Programul StartupNation a rămas fără bani. IMM-urile acuză "jongleri" ale Guvernului
După scandalul în care Ministerul Apărării a anunţat că nu mai are bani pentru plata salariilor militarilor, apar noi blocaje care trădează lipsa de bani a Guvernului.
Mii de antreprenori care s-au înscris în programul StartupNation, prin care li s-au promis 44 de mii de euro nerambursabili de la stat, au fost anunţaţi de autorităţi că nu pot cheltui niciun leu până când nu se face rectificarea bugetară. "Fac tot felul de jonglerii pe pielea noastră", au răbufnit patronii. Opoziţia critică şi ea cheltuielile uriaşe şi colectarea proastă a banilor. Premierul i-a convocat pe toţi miniştri la Palatul Victoria pe tema rectificării. Analiştii spun că vor fi sacrificate din nou investiţiile, că să acopere găurile din vistierie.
Au trecut doar 20 de zile de când ministrul pentru IMM-uri semna festivist câteva contracte de finanţare prin programul Startup Nation. Între timp, oamenii care nu au optat pentru credite bancare şi s-au bazat pe banii de la stat, au fost sfătuiţi să-şi pună afacerile în cui, pentru că deocamdată bugetul programului este gol.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ilan Laufer, ministrul pentru IMM-uri: "Cei care sunt pe cerere de plata sau pe rambursare, adică cei care nu au optat pentru credit-punte, au nevoie să aştepte până în momentul rectificării, ceea ce este perfect adevărat".
Antreprenorii s-au revoltat. Liviu Rogojinaru, antreprenor: "Au peste 5 miliarde gaură în buget, nu ştiu de unde şi în ce fel să mai strângă banii, fac tot felul de jonglerii pe pielea noastră. Atenţie mare, este pe pielea noastră, nu este pe pielea lor!"
Florin Jianu, preşedintele patronatului IMM-urilor: "Încep să mă îngrijorez pentru că nu s-a făcut rectificare bugetară, iar programul Start-Up Nation este în continuare pe credite de angajament. Noi nu credem că în octombrie rectificarea va fi pozitivă, pentru că, pe măsură ce timpul trece, de fapt se afundă într-un deficit din ce în ce mai mare, s-au crescut salariile şi pensiile".
De cealaltă parte, premierul îi contrazice - rectificarea bugetară va fi pe plus. Aşa că i-a chemat la discuţii pe toţi miniştri, că să vadă de unde iau bani. Atunci când rectificarea e pozitivă, înseamnă că statul a colectat mai mulţi bani decât estimase. Rectificarea negativă înseamnă tăieri şi redistribuiri de bani, din cauza colectării mult mai slabe decât era preconizat.
Până acum, cifrele oficiale nu confirmă spusele premierului. Avem cea mai slabă colectare făcută de ANAF pentru taxe şi impozite în ultimii 10 ani, de doar 25,4% din PIB. Opoziţia critică măsurile guvernului.
Iulian Dumitrescu, prim-vicepreşedinte PNL: "Au băgat toţi banii în cheltuieli şi acum au ajuns la fundul sacului e clar. Părerea mea e că nu va fi nicio rectificare pozitivă şi acum au ajuns în momentul în care trebuie să taie de la investiţii. Aţi văzut ce s-a întâmplat ieri la ministerul apărării, au anunţat că nu sunt bani şi acum se gândesc să taie de la investiţii şi să dea la salarii".
Totuşi, guvernul poate forţă o rectificare pozitivă doar de formă, spun specialiştii, chiar dacă au crescut cheltuielile cu 16 miliarde de euro faţă de anul trecut, iar veniturile fiscale mai mici cu un miliard de euro.
Livia Stan, director PriceWaterhouseCoopers România: "O rectificare bugetară poate presupune diminuări ale bugetelor unor ordonatori de credite şi majorarea altora. Dacă dai un singur ban în plus la un minister, înseamnă că este pozitiv pentru ministerul respectiv".
Dacă ANAF nu colectează bani, guvernul e obligat să se împrumute. În primele 6 luni datoria guvernamentală a sărit de 40% din PIB. Cu alte cuvinte ţară are dări de 73 de miliarde de euro - peste 3.700 de euro de persoană. În iunie finanţele au împrumutat 8 milioane de lei pe ora.
Sursa: News.ro
Etichete: guvern, mapn, ministri, mihai tudose, adrian tutuianu,
Dată publicare:
06-09-2017 11:41