Iohannis, discurs in Parlament: "Cea mai tragica lectie in 2015 se numeste Colectiv". Ce banner a fost afisat la un balcon

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Klaus Iohannis a adresat Parlamentului un mesaj la implinirea unui an de mandat ca sef al statului. In discursul sau, seful statului a vorbit despre innoirea politicii, dar si despre lectiile lui 2015.

"As vrea ca 2015 sa ramana in istorie drept anul in care a inceput schimbarea modului in care se face politica in Romania", a declarat miercuri Klaus Iohannis,

"Cea mai tragica lectie a anului 2015 se numeste Colectiv. Evenimentul care a indurerat o natiune intreaga a scos la iveala proleme ale multor sisteme, unele perpetuate de ani in fata carora cu totii, autoritati, cetateni, intr-un moment sau altul am ridicat din umeri a neputina si pe care am ajuns sa le toleram. Cea mai dura concluzie e aceea ca pur si simplu coruptia ucide", a mai adaugat presedintele.

Pentru politicieni, marea miza a anului viitor va fi, potrivit presedintelui, recastigarea increderii. Klaus Iohannis le-a cerut alesilor sa se adreseze plenului reunit la un an de la preluarea mandatului. In timpul declaratiei sale, la un balcon al salii de sedinte, cativa invitati au afisat un banner pe care scria "promulga legea darii in plata". Paznicii i-au condus rapid in afara parlamentului.

Citește și
Protest medici
Zeci de absolventi de Medicina au protestat in fata Palatului Cotroceni. Ce i-au cerut presedintelui Iohannis

Sinteza declaratiilor presedintelui:

- nu vreau sa fac un bilant sec, e un gest de normalitate democratica

- marile proiecte ale unei natiuni pot fi infaptuite doar daca se sprijina pe valori si norme asumate. Acest fundament avea nevoie de reconstructie

- am dorit ca 2015 sa fie anul recastigarii normalitatii

- in 2015 am vrut ca presedintele sa fie generator de echilibru, nu de tensiuni

- anul 2015 a demonstrat ca se poate sa avem acord larg pe subiecte de interes public. Prima actiune a fost semnarea de catre toate partidele a acordului privind cresterea bugetului apararii la 2% din PIB pana in 2017 

- sunt dator sa va spun ca 2 lucruri fundamentale inca lipsesc sau nu sunt la nivelul cerut de o democratie matura: dezbaterea si rigoarea. Legi importante au intrat in atentia publica abia la promulgare sau publicare. Nu exista substitut pentru dezbaterea consistenta dinaintea adoptarii unei legi. In alte situatii am fost nevoit sa sesizez CCR din cauza lipsei de rigoare

- am vorbit despre asteptarea generala ca legile sa fie mai clare si sa nu se schimbe frecvent. Sunt convins ca Parlamentul poate corespunde acestei asteptari.

- recastigarea normalitatii a insemnat si recastigarea prestigiului in plan extern. In 2015 nu doar am confirmat, ci am transpus in decizii majore optiunile politicii noastre externe.

- am avut ca obiecte consolidarea si intarirea parteneriatului strategic cu SUA si al parteneriatelor cu tari UE si NATO, consolidarea raporturilor cu tarile vecine. Relatia privilegiata cu Moldova a fost si va ramane o constanta.

- din diverse motive, am fost intr-o oarecare izolare in anii anteriori. Am dorit sa schimbat cu totul aceasta situatie. Romania e o tara respectata in NATO si UE

- promisiunea de a avea o lege a votului prin corespondenta a fost respectata. Nu e o lege prefecta, probabil vor fi lucruri de imbunatatit, dar esential e ca exista.

- se cuvine sa ne uitam si la lectiile anului 2015 si la ce lipseste ca Romania sa fie cu adevarat puternica si prospera. Cea mai tragica lectie se numeste Colectiv, evenimentul care a indurerat o natiune intreaga, a scos la vedere probleme, unele perpetuate de ani de zile.

- cea mai dura concluzie e aceea ca pur si simplu coruptia ucide, se pot pierde vieti nevinovate daca nu respectam legi si reguli, daca inchidem ochii

- o a doua lectie este cea a schimbarii, o innoire pe masura realitatilor. Nu are voie sa existe o prapastie intre clasa politica si cetateni, marea miza a anului 2016 e reconstructia acestei increderi.

- acum 26 de ani, schimbarea a inceput la Timisoara. Democratia s-a castigat cu jertfa de sange. Se cuvine sa pretuim acest lucru, nu doar odata pe an, in decembrie. Sa avem in minte ca suntem in serviciul cetatenilor. Cel mai bun mod de a onora acest sacrificiu este sa reconstruim increderea. Reconstructia increderii in politica e tema pe care o propun in 2016, reconstructia increderii in actul politic, in partide, in cei care le reprezinta, adica al dumneavoastra.

- greul acestei misiuni de innoire revine partidelor. E sansa pentru mentinerea stabilitatea si echilibrul sistemului politic.

- imi doresc ca cetatenii sa nu asocizeze ineficienta, minciuna sau coruptia cu politica, sa o perceapa ca un spatiu al reprezentarii. A face politica sa fie un mod prin care iti servesti natiunea. pentru toate acestea e nevoie de vointa si deschidere din partea partidelor, de curaj si efort din partea celor care candideaza prima data.

- sa recunoastem lucrurile bune, sa pastram ce functioneaza. Daca ne dorim o constructie durabila, va trebui sa evitam capcana lui "nimic nu este bun"

- astept de la noul cabinet o guvernare responsabila

- imi doresc o crestere economica despre care sa nu vorbim doar in termeni statistici, ci sa se reflecte in viata de zi cu zi. O viata mai buna ar trebui sa fie finalitatea oricarei politici

- imi propun ca in 2016 sa am in atentie domenii cruciale, precum sanatatea si educatia. Am lansat ideea unei largi consultari pe tema educatiei care sa aduca laolalta profesori si elevi, societatea civila. Cred ca Romania educata trebuie sa devina noul proiect de tara pe care sa ni-l asumam si sa-l ducem la bun sfarsit. Aniversarea centenarului Marii Uniri va trebui sa fie un moment in care sa ne asumam marile directii de dezvoltare pentru secolul viitor. Romania educata ar trebui sa fie una dintre ele.

- despre 2015 s-ar putea spune multe. A fost anul in care pentru prima data in Romania s-a introdus votul prin corespondenta, a fost anul unei schimbari de Guvern. Ceea ce mi-as dori eu sa se spuna despre 2015 e insa ca a fost anul in care a inceput schimbarii modului de a face politica in Romania, inceputul innoirii clasei politice. Este timpul schimbarii, depinde de noi toti daca raspundem la aceste asteptari ale societatii.

 

La ora 11:14, presedintele a intrat in sala de plen, insotit de seful Senatului si de premierul Ciolos. La sedinta si-au inregistrat prezenta doar 400 din cei 547 de parlamentari.

Luni, Birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis ca discursul presedintelui Klaus Iohannis sa fie sustinut inaintea dezbaterilor privind bugetul de stat pe anul 2016.

"Miercuri dimineata, inainte de inceperea dezbaterilor pe buget, va fi prezent in Parlament presedintele Romaniei, care a solicitat sa adreseze un mesaj, dupa care noi vom intra in programul de buget", a afirmat presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu.

Pe 11 decembrie, seful statului a transmis o scrisoare conducerii Parlamentului prin care solicita sa adreseze Legislativului un mesaj cu ocazia implinirii unui an de mandat. Klaus Iohannis si-a preluat mandatul de presedinte al Romaniei pe 21 decembrie 2014.

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
"Astia nu mai stiau ce voteaza, a fost o greseala". Parlamentarii se roaga de Iohannis sa respinga o lege votata intamplator

Fara sa para ca stiu ce voteaza, senatorii au trecut luni, in mare viteza, o lege care bulverseaza toata piata de publicitate din Romania.

Zeci de absolventi de Medicina au protestat in fata Palatului Cotroceni. Ce i-au cerut presedintelui Iohannis
Zeci de absolventi de Medicina au protestat in fata Palatului Cotroceni. Ce i-au cerut presedintelui Iohannis

Zeci de tineri care au absolvit Medicina au protestat luni seara in fata Palatului Cotroceni. Sunt nemultumiti ca au ramas fara posturi, desi au promovat examenul de rezidentiat, iar in Romania este mare nevoie de personal medical.

Parlamentarii il sfideaza pe Iohannis si nu renunta la pensiile speciale de mii de lei. Gestul facut luni de liderii PSD
Parlamentarii il sfideaza pe Iohannis si nu renunta la pensiile speciale de mii de lei. Gestul facut luni de liderii PSD

Desi presedintele Iohannis a contestat legea si le-a cerut sa renunte la privilegii, alesii vor vota marti proiectul prin care vor primi la batranete, pe langa pensia cuvenita, sume intre 1500 si 4400 de lei.

Recomandări
Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”
Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că intenționează să candideze la Președinția României ca independent.

USR a decis să nu discute împărţirea funcţiilor într-un nou guvern fără un plan care să scoată România din criza bugetului
USR a decis să nu discute împărţirea funcţiilor într-un nou guvern fără un plan care să scoată România din criza bugetului

USR a decis, luni, să nu discute împărţirea funcţiilor într-un nou guvern fără un plan care să scoată România din profunda criză a bugetului de stat.

Uniunea Europeană a adoptat primele sancţiuni oficiale împotriva unor agenţi ruşi, ca răspuns la atacurile hibride
Uniunea Europeană a adoptat primele sancţiuni oficiale împotriva unor agenţi ruşi, ca răspuns la atacurile hibride

Uniunea Europeană a anunţat luni că a adoptat primele sancţiuni ca răspuns la "acţiuni hibride" pe teritoriul său, împotriva unor agenţi ruşi acuzaţi de acţiuni de "destabilizare" în UE, relatează AFP.