PPMT aduna semnaturi pentru modificarea proiectului regionalizarii. Tinut Secuiesc cu statut special

10-07-2013 15:08


Tinutul Secuiesc miting

Presedintele PPMT, Toro T. Tibor, a anuntat, miercuri, ca partidul va incepe o campanie de strangere de semnaturi pentru a convinge Guvernul sa modifice proiectul de lege a regionalizarii.

Scopul: Tinutul Secuiesc sa devina o regiune administrativa cu statut special.

Liderul PPMT, Toro T. Tibor, a declarat, miercuri, la Cluj-Napoca, intr-o conferinta de presa, ca actiunea de strangere de semnaturi va incepe in 20 iulie, cand partidul va organiza mitinguri de protest in o suta de localitati din Transilvania fata de proiectul de regionalizare, si va dura cateva luni.

"PPMT va incepe din 20 iulie, cand organizam mitinguri in circa o suta de localitati ca protest fata de proiectul de regionalizare, o campanie de strangere de semnaturi pe care vrem sa le folosim sa convingem Guvernul sa modifice proiectul de regionalizare. Noi sustinem ca tinutul Secuiesc sa fie o regiune administrativa cu statut special. Proiectul de regionalizare prezentat de vicepremierul Liviu Dragnea este in detrimentul intregii tarii, nu numai al maghiarilor, este un fel de africanizare a Romaniei. Ar fi frumos sa strangem 500.000 de semnaturi, nu este imposibil", a spus Toro T Tibor.

Potrivit acestuia, campania de strangere de semnaturi va dura cateva luni, pentru a permite cat mai multor maghiari sa ia pozitie fata de proiectul regionalizarii propus de Guvern.

In urma cu o saptamana, presedintele PPMT, Toro T. Tibor, anunta ca in 20 iulie vrea sa organizeze proteste in peste o suta de localitati din Transilvania fata de proiectul de regionalizare si pentru obtinerea autonomiei in zona locuita majoritar de maghiari.

Toro afirma ca in planurile actuale de regionalizare nu figureaza o solutie care sa convina si comunitatii maghiare si "atentiona" Guvernul ca "nu accepta" solutii care nu sunt agreate si discutate in cadrul comunitatii maghiare, in special in zonele si regiunile din Transilvania unde maghiarii traiesc intr-un numar semnificativ.

"In mod concret, exista doua regiuni care, dupa parerea noastra, ar trebui sa fie in primul rand regiuni administrativ-teritoriale de sine statatoare si cu statut special. Una din aceste regiuni este, bineinteles, Tinutul Secuiesc, a doua este zona de Vest a tarii, numita de noi Partium, unde credem ca ar fi corespunzator si benefic, pentru pacea interetnica si pentru normalizarea relatiilor romano-maghiare, sa fie o regiune bilingva cu statut special", preciza Toro T. Tibor.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO