Proiect de lege pentru construirea staţiilor de alimentare cu energie pentru maşinile electrice
Veşti bune pentru cei care intenţionează să-şi cumpere o maşină electrică! Un deputat liberal a depus în Parlament un proiect de lege care prevede construirea staţiilor de alimentare cu energie pentru maşinile electrice.
În acest moment, în România sunt în jur de 100 de staţii de reîncărcare cu energie.
Insuficient, însă, pentru a acoperi cele 100.000 de maşini care sunt preconizate în Programul de Guvernare că vor circula pe străzile din ţară noastră în 2020.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Autorităţile administraţiei publice din localităţile cu peste 100.000 de locuitori ar putea fi obligate să construiască minimum 5 staţii de încărcare a maşinilor electrice, până în 2020, arată proiectul legislativ.
Să luăm de exemplu Capitala, unde conform proiectului de lege ar trebui construite 60 de astfel de staţii de alimentare cu energie. Administraţiile publice ar trebui să facă câte 10 puncte de reîncărcare a maşinilor electrice în fiecare sector cu o capacitate de a alimenta 4 maşini electrice simultan."
Proiectul de lege mai prevede şi ca staţii de alimentare cu energie electrică să fie amplasate în benzinării şi pe autostrăzi.
Șofer: "La fiecare staţie de benzină ar trebui puse sau dacă nu chiar în parcări, şi pe lângă case şi cum sunt în aceste supermarketuri."
Șofer: "Nu cred c-aş avea foarte multă varietate a locurilor unde pot să o încarc, pentru că sunt puţine staţii de încărcare dar destinaţii sigur aş avea cu ea "
O maşină electrică are în medie o autonomie de 300 de kilometri. De exemplu, dacă am călători cu ea de la Constanţa la Satu Mare ar trebui să ne oprim de aproape 3 ori să încărcăm bateria.
Dacă proiectul va fi adoptat, un drum de 800 de km nu va mai fi o problema, pentru că vor fi suficiente staţii de reîncărcare cu energie.
Dana Popescu, reprezentant producător de maşini electrice: "Cred că e important nu doar numărul de staţii de încărcare care se vor instala. E foarte importantă locaţia în care se vor instala staţiile, dar şi felul staţiilor. E nevoie de staţii cu încărcare rapidă".
100 de kilometri cu o maşină electrică ne costă în jur de 7 lei, în funcţie de capacitatea acumulatorului şi de stilul de condus. Aceeaşi distanţă, parcursă de o maşină pe benzină cu un consum mediu de 7 litri pe suta de kilometri costă 32 de lei. Prin comparaţie, drumul cu maşină electrică este 4 ori şi jumătate mai ieftin.
Conform proiectului de lege, banii pentru staţiile noi de reîncărcare cu energie a maşinilor electrice ar trebui să vină de la Ministerul Mediului şi din bugetele administraţiilor locale. Proiectul de lege vrea să încurajeze cumpărarea de maşini electrice, care nu poluează, mai ales că România este codaşă la măsurile pentru reducerea poluării.
Sursa: Pro TV
Etichete: curent, lege, proiect, masini electrice, alimentare,
Dată publicare:
13-08-2017 19:43