Comisarul Viviane Reding se declara "foarte preocupata" de situatia combaterii coruptiei in Romania


Ultimul update: Vineri 20 Decembrie 2013 00:08
Data publicarii: Marti 17 Decembrie 2013 09:09
Categorie: Stiri actuale
Viviane Reding

Viviane Reding, comisarul UE pentru Justitie, Drepturi Fundamentale si Cetatenie, a exprimat "preocupare" in legatura cu situatia combaterii coruptiei in Romania.

Ea a precizat ca recentele masuri legislative adoptate la Bucuresti vor fi analizate in ianuarie.

"Suntem foarte preocupati de faptul ca lucrurile merg in directia gresita in Romania pe frontul combaterii coruptiei", a declarat Viviane Reding, potrivit EUObserver, in fata membrilor Comisiei PE pentru Libertati Civice.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca a vorbit in cursul zilei cu ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, despre proiectul Legii amnistierii, aratand ca este necesara o consultare ampla cu toate structurile puterii judecatoresti, precum si informarea Comisiei Europene.

"Evident ca este necesara o consultare mai ampla cu Ministerul Justitiei, cu CSM, cu toate structurile puterii judecatoresti si de informat si Comisia Europeana, in asa fel incat scopul acestei legi, scop pentru care este si prevazuta in Constitutie si se aplica in alte tari europene, sa fie foarte clar si sa nu mai fie folosita de catre propaganda domnului presedinte Basescu", a declarat Victor Ponta.

De asemenea, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, ca Legea amnistiei este in dezbatere publica si va ramana astfel pana la data de 1 februarie, pentru a se vedea ca nu reprezinta "o chestie ilegala".

"Apoi a venit problema cu gratierea. Dupa ce am avut discutia cu cei de la ambasada, toata lumea si-a dat seama ca el este un proiect normal. Si el este in dezbatere publica. De aceea l-am si oprit de la votul final, ca sa fie in dezbatere publica pana la 1 februarie, sa vada toata lumea ca nu este nicio chestie ilegala", a precizat Zgonea.

Pe data de 1 februarie 2014 intra in vigoare noul Cod penal.

Deputatul PSD Eugen Nicolicea declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca nu crede ca Legea amnistiei mai poate intra in vigoare inainte de 1 februarie 2014, data la care intra in vigoare noul Cod Penal.

Proiectul de modificare a Codului Penal si cel privind amnistia trebuie rediscutate si aprobate de Parlament dupa ce vor fi analizate si cu Ministerul Justitiei, CSM si Parchet, dar si cu Comisia Europeana, pentru a se stabili daca este incalcata vreo obligatie internationala a Romaniei, declara liderul PSD, premierul Victor Ponta.

Legea amnistierii a fost scoasa de pe ordinea de zi a sesiunii de vot final a Camerei Deputatilor.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO