Delegatie a Congresului SUA, la Bucuresti. Principalele puncte de discutie cu Victor Ponta si Klaus Iohannis

27-03-2015 17:45

klaus iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a primit, vineri, la Palatul Cotroceni, o delegatie a Congresului SUA, seful statului aratand in cadrul intalnirii ca Romania ofera oportunitati pentru investitiile straine.

Seful statului a subliniat si ca procesul de eradicare a coruptiei reprezinta un pas important in atragerea investitorilor.

Delegatia Congresului Statelor Unite ale Americii a fost condusa de Mac Thornberry, presedintele Comitetului pentru Servicii Armate din cadrul Camerei Reprezentantilor.

Potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, in cadrul intalnirii au fost abordate teme de interes comun legate de parteneriatul strategic politico-militar si de securitate intre Romania si SUA, colaborarea in cadrul NATO si participarea Romaniei la amplasarea, la Deveselu, a sistemului de aparare antibalistic, precum si situatia tensionata din Ucraina.

O atentie deosebita a fost acordata investitiilor americane in Romania, presedinte Klaus Iohannis sublinind, in acest context, ca Romania ofera oportunitati foarte bune pentru investitiile straine si ca procesul de eradicare a coruptiei reprezinta un pas important in atragerea investitorilor care cauta un mediu de afaceri stabil si corect.

Delegatia Congresului SUA a avut, vineri, o intalnire si cu ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, in cadrul discutiilor fiind abordate teme referitoare la situatia de securitate din Ucraina, la cooperarea bilaterala in cadrul facilitatii antiracheta de la Deveselu, precum si la angajamentul Romaniei in teatrul de operatii din Afganistan.

Potrivit unui comunicat de presa al MApN, ministrul Mircea Dusa si congresmenii americani au mai discutat despre stadiul implementarii masurilor de asigurare in context bilateral si NATO, exercitiile comune desfasurate in cadrul Operatiei "Atlantic Resolve" si Planul de actiune privind cresterea capacitatii operationale a Aliantei.

Ponta, delegatiei SUA: Palatul Victoria nu e cel mai frumos, Palatul Parlamentului - greu de intretinut

Premierul Victor Ponta i-a spus sefului delegatiei Congresului SUA, aflata la Bucuresti, ca Palatul Victoria, unde s-a intalnit cu acesta, nu este cel mai frumos loc din Bucuresti, spre deosebire de Palatul Parlamentului, imobil placut de vizitat, dar greu de intretinut in special pe timpul iernii.

Ponta a facut aceste consideratii, vineri, cand a primit delegatiea Congresului SUA in Salonul Alb de la Palatul Victoria.

"E o incapere relativ mica, dar sper sa incapem cu totii! De fapt, cladirea Guvernului nu este in mod necesar cel mai frumos loc din Bucuresti. Fascinanta pentru toti cei care vin la Bucuresti este Casa Parlamentului, acea cladire uriasa, care este un loc placut de vizitat, dar nu este neaparat cel mai placut loc de care trebuie sa ai grija, pentru ca, in fiecare iarna, exista un anumit cost al incalzirii pe care Guvernul il plateste, desigur. Deci, este impresionant pentru toti cei care viziteaza", a spus Ponta, la inceputul intalnirii.

In timpul discutiilor, premierul a reluat ideea ca este "foarte fericit" in privinta cooperarii politice si militare dintre Romania si Statele Unite ale Americii, dar nu este inca fericit in privinta colaborarii economice dintre cele doua parti. El a asigurat ca intreaga clasa politica din Romania sprijina parteneriatul strategic cu SUA.

Presedintele Comitetului pentru Servicii Armate din cadrul Camerei Reprezentantilor, Mac Thornberry, care a condus Delegatia Congresului Statelor Unite ale Americii, a subliniat, la randul sau, ca ambele partide politice din SUA sprijina puternic Parteneriatul special cu Romania si sunt hotarate sa dezvolte aceasta colaborare si mai mult in viitor.

El a admis ca relatiile economice trebuie sa fie complementare legaturilor excelente de colaborare in domeniul securitatii. Delegatia Congresului Statelor Unite ale Americii s-a intalnit, vineri, si cu presedintele Klaus Iohannis si ministrul Apararii, Mircea Dusa.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO