Președintele Klaus Iohannis participă la summit-ul european al regiunilor şi oraşelor
Președintele Klaus Iohannis a participat vineri la cel de-al VIII-lea Summit european al regiunilor şi oraşelor, eveniment care are loc la Palatul Parlamentului.
Sinteza declarațiilor președintelui Klaus Iohannis:
- În mai puțin de 2 luni vom organiza cel mai important eveniment politic, summit-ul de la Sibiu.
- Evenimentul de astăzi se integrează deplin în procesul de reflecție privind viitorul european. Prin cele peste 200 de dezbateri care au avut loc, dvs ați avut o contribuție valoroasă, cu atât mai mult cu cât contactul se bazează pe legătura directă cu cetățenii. Când vorbim despre actul de guvernare, legitimitatea este un aspect crucial. Când ne vom reuni la Sibiu va trebui să decidem și asupra modului în care vom lucra împreună, în beneficiul cetățenilor europeni. Dvs. simțiți cel mai bine pulsul Europei.
- Din această perspectivă, Comitetul european al regiunilor este un partener real și angajat.
- Președinția României la Consiliul UE pleacă de la premisa că cele mai importante principii sunt unitatea și coeziunea UE.
- Sunt ferm convins că Uniunea Europeană și cetățenii noștri au mai multă nevoie de coeziune. Este o necesitate pentru toate statele membre. România a promovat în mod constant importanța menținerii unității în UE. Ne dorim ca inițiaitivele de consolidare a construcției europene să se bazeze pe o agendă pozitivă, bazată pe cetățenii săi.
Liderii regiunilor şi oraşelor din Uniunea Europeană participă la acest eveniment, într-un moment crucial pentru viitorul Uniunii Europene şi pentru punerea în aplicare a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă a ONU, potrivit site-ului Comitetului European al Regiunilor.
Sub titlul ''(Re)New EUrope'' şi în contextul Brexit-ului, Summitul de la Bucureşti, care se încheie vineri, se va concentra pe contribuţia şi rolul autorităţilor locale şi regionale la asigurarea solidarităţii în UE, la consolidarea democraţiei europene şi la încurajarea dialogului cu cetăţenii, mai ales în perspectiva alegerilor europene din mai 2019.
Potrivit Agerpres, cu câteva săptămâni înainte de luarea unor decizii importante cu privire la conducerea instituţiilor UE pentru anii următori, la acest summit va fi adoptată o declaraţie menită să prezinte viziunea asupra unei Uniuni Europene reînnoite, o UE bazată pe democraţie, solidaritate şi proximitate (în scopul elaborării unor politici ale UE care să ţină seama mai bine de nevoile locale).
Comitetul European al Regiunilor este adunarea UE a reprezentanţilor regionali şi locali din toate statele membre UE. Creat în 1994 după semnarea Tratatului de la Maastricht, CoR are drept misiune implicarea autorităţilor locale şi regionale în procesul de luare a deciziilor în UE şi de a le informa în legătură cu politicile UE.
Parlamentul European, Consiliul UE şi Comisia Europeană consultă CoR în domeniile care vizează regiunile şi oraşele europene. Toţi cei 350 de membri ai CoR şi 350 de supleanţi trebuie să aibă mandat electoral sau să fie răspunzători politic faţă de o adunare de aleşi în regiunile şi oraşele lor. Comisia CoR responsabilă îl desemnează pe unul din membrii săi - numit raportor - să elaboreze un aviz privind propunerea legislativă, care este apoi supus la vot într-o sesiune plenară a CoR. Dacă obţine majoritate de voturi, avizul este adoptat şi transmis celorlalte instituţii ale UE.
De asemenea, CoR poate adopta, în mod proactiv, o poziţie asupra unei chestiuni specifice, prin intermediul unui aviz din proprie iniţiativă.
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: klaus iohannis, summit, orase, regiuni,
Dată publicare:
15-03-2019 12:35