Presedintele Klaus Iohannis: "Ne dorim ca SUA sa se afle intre primii 10 investitori din Romania"
Independenta energetica e cel mai bun mijloc de aparare si prevenire a vulnerabilitatilor, in contextul evolutiilor din vecinatatea estica, a declarat presedintele Klaus Iohannis.
Presedintele a declarat ca stabilitatea Romaniei constituie un argument puternic pentru a deveni un hub al investitiilor SUA in regiune.
"Romania sustine ferm finalizarea cat mai rapida a negocierilor si incheierea acordului privind Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii. Dincolo de beneficiile certe pe care le va aduce in egala masura pentru Europa si Statele Unite ale Americii, un puternic parteneriat transatlantic este cu atat mai necesar daca avem in vedere provocarile generate de o piata economica globala", a declarat, luni, presedintele Klaus Iohannis, la forumul "Noi Perspective ale Parteneriatului Strategic Statele Unite - Romania".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Eliminarea barierelor comerciale in domeniul energetic este cruciala pentru consolidarea domeniului energetic si securitatea energetica a Europei. in lumina evenimentelor actuale din vecinatatea estica si tinand cont de precedente, energia a devenit o arma politica, iar urmarirea independentei energetice cel mai bun mijloc de aparare si prevenire a vulnerabilitatilor", a subliniat Iohannis, adaugand, in acest context, ca securitatea energetica trebuie sa ocupe in 2015 si in viitor "un loc esential" in dialogul economic dintre Romania si Statele Unite ale Americii.
"Romania poate deveni cea mai importanta destinatie de investitii in regiune pentru companiile americane in domeniul energiei, viata noastra fiind tot mai deschisa la expertiza si investitiile din SUA", a afirmat seful statului.
Totodata, Klaus Iohannis a declarat ca, pe fundalul "tulburarilor din vecinatate, stabilitatea politica si macroeconomica a Romaniei constituie "argumente puternice pentru a deveni un «hub» al investitiilor americane in regiune".
"Dincolo de dimensiunea deloc de neglijat a pietei romanesti, economia romaneasca are de oferit multe oportunitati de afaceri; domenii precum energia, infrastructura strategica, IT-ul ar trebui sa fie prezente pe o lista scurta de arii prioritare. Orice avans in acest sens va veni in intampinarea asteptarilor cetatenilor si va contribui la crearea de noi locuri de munca si, evident, la cresterea bunastarii", a mai spus presedintele Iohannis.
Sinteza declaratiilor presedintele Klaus Iohannis - LIVE TEXT:
- Pentru multi dintre dumneavoastra, congressman Turner nu mai are nevoie de nicio prezentare, fiind un sustinator al Romaniei la Washington. Am convingerea ca rezultatele acestui forum se vor concretiza in noi directii ale parteneriatului strategic.
- Parteneriatul strategic cu SUA reprezinta un reper fundamnetal al politicii externe a Romaniei. Parteneriatul incununeaza o relatie bilaterala bogata, care s-a nascut oficial la 14 iunie 1880, cand s-au pus bazele apropierii dintre cele 2 state.
- Amplificarea parteneriatului strategic reprezinta o prioritate majora pentru politica externa si de securitate a Romaniei. Mai mult, relatia privilegiata intre SUA si Romania este o garantie solida pentru stabilitatea intregii regiuni. Parteneriatul strategic al Romaniei cu SUA s-a dezvoltat pas cu pas. Romania doreste ca dialogul politic cu SUA sa continue in toate domeniile de cooperare. Dimensiunea politico-militara si de securitate este si va ramane componenta cea mai vizibila si cea mai dinamica a parteneriatului strategic.
- Romania va continua sa fie acelasi partener solid si de incredere al SUA in misiuni internationale, inclusiv sub egida NATO.
- Investitiile americane nu reprezinta doar o sursa de finantare, ci si un instrument de modernizare. Am facut multe, dar nu suficient. Ne dorim ca SUA sa se afle intre primii 10 investitori din Romania.
- Dimensiunea economica poate sa devina motorul principal de crestere al parteneriatului strategic. Mai multa transparenta a actului guvernamental este o conditie esentiala. Sustin implementarea planului de actiune, privind guvernarea economica. Desigur, este importanta stabilitatea, transparenta legislativa, iar atunci cand sunt necesare schimbari ale cadrului legislativ, acesta sa devina un act natural al guvernarii.
- Romania sustine ferm finalizarea cat mai rapida a negocierilor privind parteneriatul transatlantic pentru comert si investitii.
- Permiteti-mi sa subliniez importanta securitatii energetice. In lumina evenimentelor actuale din vecinatatea estica, energia a devenit o arma politica, iar urmarirea independentei energetice, cel mai bun mijloc de aparare.
- Romania poate deveni cea mai importanta destinatie de investitii in regiune pentru companiile americane.
- Sunt si alte domenii care tin de securitatea nationala: educatia si investitia in cercetare. Este nevoie de mecanisme institutionale viabile.
-
Sursa: Pro TV
Etichete: SUA, klaus iohannis, bogdan aurescu, forum,
Dată publicare:
30-03-2015 08:49