Ministrul Justitiei nu renunta la varianta ordonantei de urgenta in cazul gratierii. Noi proteste in Romania, duminica
Ministrul Justitiei, Florin Iordache, a precizat pentru AGERPRES ca la dezbaterea publica, organizata luni de MJ pe proiectele de OUG privind gratierea si modificarea Codurilor penale, reprezentantii presei vor avea acces, fie ca s-au inscris sau nu.
Ministrul Justitiei a facut in ultimele zile vizite la inchisorile din tara, pentru a vedea conditiile in care traiesc detinutii. Multe voci spun insa ca ar fi trebuit sa faca asta inainte de a redacta proiectul privind gratierea.
Referitor la modificarea Codurilor penale si gratierea, Florin Iordache a marturisit ca aceste proiecte le are in vedere de multa vreme, ca nu sunt o noutate si le-a scris cu o consiliera, potrivit HotNews.ro.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Exista voci care apreciaza ca declaratia este un act de detasare de Liviu Dragnea, considerat unul dintre beneficiarii legilor.
Florin Iordache a mai declarat sambata ca ia in calcul nu doar ordonanta de urgenta, ci si varianta unei asumari a raspunderii in fata Parlamentului.
Iordache trebuie sa faca fata unor noi proteste, anuntate duminica de la 17 in Piata Universitatii, fata de Legea gratierii. Nu vor avea loc doar in Capitala, ci si in 18 orase si in strainatate.
Intre timp, merge inainte procedura referendumului anuntata de Klaus Iohannis.
Presa va avea acces la dezbatere
Potrivit ministrului, accesul pentru cei cu camere de filmat va fi permis doar in primele 15 - 20 de minute.
Ministerul Justitiei anuntase initial ca presa nu va avea acces la dezbatere, participantii urmand sa se inscrie in limita capacitatii de 50 de locuri a salii, transmite News.ro.
"La inceput, exact ca la sedinta de Guvern, intra si iau oportunitati de imagine, un sfert de ora-douazeci de minute. Reprezentantii presei, toti cei care vor sa ramana la dezbateri, ca s-au inscris, ca nu s-au inscris, stau. In sala exista posibilitatea sa stea 90 de persoane inauntru si eu ii am inscrisi doua sute si ceva, deci ii voi face in doua ture", a explicat Iordache.
El a mentionat ca va face o declaratie la finalul dezbaterii.
"Reporterii raman si isi noteaza, iar la final cine vrea are spatiu pentru presa. (...) La final, cand se termina, voi da si eu o reactie", a spus ministrul Justitiei.
Pe site-ul MJ a fost postata sambata si o precizare cu privire la accesul la dezbaterea organizata de minister.
"Precizam faptul ca persoanele care au solicitat in perioada 26 - 27 ianuarie sa participe la dezbaterea publica organizata de Ministerul Justitiei in data de 30 ianuarie 2017, incepand cu ora 10.00, pe marginea proiectului de Ordonanta de Urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, precum si a proiectului de Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind gratierea unor pedepse, sunt asteptate incepand cu ora 09,30 la intrarea B, aflata pe str. Apolodor, nr. 17, sect. 5, Bucuresti. Dezbaterea va fi urmata de o declaratie de presa sustinuta de conducerea Ministerului Justitiei", mentioneaza MJ.
Ministerul Justitiei va organiza luni o dezbatere publica referitoare la proiectele de OUG privind gratierea unor pedepse si modificarea Codului penal si de procedura penala. Timpul alocat fiecarei interventii este de trei minute pentru fiecare asociatie, respectiv participant individual, anunta MJ.