Noua coaliție PSD-PNL-UDMR a revocat-o pe Anca Dragu de la șefia Senatului. Cîțu a înlocuit-o
Noua coaliție formată din PSD, PNL și UDMR a revocat-o, marți, pe Anca Dragu (USR) din funcția de președinte al Senatului. Pentru această funcție a fost votat, ulterior, președintele PNL, Florin Cîțu.
Noul preşedinte al Senatului a fost ales, marţi, liderul liberalilor, Florin Cîţu, susţinut de grupurile parlamentare ale PNL, PSD şi UDMR.
Votul a fost secret, cu buletine, fiind înregistrate voturi 82 "pentru", 25 "împotrivă" (USR).
Anca Dragu (USR), care a candidat din nou după ce fost revocată din funcţie, a obţinut 25 voturi "pentru" şi 82 "împotrivă".
”Am invocat articolul 64 din Constituția României, regulamentul Senatului, am invocat o decizie foarte importantă a Curții Constituționale, o decizie care are numărul 601, care spune ceva foarte simplu, și anume: că atunci când nu există o reglementare la nivelul Regulamentului Senatului - pentru că, din păcate,mea nu mai există de ceva vreme, ea fiind declarată neconstituțională de Curtea Constituțională a României, însă Senatul n-a depus niciun fel de diligență pentru a identifica o nouă procedură de revocare - atunci se aplică dispozițiile din Constituție.” - a declarat, înainte de vot, senatoarea PNL Alina Gorghiu.
Ea a subliniat faptul că grupul PNL îl susţine pe Florin Cîţu pentru şefia Senatului.
”Vom vedea în ce măsură vor exista şi alte propuneri, în afară de Florin Cîţu, care este susţinut de PNL, PSD şi UDMR” - a spus liberala.
Astfel, solicitarea de revocare a fost supusă votului secret, cu cartele, în plenul Senatului.
”Vom derula, imediat, tot în cursul acestei zile, o nouă procedură de vot în plen, de data aceasta cu buletine de vot, pentru a putea vota noul preşedinte al Senatului”, a mai spus Gorghiu.
În replică, USR va contesta această procedură la Curtea Constituțională, anunțând printr-un comunicat că va lupta pentru a împiedica ”abuzul deosebit de grav” pe care noua majoritate parlamentară PSD-PNL-UDMR îl orchestrează la Senat în scopul ”revocării neconstituționale” a președintei Anca Dragu.
Uniunea Salvați României susține că demersul inițiat de PNL-PSD-UDRM se bazează pe ”un Regulament al Senatului cu multe semne de întrebare în ceea ce privește neconstituționalitatea, fapt atestat de Curtea Constituțională încă din anul 2005”.