Jocul de-a moțiunea de cenzură. Guvernul a contestat-o la CCR, PSD rămâne în criză de timp dacă așteaptă decizia Curții

×
Codul embed a fost copiat

Curtea Constituțională a României (CCR) a anunțat vineri că termenul de judecare a sesizării depuse de Guvernul Orban împotriva moțiunii PSD va fi stabilit după 1 septembrie.

UPDATE 3 Vineri a avut loc CEx al PSD, în cadrul căruia președintele interimar Marcel Ciolacu le-a transmis colegilor din conducerea partidului că își dorește ca moțiunea de cenzură să fie votată cât mai repede și că vor începe în scurt timp negocierile pentru a strânge voturile necesare. Principalul aliat 

În același timp, liderul PSD le-a sugerat membrilor CEx că este de preferat ca votul pe moțiunea de cenzură împotriva guvernului Orban să aibă loc după decizia CCR.

Cum CCR a anunțat astăzi că un verdict va fi dat după 1 septembrie, deci după ce începe sesiunea ordinară a Parlamentului, în cazul în care PSD va aștepta decizia Curții, votul pe moțiune nu va mai avea loc. Conform Constituției votul pe o moțiune de cenzură trebuie să aibă loc în aceeași sesiune în care ea a fost depusă și citită.

Liderii PSD au stabilit să se întâlnească din nou, marțea viitoare, după Congres, pentru a lua o decizie privind moțiunea.

Citește și
Marcel Ciolacu, Parlament
PSD a prezentat în Parlament moțiunea ”Guvernul PNL- de la pandemie la pande-mită generalizată”

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a afirmat, vineri, la finalul ședinței CEx a PSD, că sesizarea depusă la CCR de Guvern privind introducerea moţiunii de cenzură arată "panica" şi "frica" pe care o încearcă guvernanţii în perspectiva pierderii puterii.

"Am văzut contestaţia pe care a depus-o la Curte Partidul Naţional Liberal şi declaraţiile incendiare ale domnului Dancă ce arată panica, frica pe care o încearcă guvernanţii în perspectiva pierderii puterii, domnul Dancă fiind obişnuit în timpul guvernării Cioloş să fie parte în vreo cinci Consilii de administraţie şi încă vreo 2-3 sinecuri bine plătite", a susţinut Romaşcanu, într-o conferinţă de presă, la finalul Comitetului Executiv Naţional al PSD.

UPDATE 2 CCR a anunțat că data la care va judeca sesizarea depusă de PNL va fi după 1 septembrie, respectiv după începutul sesiunii ordinare.

”Referitor la cererea de soluționare a conflictului dintre Guvern și Parlament s-a stabilit ca până la 1 septembrie părțile să își exprime punctul de vedere. Termenul pentru ședința de judecată se stabilește ulterior. Art. 34 -36 din Legea 47/1992”, se arată într-o comunicare a CCR.

UPDATE 1 Șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a depus vineri la Curtea Constituţională sesizarea Guvernului cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament referitor la posibilitatea de a depune moţiune de cenzură în vacanţa parlamentară, în sesiune extraordinară, potrivit unei informări a Executivului.

Textul integral al sesizării făcute de Guvern la CCR poate fi citit la sfârșitul articolului. 

- - - -

"Da, în cursul zilei de mâine vom depune (sesizarea, n.r.). Practic, această sesizare este sub forma unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament, privitor la moţiunile de cenzură şi la posibilitatea de a depune moţiune de cenzură în vacanţa parlamentară", a spus premierul joi, la Realitatea Plus.

El afirmat că moţiunea de cenzură depusă de PSD "parcă ar fi fost scrisă de Viorica Dăncilă".

"Această moţiune parcă a fost scrisă de Dăncilă. Mie aşa mi s-a părut sau de cineva care a băut apă după Dăncilă. Indiferent cine a scris este rupt complet de realitate, probabil trăieşte într-o lume paralelă. Se vorbeşte de scăderea salariului mediu net. Salariu mediu net se calculează lună la lună - iunie 2020 la iunie 2019", a mai spus Orban, care a precizat că în iunie 2020, în condiţiile unei căderi economice de 10,5% pe trimestrul II, salariul mediu net a fost cu 5% mai mare faţă de anul trecut.

 

Orban: Conduita PSD a fost iresponsabilă

 

În opinia sa, conduita PSD de la începutul epidemiei a fost un iresponsabilă.

"Conduita PSD de la Începutul epidemiei a fost un iresponsabilă, prin care PSD a boicotat toate măsurile pe care le-au luat autorităţile Guvernul, autorităţile sanitare, luările de poziţie au fost foarte clare de bagatelizare a riscului, de ignorare a măsurilor de protecţie sanitară care au fost impuse de autorităţi. Toată atitudinea a fost o atitudine care din punctul meu de vedere... De exemplu, au refuzat să pună pe ordinea de zi propunerea noastră de revocare din funcţie a Avocatului Poporului - avocatul PSD - Renate Weber", a mai susţinut Orban.

 

Citește și...
Premierul:
Premierul: "Am luat decizia să declanșăm conflictul juridic de natură constituțională”

Premierul Ludovic Orban a anunțat, joi, că a luat decizia de a declanșa un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament, pe tema moțiunii de cenzură depusă de PSD în timpul sesiunii parlamentare extraordinare. 

PSD a prezentat în Parlament moțiunea ”Guvernul PNL- de la pandemie la pande-mită generalizată”
PSD a prezentat în Parlament moțiunea ”Guvernul PNL- de la pandemie la pande-mită generalizată”

Parlamentarii opoziției au citit in plen reunit textul moțiunii de cenzura. "Guvernul PNL, de la pandemie la pande-mită" este titlul documentului prin care PSD ar vrea sa dea jos Cabinetul Orban.

Orban, despre deschiderea restaurantelor: ”Nu este o chestiune de rea-voinţă”
Orban, despre deschiderea restaurantelor: ”Nu este o chestiune de rea-voinţă”

Premierul Ludovic Orban a declarat, marţi, că, imediat ce situaţia epidemiologică va fi mai bună, Guvernul va dispune redeschiderea restaurantelor.

Recomandări
Unul dintre cei mai cunoscuți doctori din Timișoara, prins în flagrant când lua mită. Suma imensă primită pentru o operație
Unul dintre cei mai cunoscuți doctori din Timișoara, prins în flagrant când lua mită. Suma imensă primită pentru o operație

Este din nou scandal în lumea medicală. Unul dintre cei mai cunoscuți doctori din Timișoara, șeful secției de chirurgie de la ''Institutul de Boli Cardio-vasculare'', ar fi fost prins în flagrant în timp ce ar fi luat mită pentru o operație.

Vladimir Putin i-a oferit cetățenie rusă lui Edward Snowden. Reacția SUA
Vladimir Putin i-a oferit cetățenie rusă lui Edward Snowden. Reacția SUA

Președintele rus, Vladimir Putin, i-a acordat, luni, cetățenia rusă lui Edward Snowden, la nouă ani după ce a dezvăluit secrete ale Agenției Naționale de Securitate (NSA).

Cum ar putea răspunde Occidentul dacă Rusia va folosi arme nucleare în Ucraina. Explicațiile unui fost comandant NATO
Cum ar putea răspunde Occidentul dacă Rusia va folosi arme nucleare în Ucraina. Explicațiile unui fost comandant NATO

Care ar putea fi răspunsul Occidentului dacă Rusia va decide să folosească arme nucleare în războiul din Ucraina. Explicațiile generalului în rezervă Mircea Mândrescu, fost comandant în structurile de comandă NATO.