Ponta: Guvernul poate emite OU pentru modificari la Codul Penal doar daca toti sunt de acord
Guvernul poate emite o ordonanta de urgenta care sa modifice Codul Penal, asa cum solicita DNA, numai dupa ce ministrul Justitiei va discuta cu oficialii Consiliului Superior al Magistraturii, Inaltei Curti, Parchetului si Comisiei Europene.
Astfel, toata lumea trebuie sa fie de acord, a declarat premierul Victor Ponta.
El a raspuns astfel unei intrebari pe aceasta tema adresata de jurnalisti.
"In primul rand, in vacanta Parlamentului nu se pot emite ordonante de urgenta. Doi: in masura in care sunt necesare modificari la Codul Penal, care va intra in vigoare la 1 februarie, poate fi adoptata o ordonanta de urgenta numai in ultima saptamana din ianuarie, cu cinci zile inainte de 1 februarie. Ministrului Justitiei i-am cerut ca, daca are vreo modificare, sa mearga si sa aiba discutii foarte clare cu CSM, cu iCCJ, cu Parchetul General, sa traduca modificarile si sa le trimita la Comisie, ca sa nu mai apara discutii si interpretari. In masura in care toata lumea este de acord, evident ca vom adopta; daca nu este toata lumea de acord, nu adoptam nimic prin ordonanta de urgenta", a explicat Ponta.
In urma cu doua saptamani, sefa Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Codruta Kovesi, a declarat, la Gandul Live, ca o prevedere din noul Cod de procedura penala va face "inutile" interceptarile, in conditiile in care, inainte de a se obtine autorizatie pentru acestea, persoana vizata in ancheta va trebui instiintata ca este urmarita penal.
Kovesi a mai spus ca a solicitat ministrului Justitiei modificarea acestui act normativ, mentionand ca, deocamdata, nu a primit un raspuns in acest sens.
Tot in urma cu doua saptamani, dupa ce Camera Deputatilor a adoptat un proiect de lege prin care presedintele si parlamentarii sunt scosi din categoria functionarilor publici prevazuta in Codul Penal, care a generat reactii negative inclusiv din partea unor ambasade, premierul Victor Ponta a aratat ca, in cazul acestei modificari aduse de parlamentari Codului Penal, a fost o lipsa de consultare cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si Comisia Europeana, dar s-a aratat convins ca, in urma acestor consultari, forma finala a legii va fi acceptata la Bruxelles.
El a precizat ca proiectul de modificare a Codului Penal si cel privind amnistia trebuie rediscutate si aprobate de Parlament dupa ce vor fi analizate si cu Ministerul Justitiei, CSM si Parchet, dar si cu Comisia Europeana, pentru a se stabili daca este incalcata vreo obligatie internationala a Romaniei.