Presedintele Traian Basescu, in fata diplomatilor: Romanii devin victime ale unor abordari nationaliste
Presedintele Traian Basescu a acuzat, miercuri, "agresiuni" ale unor parteneri europeni in ceea ce priveste masurile impuse romanilor dupa ridicarea restrictiilor pe piata muncii, dar si problemele legate de Schengen.
Seful statului a afirmat, la intalnirea anuala cu diplomatii acreditati la Bucuresti, ca "cetatenii romani devin victime ale abordarilor nationaliste".
"Suntem in mod particulari ingrijorati de modul in care a fost si este gandita intampinarea ridicarii restrictiilor pe piata muncii", a adaugat seful statului.
Mentionand ca unele state europene au imaginat masuri de protectie a sistemelor de ajutoare sociale, Traian Basescu a avertizat ca se fac astfel diferentieri intre cetatenii europeni. "Asemenea masuri reflecta o intoarcere catre nationalism, ceea ce poate fi ingrijorator pentru UE", a adaugat presedintele.
El a aratat, totodata, ca "impiedicarea" aderarii la Schengen incepe sa fie perceputa drept o disponibilitate a unor state membre de a interpreta diferentiat prevederile din tratatele europene.
"Romania a acceptat un timp conditionalitatile, dar este timpul sa ne apropiem de un capat, pentru ca, la fel ca liberalizarea pietei muncii la nivelul UE, si accesul in spatiul Schengen este un element puternic de integrare in UE", a adaugat Traian Basescu.
Presedintele a avertizat ca, "in fata unor astfel de agresiuni din partea unor parteneri europeni", este dificil de sustinut ca limitarea actiunii politice exista si ca aceste reglementata juridic".
Seful statului roman a cerut ca "realitatea de fapt sa devina realitatea de drept, stabilita prin tratate".
Sinteza declaratiilor presedintelui Traian Basescu:
- Nu este o intalnire exceptionala, asa cum au anuntat deja unele publicatii, ci o intalnire anuala.
- Este un an crucial, al tranzitiilor, schimbarii. Ne-am obisnuit deja cu incertitudinile si gradul de turbulenta al lumii, care ne obliga din ce in ce mai mult la responsabilitate. Ne mentinem pe directia consolidarii parteneriarului strategic cu Statele Unite si a consolidarii si aprofundarii integrarii in Uniunea Europeana. La 25 de ani de la evenimentele din 1989 Romania va trebui sa se prezinte in fata lumii cu o pozitie consolidata, sa nu permita nimanui sa puna sub semnul intrebarii atasamentul fata de lumea in care am intrat acum 25 de ani.
- Lumea globala si extinderea spatiului de origine a amenintarilor asupra noastra si a aliatilor ne-a obligat sa ne manifestam solidaritatea in spatii precum Irak sau Balcanii de vest.
- Trebuie sa avem in vedere ca anul 2014 pe plan european va fi unul al alegerilor. Recesiunea prelungita a economiei europene, nivelurile record al somajului in anumite state europene au generat o anume frustrare in randul populatiei. Pe acest fond, alegerile europene pot atrage voturile pentru partidele nationaliste sau ultranationaliste. Discursul neonationalist al acestora a provocat deja o atitudine necorespunzatoare fata de cetatenii romani si bulgari in unele state.
- Cetatenii romani devin victime ale unor discursuri nationaliste. Suntem in mod particular ingrijorati de modul in care a fost gandita ridicarea restrictiilor pe piata de munca de la 1 ianuarie. Asemenea masuri reflecta o intoarcere catre nationalism ca factor de dicriminare, ceea ce poate fi ingrijorator pentru o comunitate ca Uniunea Europeana.
- Spatiul Schengen incepa sa fie perceput ca o disponibilitate a unor state de a respecta tratatul. Romania a acceptat un timp aceste conditionari dar este timpul sa ne apropiem de un capat. Accesul in Spatiul Schengen este un element puternic de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana.
- Romania nu este inca membra a zonei euro si va mai dura pana cand vor fi implementate toate masurile. Cele mai recente proiectii sugereaza indeplinirea si acestor conditii in cursul anului 2014. Participarea de la inceput la Uniunea Bancara este consens politic.
- Romania va notifica oficial scrisoare de aderare la Uniunea Bancara.
- In acest an in care se implinesc 65 de ani de la tratatul de la Washington va avea loc un summit la Londra. Romania implineste 10 ani de la aderarea la Alianta si 20 de ani de cand am aderat la Parteneriatul pentru Pace.
- Trebuie sa facem pasi hotarati in directia parteneriatului NATO, Uniunea Europeana. Summitul va trebui sa adopte decizii importante pentru continuarea prezentei in Afganistan. Romania va contribui la acest efort, consecvent angajamentului. Vom discuta si despre implementarea noilor misiuni ale Aliantei.
- Suntem un sustinator fervent al acordarii unei perspective europene Republicii Moldova. Romania este partener cu Statele Unite si UE pentru sprijinirea Republicii Moldova pe acest drum. Anul 2014 ramane unul de profund angajament pentru viitorul Republicii Moldova. Romania va mentine obiectivul ca acordul de liber schimb cu R.Moldova sa aiba loc inainte de finalizarea mandatului actualei comisii europene. Toti sustinem declarativ suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Moldova dar putini avem curaj sa vorbim de ineficienta formatului 5+2 in problema transnistreana si de incurajarile primite de gagauzi pentru a se autonomiza fata de Chisinau. N-am vazut reactie de la OSCE in ce priveste scolile cu predare in limba romana. Stim ca butoanele din Transnistria si Gagauzia nu sunt la Chisinau si nu gasim inca mijloacele sa prevenim o intoarcere din drum a Republicii Moldova. Nu este in discurs, dar nu pot sa nu fiu sincer cu dvs. Romania nu va fi impasibila politic, repet politic, daca din Transnistria sau din zona gagauza vor porni provocari care sa impiedice Republica Moldova in drumul spre Uniunea Europeana. Si vom face o oferta politica Republicii Moldova.
- Republica Moldova a aratat ca este hotarata pe drumul european. Romania a afirmat intotdeauna identitatea romana a majoritatii cetatenilor din Republica Moldova.
De asemenea, de la ora 15.00, tot la Palatul Cotroceni, vor avea loc primirile de catre presedinte, cu ocazia prezentarii scrisorilor de acreditare, ale ambasadorilor:
- Zákonyi Botond - Ungaria, Boutheina Labidi - Tunisia, Aya z Muhammad Khan - Pakistan, Okechukwu Fidelis Mouh - Nigeria, Diar Nurbintoro - lndonezia, M Shahidul Islam - Bangladesh, Eleanor L. Jaucian - Filipine, Simon Madjumo Maruta - Namibia, Minelik Alemu Getahun - Etiopia, Lkhamsuren Dugerjav - Mongolia, Housdja Leon Adom Kacou - Coasta de Fildes, U Tint Swai - Uniunea Myanmar, Frank Mutubila -Zambia, Ravi Mohan Sapkota Kopila - Nepal, René Makongo - Gabon, Jenny Polixeni Bloomfield - Australia, Aymard Hiram Jimenez Granda - Panama, Samuel Mbrayeh Quartey -Ghana.
De asemenea, Traian Basescu il va primi pe ambasadorul Spaniei, Estanislao de Grandes Pascual, pentru vizita de ramas-bun, care va fi decorat de catre seful statului.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: ambasador, Cotroceni, traian basescu,
Dată publicare:
15-01-2014 10:49