Premieră după Revoluţia din 1989: voturile de la Primăria Sectorului 1 vor fi renumărate de polițiști. Ce urmează
Premieră după Revoluţia din 1989. Buletinele de vot de la alegerile locale din septembrie din Sectorul 1 vor fi renumărate de poliţişti.
Buletinele de vot de la alegerile locale din Sectorul 1 vor fi renumărate de polițiști.
Procedura a fost cerută de procurorul care anchetează o plângere depusă de PSD, după ce Dan Tudorache, candidatul social democraților, a pierdut scrutinul în favoarea reprezentantei USR, Clotilde Armand.
Atât Biroul Electoral Central, cât și alte două instanțe, au respins în toamnă acuzațiile de fraudă și au validat rezultatul alegerilor.
Încă din toamnă, organizația PSD de la Sectorul 1 a reclamat la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție posibile fraude legate de rezultatele scrutinului.
Dan Tudorache, fost primar al Sectorului 1: ”E tardivă operațiunea, trebuia făcută atunci, în septembrie. Dacă judecătoria a validat-o, ea e primar, dar din punctul meu de vedere rezultatul votului a fost viciat”.
Plângerea celor de la PSD îl vizează pe procurorul care la alegerile locale a fost președinte al Biroului Electoral de Circumscripție al Sectorului 1, dar și pe doi USR-iști, inclusiv pe liderul formațiunii, Dan Barna.
Va fi o procedură de durată
Niciunul dintre cei vizați de plângere și nici primarul Sectorului 1 nu au dorit să comenteze procedura de renumărare a voturilor.
Procedura de renumărare a celor peste 80.000 de buletine de vot din cele 1.566 de secții de votare arondate Sectorului 1 se anunță de durată.
Primii saci cu documentele depozitate în clădirea Tribunalului București au fost preluați în miercuri dimineață, iar operațiunea va fi desfășurată de ofițeri de poliție judiciară din Poliția Capitalei desemnați special la cererea procurorului investigator de la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție.
În ordonanță, procurorul a cerut numărarea voturilor din cadrul fiecărei secții și confruntarea rezultatelor cu datele înscrise în procesele verbale.
Ordonanță SIIJ:
"1. Identificarea buletinelor de vot corespunzător fiecărei secții de votare;
2. Numărarea voturilor din cadrul fiecărei secții de vot și confruntarea rezultatelor cu numărul de votanți înscriși pe liste care și-au exprimat dreptul de vot;
3. Confruntarea rezultatelor obținute după numărarea voturilor cu datele înscrise în procesele verbale de consemnare a rezultatelor votării;
4.Predarea sacilor cu buletinele de vot și listele lectorale la camera de corpuri delicte".
În acest dosar, urmărirea penală a fost începută doar in rem, iar infracțiunile cercetate se referă la abuz în serviciu, folosirea influenței de către un lider politic, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri și falsificarea documentelor și evidentelor electorale.
Miza anchetei de la SIIJ e legată inclusiv de validitatea mandatului de primar. Unii specialiști sunt de părere că actualul primar de sector se bucură de legitimitate, oricare ar fi concluziile anchetei penale.
Ce spun experții despre ce s-ar putea întâmpla
Asta în condițiile în care aceleași suspiciuni de fraudă au fost deja analizate și respinse în două rânduri: atât de Biroul Electoral Central care a avut în componență judecători ai instanței supreme, cât și de instanțele care au validat rezultatul alegerilor în favoarea lui Clotilde Armand, respectiv Judecătoria Sectorului 1 și Tribunalul București.
Alți specialiști, în schimb, susțin că dacă la capătul anchetei penale apare o decizie definitivă de condamnare din care rezultă că au existat fraude care ar fi influențat în mod direct rezultatul alegerilor, partea interesată, respectiv PSD-ul, ar putea cere printr-o cale extraordinară de atac într-un proces civil, anularea deciziilor judecătorești date deja.
Primul pas a fost preluarea sacilor cu voturilor, în total aproximativ 1600, depozitați în prezent la Tribunalul București.
Sacii au fost ridicați în tranșe de câte 500 de către o echipă mixtă formată din polițiști și criminalist, întregul proces fiind filmat în permanență.
Operațiunea propriu-zisă de renumărare a voturilor va avea loc la sediul Serviciului Control Intern, din Capitală, acolo fiind improvizat un spațiu.
Procurorul le-a cerut anchetatorilor să fie identificate toate buletinele de vot și să fie comparate toate numărătorile făcute în această procedură cu datele consemnate deja în documente oficiale.
La final toate documentele să fie păstrate în camera de corpuri delicte până la finalul acestei anchete.
10 polițiști au fost desemnați să se ocupe exclusiv de punerea în aplicare a solicitării venite de la Secția Specială, procurorul lansând un termen de recomandare de 2 luni până la care să aibă rezultatul renumărării.
Procurorul Sorin Iașinovschi de la Secția Specială pentru investigarea magistraților (SIIJ) a fost cel care a dispus printr-o ordonanță de delegare ca Poliția Capitalei să renumere toate voturile de la alegerile locale din Sectorul 1 din București, câștigate de Clotilde Armand (USR) în dauna lui Dan Tudorache (PSD).
PSD a reclamat o presupusă fraudă la vot, fără să poată prezenta însă nicio dovadă.