consum mediu de 7 litri pe suta de kilometri costă 32 de lei. Prin comparaţie, drumul cu maşină electrică este 4 ori şi jumătate mai ieftin.

Conform proiectului de lege, banii pentru staţiile noi de reîncărcare cu energie a maşinilor electrice ar trebui să vină de la Ministerul Mediului şi din bugetele administraţiilor locale. Proiectul de lege vrea să încurajeze cumpărarea de maşini electrice, care nu poluează, mai ales că România este codaşă la măsurile pentru reducerea poluării.

Ofensiva împotriva Tesla. Megafabrica cu care nemții vor sa înfrunte gigantul american

Ofensiva împotriva Tesla. Megafabrica cu care nemții vor sa înfrunte gigantul american

Klaus Iohannis

Iohannis, la Innovation Labs: Digitalizarea scăzută a economiei şi a administraţiei este o realitate

Experți și antreprenori vor prezenta viziunea lor despre viitorul tehnologiei la iCEE.fest 2018

iLikeIT. Jocurile săptămânii

Ore de istorie, predate cu ajutorul unor jocuri: „Merg la sufletul copiilor”

Personalul hotelier, înlocuit în tot mai multe locații din lume de roboți

Momentul în care acumulatorul unui smartphone explodează

Icee fest

Netflix, Google și Facebook pe aceeasi scenă cu The New York Times, CNN, El Mundo, Social Chain și Discovery