Planul prin care ministrul Justitiei ar putea adopta ordonanta gratierii inainte de referendum. Becali, implicat in discutii
Ordonantele privind gratierea si modificarea codului penal, care au provocat ample proteste, ar putea fi adoptate prin asumarea raspunderii Guvernului in fata Parlamentului sau prin proiecte de legi.
Ministrul Justitiei nu a renuntat nici la modificarea infractiunii de abuz in serviciu si a convocat pentru luni o dezbatere publica, la care vrea sa participe si Gigi Becali.
Florin Iordache se repliaza dupa ce magistratii au avizat negativ cele doua proiecte de ordonanta de urgenta, privind gratierea si modificarea codurilor penale. Nu renunta la ele, insa vrea sa le modifice. Luni va avea loc o dezbatere publica despre ele, la care sunt asteptate ONG-urile. La discutii s-a inscris si Gigi Becali, pentru ca spune el, a fost dupa gratii, a fost europarlamentar si are o fundatie pentru apararea drepturilor omului.
George Becali, declaratii la Sport.ro: "Legea gratierii nu o dau zeci de oameni, o da poporul roman si Parlamentul care este. Bine, au gresit, nu trebuia sa o dea Guvernul prin ordonanta, trebuia sa o dea Parlamentul, care este reprezentantul poporului."
Ministrul justitiei a scapat insa neoficial cateva detalii legate de noile variante ale gratierii si dezincriminarii. Acesta recunoaste ca cel putin ordonanta privind gratierea trebuie corectata pentru ca populatia sa nu mai aiba temeri. Florin Iordache sustine de exemplu ca pedepsele criminalilor si violatorilor nu vor fi injumatatite, chiar daca au peste 60 de ani.
"Ma vedeti eliberand un criminal periculos?" se intreaba retoric seful de la Justitie, care spune ca toti cei gratiati si in intregime si partial, prin injumatatirea pedepsei, vor fi supusi acelorasi criterii: sa nu fie recidivisti si sa nu fi comis fapte de dare sau luare de mita, trafic de inflluenta, spalare de bani, omor, viol, trafic de persoane sau de droguri.
Iordache nu renunta insa la incriminarea mai blanda a abuzului in serviciu. Vrea ca vinovatii sa fie sanctionati numai daca au comis un prejudiciu mai mare de 200.000 de lei si daca au fost reclamati in scris, in maximum trei luni de catre cel care a suferit paguba.
Dar plangerile in astfel de cazuri apar numai dupa ce seful care a comis abuzul nu mai este in functie, asa este putin probabil ca acest articol de lege sa mai poata produce un efect real, spun specialistii in drept.
Cum varianta ordonantelor de urgenta a fost virulent criticata, ministrul Justitiei are alte doua optiuni: Guvernul sa isi asume raspunderea in fata legislativului sau proiectele de legi propuse de executiv sa fie adoptate de Parlamentari.
In ambele variante proiectele pot fi adoptate cata vreme PSD se bucura in Parlament de o larga majoritate cu sprijinul ALDE si UDMR.
In paralel, procedura Referendumului declansata de presedintele Klaus Iohannis a ajuns in fata comisiilor din cele doua camere ale legislativului. Au la dispozitie o saptamana ca sa isi spuna punctul de vedere inainte ca seful statului sa emita decretul prin care doreste consultarea publica. Un demers inutil, daca Parlamentul va adopta intre timp gratierea si modificarea codurilor. Chiar si daca sunt o secunda in vigoare, ele produc efecte iremediabile.
Sursa: Pro TV
Etichete: guvern, referendum, Parlament, abuz in serviciu, cod penal, oug, florin iordache, consultari, gratiere, george becali,
Dată publicare:
27-01-2017 18:26