Presedintele Iohannis si-a anuntat OFICIAL echipa de consilieri. Cine il va sfatui la Cotroceni
In prima zi de lucru, noul presedinte al Romaniei a semnat decretele de numire pentru consilierii sai prezidentiali
Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, “Presedintele Romaniei, domnul Klaus Werner Iohannis, a semnat luni, 22 decembrie a.c., urmatoarele decrete:
- Decret pentru numirea domnului Sorin-Dan Mihalache in functia de consilier prezidential;
- Decret pentru numirea domnului Dan-Andrei Muraru in functia de consilier prezidential;
- Decret pentru numirea domnului Cosmin-Stefan Marinescu in functia de consilier prezidential;
- Decret pentru numirea doamnei Tatiana Niculescu Bran in functia de consilier prezidential;
- Decret pentru numirea domnului Adrian-George Scutaru in functia de consilier prezidential pentru securitate nationala.”
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dan Mihalache, actual secretar general adjunct al PNL pe probleme de strategie si analiza politica, a fost ziarist la inceputul anilor ’90 si ulterior s-a implicat in partidul Alianta pentru Romania. Intre 2001 si 2004 a fost consilier al premierul Adrian Nastase, din 2006 observator la Parlamentul European, iar din 2007 europarlamentar. Mihalache a fost ales deputat pe listele PSD in legislatura 2004 – 2008, iar in 2009 a devenit consilier al presedintelui PNL Crin Antonescu. Mihalache a fost secretar general adjunct al Guvernului Ponta, parasind insa aceasta functie in urma unor declaratii controversate in privinta Agentiei Nationale de Integritate si a parteneriatului cu SUA. El a fost cercetat de inspectorii ANI pentru incompatibilitate, intocmind un raport pe care Mihalache ulterior l-a contestat in instanta si a avut castig de cauza.
Citeste si: Relatiile lui Dan Mihalache cu Adrian Nastase si Victor Ponta
Andrei Muraru, fost presedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), ar urma sa detina pozitia de consilier prezidential pentru relatia cu societatea civila si autoritatile publice. Muraru este istoric si s-a remarcat prin demararea investigatiilor si initierea procedurilor judiciare impotriva tortionarilor regimului comunist. A fost timp de un an, intre 2006 si 2007, consilier in cadrul cancelariei premierului Calin Popescu Tariceanu. S-a aflat pe lista de candidati ai PNL la europarlamentarele din acest an, dar nu a obtinut mandatul, iar dupa congresul PNL a devenit consilier al lui Klaus Iohannis odata cu alegerea acestuia in functia de presedinte al partidului.
Cosmin Marinescu, conferentiar universitar la Academia de Studii Economice, ar putea deveni consilier prezidential pentru mediul de afaceri. El a fost consilier al ministrului Finantelor, Daniel Chitoiu, si secretar general adjunct al PNL. In urma ruperii de PNL a aripii Tariceanu, Marinescu a ramas in PNL si s-a ocupat de coordonarea programelor economice promovate de liberali. Este fondatorul cursului de Economie Institutionala din cadrul ASE Bucuresti si coordonator al Centrului pentru Economie si Libertate – ECOL.
Tatiana Niculescu Bran, scriitoare si fost jurnalist la BBC, a fost anuntata de catre Klaus Iohannis in calitatea de purtator de cuvant si consilier prezidential. Ea a fost intre 1995 si 2004 redactor la Radio BBC World Service, Sectia Romana de la Londra, iar intre 2004 si 2008 a condus biroul BBC World Service de la Bucuresti. Niculescu Bran a publicat, in 2006, primul roman non-fictional din literatura romana, ”Spovedanie la Tanacu”, urmat, in 2007, de ”Cartea Judecatorilor”. Cele doua romane, in dramatizarea autoarei, au devenit piese de teatru. ”Spovedanie la Tanacu” a avut premiera la New York in 2007, in regia lui Andrei serban. Acelasi volum a inspirat, de asemenea, filmul ”Dupa dealuri” al lui Cristian Mungiu, film dublu premiat la Festivalul de la Cannes 2012.
George Scutaru, fost lider al deputatilor PNL, a fost jurnalist al agentiei MEDIAFAX din 1993 pana in 1998, cand a devenit consilier al presedintelui ApR, Teodor Melescanu, formatiune politica la care si-a depus si adeziunea. in 2001 Scutaru devine membru al PNL, in urma fuziunii cu ApR, si obtine in 2002 functia de presedinte al Biroului Politic Teritorial PNL Buzau.
Din 2010 si pana anul acesta a condus organizatia judeteana a PNL Buzau. Scutaru a detinut trei mandate consecutive de deputat si s-a specializat in probleme de securitate, dupa ce a absolvit Facultatea de Istorie la Universitatea Bucuresti, potrivit Mediafax.