Presedintele UDMR Kelemen Hunor, despre Legea gratierii: "Nu trebuia sa inceapa guvernarea cu acest subiect"
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat sambata, in cadrul Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU) de la Targu Mures, ca actualul Guvern nu ar fi trebuit sa isi inceapa guvernarea cu subiectul gratierii.
"Sunt convins ca Guvernul actual s-a apucat de aceasta problema intr-o maniera eronata. Nu trebuia sa inceapa guvernarea cu acest subiect. (...) Va pot spune cu sufletul linistit ca aceasta cale este una gresita, este una proasta, gratierea, si stiu ca nu va fi simpatic ceea ce spun, dar nu este vorba despre popor si condamnati, ci este vorba despre stat, statul acorda gratiere, nu se poate organiza referendum vizavi de politica fiscala, de gratiere, de amnistie, de buget si de relatii internationale, pentru ca acestea nu sunt relatiile care se pot hotari prin referendum. Daca ii intrebati pe oameni, oamenii vor cere pedeapsa capitala. Ultima data, in 1990, cand era ministru Valeriu Stoica, atunci s-a acordat o amnistie colectiva. Daca statul la un moment dat, daca Parlamentul adopta o lege a gratierii, atunci eu cred ca procedeaza gresit sau daca presedintele acorda individual atunci se poate, dar o astfel de situatie nu se poate face prin ordonante si asumarea raspunderii si, indiferent cat de ciudat va suna, Parlamentul trebuie sa adopte o lege in acest sens", a spus Kelemen, potrivit traducerii oficiale.
El a sustinut ca nimeni nu mai poate discuta rezonabil pe subiectul gratierii, dar in Parlament se poate realiza o dezbatere rationala si ca foarte multi confunda, voit sau nu, gratierea cu amnistia.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Legat de gratiere si de amnistie, trebuie sa se organizeze o dezbatere parlamentara dar subiectul a fost gresit abordat si situatia se poate solutiona printr-o dezbatere justa si onesta in perioada urmatoare, nu neaparat inainte de dezbaterea legata de buget, nu neaparat inainte de alte subiecte pe care eu le consider mai importante. Foarte multi confunda gratierea cu amnistia, unii voit, altii din necunostinta, exista diferente enorme intre cele doua notiuni, intre cele doua institutii, motiv pentru care eu cred ca este bine sa se clarifice aceste notiuni si, in masura in care depinde si de noi, sa nu permitem aceasta confuzie", a mai afirmat Kelemen Hunor.