Prima decoratie din mandatul de presedinte al lui Iohannis. "Am decis sa ii acord cea mai inalta distinctie a statului roman"

×
Codul embed a fost copiat

Klaus Iohannis a anuntat pe contul de Facebook ca va conferi, luni, prima decoratie din mandatul de presedinte lui Octav Bjoza, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania.

"Astazi, 22 decembrie, la 25 de ani de la prabusirea dictaturii comuniste, voi conferi prima decoratie din mandatul meu de Presedinte al Romaniei. Am decis sa acord cea mai inalta distinctie a statului roman, Ordinul National Steaua Romaniei, domnului Octav Bjoza, presedinte al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, pentru sacrificiul si curajul de care el si oameni ca el au dat dovada in vremea dictaturii si pentru a pastra vie memoria victimelor comunismului. Ceremonia de decorare va avea loc incepand cu ora 16.00 in Sala Unirii a Palatului Cotroceni.", a scris Klaus Iohannis pe Facebook.

 
 
Tot luni, 22 decembrie 2014, presedintele Klaus Iohannis a participat la o ceremonie de depunere de coroane in amintirea victimelor Revolutiei.
 
 

Iohannis: Este obligatia justitiei de a-i aduce in fata legii pe cei vinovati de crime la Revolutie

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, dupa ce l-a décorat pe Octav Bjoza, presedintele AFDPR, ca este obligatia justitiei de a-i identifica si de a-i aduce in fata legii pe cei vinovati, fie ca vorbim de tortionarii din anii '50-'60 sau cei care au comis crime si abuzuri, la Revolutie.

Citește și
Iohannis, Cotroceni, Parlament - 1
Romania are un nou PRESEDINTE. Klaus Iohannis: "Peste 5 ani sa putem spune ca Romania e tara care a uimit lumea"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut un discurs, dupa decorarea presedintelui Asociatiei Fostilor Detinuti Politici, in care a aratat ca "cel mai drept judecator pentru un regim este natiunea romana insasi, care prin Revolutia romana a declarat dictatura vinovata de cei 45 de ani de saracie, umilinta si teroare".

"Marcam in aceste zile 25 de ani de la Revolutia romana, si inca exista numeroase controverse cu privire la acest eveniment. Aceste controverse nu vor inceta pana cand adevarul juridic nu va fi scos la iveala, pentru ca de adevarul istoric se vor ocupa fara indoiala istoricii", a aratat presedintele Romaniei.

Klaus Iohannis a mai afirmat ca "societatea romaneasca nu s-a vindecat complet de bolile trecutului".

"Faptul ca astazi exista inca oameni cu mainile patate de sange, care au savarsit crime in timpul comunismului sau in timpul revolutiei si care se plimba liberi arata de fapt incapacitatea noastra ca societate de a-i gasi si pedepsi pe cei vinovati. Din acest punct de vedere consider ca este dreptul si obligatia justitiei de a-i identifica si de a-i aduce in fata legii pe cei care se fac vinovati, fie ca vorbim de tortionarii din anii '50-'60 sau despre cei care au comis crime si abuzuri la Revolutie", a aratat Iohannis.

Klaus Iohannis: Mandatul meu va fi al respectului fata de valori si fata de eroii si martirii romani

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ai ca mandatul sau va fi unul al "respectului fata de valorile si fata de eroii si martirii romani".

Ceremonia, care a avut loc in Sala Unirii de la Palatul Cotroceni, a fost prima sustinuta de presedintele Romaniei, aflat la inceput de mandat. Seful statului a sustinut un discurs, dupa acordarea decoratiei si in final, a ciocnit un pahar de sampanie cu reprezentantii Asociatiei Fostilor Detinuti Politici, invitati la eveniment.

Alaturi de presedinte au fost prezenti la ceremonie consilierii prezidentiali Dan Mihalache, George Scutaru, Tatiana Niculescu Bran, Andrei Muraru, Cosmin Marinescu.

"Ziua de astazi este una speciala, este prima zi de exercitare efectiva a mandatului de presedinte si ziua in care marcam 25 de ani de la prabusirea dictaturii comuniste", a spus presedintele Iohannis in discusul sustinut dupa ceremonia de decorare, el precizand ca a mentionat de multe ori faptul ca "multe lucruri trebuie sa se schimbe in Romania, iar acest eveniment de decorare este o dovada in acest sens".

Klaus Iohannis a precizat ca ofera cea mai inalta decoratie a statului roman presedintelui AFDPR, pentru ca o merita din plin.

"Este prima decoratie pe care o confer in calitate de presedinte al Romaniei si de aceea am tinut ca aceasta sa fie acordata dumneavoastra, in chip simbolic, in numele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, din cateva motive", a mai precizat Iohannis, aratand ca mandatul sau va fi unul al respectului fata de toate valorile noastre si fata de eroii si martirii romani, pentru ca "o natiune nu poate avea viitor, fara a-si respecta, inainte de toate trecutul".

Iohannis a mai afirmat ca in 25 de ani, Romania a gasit putine prilejuri de a impartasi bucuria cu acesti oameni care au luptat impotriva comunismului si si-au sacrificat tineretea, familia, viitorul si sperantele pentru a salva ideea de libertate si demnitate.

Un alt motiv pentru care a acordat aceasta distinctie este, potrivit presedintelui Romaniei, faptul ca prin acest moment, vrea sa marcheze inceputul unui nou capitol in istoria noastra recenta, si anume "un presedintele care pune inainte de toate modelele din societate", si a aratat ca fostii detinuti politici reprezinta, cu siguranta, repere de moralitate pentru tanara generatie.

"La varsta de 20 de ani, domnul Bjoza a fost arestat si intemnitat de catre securitate si a fost condamnat pe nedrept, fiind obligat sa suporte supliciul anilor de detentie si sa cutreiere nu mai putin de 14 locuri de detentie. Pana in 1989, a fost persecutat continuu de autoritatile comuniste, dar acest lucru nu l-a impiedicat nicidecum sa militeze, dupa Revolutie, pentru idealurile de libertate si democratie", a mai declarat Iohannis. Potrivit sefului statului, "prin aceasta decoratie recunoaste si onoreaza sacrificiul si curajul de care au dat dovada femeile si barbatii care au suferit si au pierit pentru libertate, in vremea comunismului si in zilele de decembrie 1989".

"Comunismul s-a instalat prin crime si abuzuri, si a continuat sa se impuna pe intreaga sa existenta, prin teroare si minciuna. Vreme de 45 de ani, puterea a fost exercitata de un grup de privilegiati, care au instaurat un regim ilegitim, regim care a limitat proprietatea privata, a distrus societatea civila, a interzis partidele politice, a schimbat prin forta forma de guvernamant, a nimicit piata libera, a lichidat valorile traditionale, a persecutat credintele si practicile religioase si a abandonat suveranitatea Romaniei", a declarat presedintele Iohannis.

El a aratat ca mii de oameni s-au luptat impotriva comunismului si acest lucru "trebuie cunoscut de catre tanara generatie, iar societatea noastra trebuie sa actioneze cu fermitate in acesta directie, fie ca vorbim de partizani, de tarani care s-au opus colectivizarii, de romani care isi aparau regele sau de credinciosi care nu vroiau sa isi abandoneze cultul, sau reprezentanti ai minoritatilor etnice, de membri ai partidelor politice care nu s-au lasat manipulati sau femei care nu au acceptat politica pronatalista a regimului, de muncitori care nu s-au lasat mintiti, sau de cetatenii revoltati din 1989".

"Cu totii au spus 'Nu' comunismului. Dusmanii de clasa, cum au fost numiti, au fost sistematic anihilati. Sute de mii de oameni inchisi in inchisori de exterminare, deportati, supusi la munca fortata in lagare. Dar cea mai mare drama este ca regimul comunist a distrus elitele, resursa fundamentala a unei natiuni", a mai declarat Klaus Iohannis.

El a adaugat ca, prin distrugerea acestor destine, "comunismul a furat pentru 45 de ani sansa Romaniei de a se occidentaliza, de a evolua firesc si de a beneficia de o reala libertate si prosperitate".

"Acesta este bilantul negru al comunismului", a concluzionat presedintele Klaus Iohannis.

La randul sau, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici, Octav Bjoza a aratat ca acordarea acestei decoratii reprezinta "o recunoastere a meritelor unui intreg grup social care a luptat impotriva comunismului pentru dreptate, libertate, demnitate, adevar si credinta stramoseasca".

"Pentru noi, cei loviti de represiunea comunista, in modul cel mai direct este foarte important faptul ca dvs in a doua zi de la depunerea juramantului ca presedinte al Romaniei v-ati gandit sa ne acordati o distinctie atat de importanta. In acest fel lupta si suferinta noastra au capatat o recunoastere deosebita avand si semnificatia unui act simbolic de condamnare a comunismului din Romania. Gestul dvs demonstreaza sentimentele de respect si recunostinta pe care le nutriti fata de aceasta categorie sociala atat de vitregita in ultimii 70 de ani", a spus el, aratand ca aceasta decoratie "rasplateste lupta si jertfa fostilor detinuti politici si deportati din Romania".

"Fie ca gestul dvs de recunoastere a meritelor oameni curajosi, doritori de demnitate nationala si democratie sa semnaleze inceputul unei etape distincte in istoria Romaniei contemporane de afirmare a tarii noastre pe plan international, de atingere a adevaratei democratii visate si de victimele opresiunii comuniste", a mai declarat Octav Bjoza.

Presedintele AFDPR a salutat faptul ca Iohannis s-a gandit la infiintarea unui muzeu al crimelor comunismului, la Bucuresti.

"Nu putem decat sa salutam faptul ca v-ati gandit la infiintarea in Capitala Romaniei, care nu are inca un muzeu al crimelor comunismului, v-ati gandit sa fie demarate actiuni in acest sens. Am fost sprijiniti si de fostul presedinte, domnul Emil Constantinescu, si speram sa mai fim in viata atunci, macar ultimii dintre noi, atunci cand acest muzeu va fi realizat", a spus el, in final.

Octav Bjoza a mai afirmat ca cei 17 fosti detinuti politici care au fost prezenti la Palatul Cotroceni "insumeaza 300 de ani de condamnare, din care 115 ani au fost efectuati".

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Poarta 45 la pantof, nu crede in reincarnare si iubeste aceeasi femeie de 25 de ani. Portretul presedintelui Klaus Iohannis
Poarta 45 la pantof, nu crede in reincarnare si iubeste aceeasi femeie de 25 de ani. Portretul presedintelui Klaus Iohannis

Noului presedinte al Romaniei ii place ciorba de perisoare, poarta 45 la pantof, nu crede in reincarnare si iubeste aceeasi femeie de 25 de ani.

Romania are un nou PRESEDINTE. Klaus Iohannis:
Romania are un nou PRESEDINTE. Klaus Iohannis: "Peste 5 ani sa putem spune ca Romania e tara care a uimit lumea"

Klaus Iohannis a depus juramantul de investitura in functia de presedinte al Romaniei, in sedinta solemna comuna a Senatului si Camerei Deputatilor, apoi a preluat mandatul, la Palatul Cotroceni, de la Traian Basescu.

Ce spune Traian Basescu despre cazul ANI - Iohannis:
Ce spune Traian Basescu despre cazul ANI - Iohannis: "Indiferent de decizia Curtii, mandatul nu se poate intrerupe"

Traian Basescu a explicat in timpul conferintei de presa de la Cotroceni ce se poate intampla daca Klaus Iohannis va fi declarat incompatibil.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.