Ponta: Nu vrem sa ajungem in JAI la exercitarea dreptului de veto al Germaniei, schimbam strategia

×
Codul embed a fost copiat

Victor Ponta a declarat ca intentia Guvernului este de a nu se ajunge la exercitarea de catre Germania a dreptului de veto in Consiliul JAI la discutarea aderarii la Schengen.

Acesta a mentionat ca Executivul isi asuma schimbarea strategiei politice privind obiectivele europene ale Romaniei.

"Am luat act de decizia enuntata de ministrul german de Interne, si atunci e clar ca in Consiliul JAI Germania, daca va fi obligata, isi va exercita dreptul de veto. Intentia noastra este sa nu ajungem pana la exercitarea dreptului de veto al Germaniei, pentru ca nu asta este ideea pe care o urmarim. Intentia noastra este de a prezenta inca o data in JAI motivele si indeplinirea criteriilor tehnice. Daca vom obtine de la Germania un punct de vedere clar asupra a ceea ce ar trebui facut in viitor, e foarte bine, nu vreau sa exportam probleme din Romania dincolo de granite si in alte consilii", a declarat Ponta, la USL.

Premierul a precizat ca obiectivele europene ale Romaniei trebuie tratate intr-o strategie noua, cu o "atitudine realista, pragmatica si demna", urmand ca in cadrul Guvernului sa fie luata o decizie in ceea ce priveste dosarul Schengen.

Ponta a sustinut ca punctul privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen va fi cuprins pe ordinea de zi a Consiliului Jai din aceasta saptamana.

"Pozitia Guvernului si a USL este o pozitie foarte clara, obiectivele fundamentale ale Romaniei de integrare europeana sunt neschimbate. Evident ca ne dorim sa accedem in spatiul Schengen, sa accedem in spatiul Euro, sa facem parte din Uniunea Bancara, din toate dezvoltarile pe plan european. Nu se pune problema de a schimba in vreun fel aceste obiective. Se pune insa problema si o decizie asumata de a schimba strategia, pentru ca in ultimii ani, nu doar in 2012 (...) practic nu s-a mai obtinut nimic din 2005 incoace. Nici nu s-a finalizat Mecanismul de Cooperare si Verificare, si nu e ca nu s-a finalizat pana in 2012 ca urma sa vina Guvernul USL, nu s-a finalizat de catre toate guvernele anterioare. N-am intrat in Schengen si nu am fost respinsi in 2011, pentru ca in 2012 urma sa vina USL la putere, a fost un obiectiv ratat de toate puterile si guvernarile. Intrarea in euro si criteriile de convergenta sunt intr-un trend pozitiv, dar suntem inca departe de a le indeplini pe toate - in special criteriile de convergenta reala, nu doar nominala",
a sustinut Ponta.

Citește și
Titus Corlatean
Corlatean: Decizia pe Schengen nu e a Germaniei, ci unei parti a guvernului crestin-democrat

Ministrul de Interne, Radu Stroe, a declarat, luni, ca omologul sau german "a pierdut ocazia sa taca", aratand ca in MAI exista o vorba, respectiv ca "trebuie sa pastrezi limita legitimei aparari", iar ministrul german "a depasit limita legitimei aparari".

Intrebat cum comenteaza anuntul facut de omologul sau german ca Germania se va opune intrarii Romaniei si Bulgariei in Schengen, ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a spus ca acesta a pierdut ocazia sa taca.

"Domnul ministru de Interne al Germaniei a pierdut ocazia sa taca. Urma sa se exprime in JAI, unde putea spune orice. Pacat. In sistemul nostru de activitate specifica Ministerului de Interne exista o vorba: «trebuie sa pastrezi limita legitimei aparari». Ministrul a depasit limita legitimei aparari. Pacat pentru marea Germanie",
a declarat Radu Stroe, luni, pentru Realitatea TV.

El a mai spus ca Romania a facut ceea ce trebuia pentru a intra in Schengen, insa Germania se opune.

"Lasam Germania sa gaseasca momentul cand va considera ea sa ne lase in Schengen", a adaugat Radu Stroe.

Ministrul federal de Interne de la Berlin, Hans-Peter Friedrich, a declarat intr-un interviu pentru Spiegel ca va opune la Consiliul JAI din 7-8 martie dreptul de veto al Germaniei impotriva aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.

Hans-Peter Friedrich (CSU) doreste impiedicarea unei aderari rapide a Bulgariei si Romaniei la spatiul Schengen si rdicarea controalelor de granita pentru cetatenii acestora. Daca in urma votului din cadrului reuniunii ministrilor de Justitie si Afaceri Interne (Consiliul JAI - n.r.) ambele tari vor fi admise, "intrarea acestora va fi impiedicata prin veto-ul german", a declarat Friedrich in interviul pentru Spiegel, anticipat printr-un rezumat aparut duminica in pagina online a Rheinische Post.

"Chiar si considerarea aderarii partiale, adica intrarea cu aeroporturile si porturile maritime, este scoasa de la masa discutiilor", a completat ministrul german.

"Extinderea spatiului Schengen va fi acceptata de catre cetatenii nostri numai in conditiile in care sunt asigurate premisele de baza", a spus Friedrich. "In momentul de fata nu este cazul", a adaugat el.

Ministrul de Externe Titus Corlatean a declarat ca nu considera pozitia exprimata de ministrul federal de Interne, Hans-Peter Friedrich, privind opozitia pentru aderarea la Schengen a Romaniei ca fiind a Germaniei, ci "a unei parti din guvernul crestin-democrat" din PPE, din care face parte si PDL.
"In primul rand, nu ma surprinde pozitia ministrului de Interne al Germaniei. Nu as spune al Germaniei, ci o parte a guvernului crestin-democrat, din PPE, din care face parte si PDL", a declarat Corlatean duminica seara.

Premierul Victor Ponta a declarat, duminica seara, ca nu are nimic de reprosat Germaniei cu privire la aderarea la Schengen, ci celor din Romania care "injura si vorbesc de rau Romania" pe la Bruxelles si Berlin si "se bucura ca ne scufundam dupa ce au dat gauri in barca".

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Scandalul Schengen, replica ministrului Stroe:
Scandalul Schengen, replica ministrului Stroe: "Germania a pierdut ocazia sa taca". Antonescu aproba

La numai o zi dupa ce Germania a anuntat, prin ministrul de Interne, ca se opune aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen, omologul sau roman Radu Stroe reactioneaza dur.

Corlatean: Decizia pe Schengen nu e a Germaniei, ci unei parti a guvernului crestin-democrat
Corlatean: Decizia pe Schengen nu e a Germaniei, ci unei parti a guvernului crestin-democrat

Titus Corlatean a declarat ca nu considera pozitia exprimata de ministrul federal de Interne, Hans-Peter Friedrich, privind opozitia pentru aderarea la Schengen a Romaniei ca fiind a Germaniei, ci "a unei parti din guvernul crestin-democrat" din PPE.

Esecul intrarii in Schengen. Cati bani pierde tara noastra si ce efecte are asupra fiecarui roman
Esecul intrarii in Schengen. Cati bani pierde tara noastra si ce efecte are asupra fiecarui roman

Intrarea in Schengen in acest an ramane doar un vis pentru Romania si Bulgaria.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.