Grevă de avertisment, miercuri, în învățământ. Marius Nistor: „O acțiune împotriva sărăciei… Nu mai acceptăm să fim umiliți”
Activitatea în școli va fi paralizată miercuri, timp de două ore, de o grevă de avertisment a profesorilor. Este însă doar o etapă impusă de lege, înainte de greva generală.
Liderii celor mai mari sindicate din educație anunță că de luni, 22 mai, cursurile vor fi suspendate pe termen nelimitat, la toate clasele unde predau profesori afiliați protestului.
O sută de mii de angajați din învățământ vor opri munca, iar preșcolarii și elevi vor rămâne în săli, fără să facă lecții, supravegheaţi de profesori, de la 11 la 13. De luni, sindicaliştii vor să suspende orele pe termen nelimitat.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Simion Hăncescu: „Procentul este de 71,2% grevă din membrii sindicali, ceea ce este foarte mult. Prin comparație, la precedenta grevă generală, de acum 18 ani, procentul a fost de la 60%.
Peste o lună începe Evaluarea Națională
Liderii de sindicat au avut un mesaj extrem de dur pentru colegii care au refuzat începerea grevei și cărora le atribuie legitimarea unei situații nocive pentru sistemul de învățământ. Pentru părinți a fost lansat un apel să înțeleagă situația și… de luni încolo să țină copiii acasă. Pentru că în unele școli toți profesorii au semnat pentru grevă. Și pentru că dascălii pot sta în cancelarie, nu neapărat în clase, nu ar avea cine să stea cu elevii.
Greva generală începe cu numai o lună înainte de evaluarea națională și bacalaureat, în care sunt implicați peste 300.000 de elevi.
Revendicările protestatarilor, transmise Guvernului, sunt aproape exclusiv de natură salarială.
Marius Nistor, președintele Federației Spiru Haret: „Votul pe care l-au dat și participarea la referendum înseamnă o acțiune împotriva sărăciei… Nu mai acceptăm să fim umiliți.”
Ministrul Ligia Deca a anunțat că inițiatorii protestelor vor fi chemați zilele viitoare la negocieri ale contractului colectiv de muncă. Între timp, și federația sindicaliștilor din administrație și asistență socială a anunțat că are în plan declanșarea unei greve.