Klaus Iohannis, dupa consultarile cu partidele: Am obtinut consensul pentru ca, din 2017, bugetul Apararii sa fie 2% din PIB
Klaus Iohannis a sustinut, luni, o conferinta de presa, in care a declarat ca a obtinut acordul tuturor partidelor ca, incepand din 2017, bugetul Apararii sa fie 2% din PIB, iar acesta sa fie mentinut pentru cel putin 10 ani.
Sinteza declaratiilor
- Europa si NATO trebuie sa faca fata celei mai mari provocari de securitate de la inchieierea Razboiului Rece. Pentru prima oara, un stat foloseste forta pentru a redesena granitele, iar aceste lucruri grave se intampla langa frontiera noastra si nu trebuie ignorate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
- Avem datoria sa tratam cu maturitate situatia din regiune si sa aratam ca suntem o natiune responsabila. Am considerat ca e necesar sa acordam Armatei mijloacele necesare pentru pregatire si pentru inzestrare cu tehnica moderna. Suntem membri NATO, dar acest lucru nu inseamna ca altii trebuie sa ne asigure securitatea.
- Am chemat partidele la consultari pentru a le propune pentru prima oara in ultimii 25 de ani incheierea unui acord asumat de intreg spectrul politic pentru Aparare. Pentru a le propune incheierea unui acord pentru domeniul Apararii.
- Am obtinut consensul necesar pentru ca bugetul alocat Apararii sa atinga 2% din PIB in 2017 si am propus ca acest nivel sa fie considerat un nivel minim, care sa fie pastrat pentru cel putin 10 ani, pe perioada 2017-2027. Astfel, se realizeaza predictibilitatea pentru acest sector vital.
- Cer Ministerului Apararii sa realizeze un calendar multianual de inzestrare.
- Este obligatoriu ca aceste fonduri ce vor reprezenta un efort bugetar al intregii tari sa fie alocate cu responsbilitate in programe de inzestrare cu adevarat necesare Armatei.
- Acest demers poate deschide calea cooperarii tehnnologice intre firmele de profil din Romania si cele ale aliatilor nostri.
- Putem vorbi de locuri de munca si de aparitia unor unitati de productie pe teritoriul national. Trebuie insa sa avem o viziune pentru aceste lucruri.