Politicienii, fata in fata cu anuntata greva din invatamant
Premierul Emil Boc a declarat astazi ca are incredere in "maturitatea cadrelor didactice" si ca solutiile pentru problemele profesorilor sunt cele conforme situatiei bugetare actuale.
De asemenea, prim-ministrul Romaniei si-a exprimat speranta ca profesorii vor intelege ca "nu se pot sacrifica elevii".
"Sper sa gasim echilibru in societatea romaneasca pentru a putea trece de aceasta perioada dificila", a mai spus Emil Boc.
La randul sau, presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, luni, ca angajamentul luat de PSD inaintea alegerilor parlamentare din noiembrie 2008, privind cresterea cu 50% a salariilor profesorilor, a fost "o greseală tactica".
Iliescu a spus, la sediul central al PSD, ca ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu, este pusa intr-o situatie dificila angajandu-se in promisiunea majorarii salariilor profesorilor.
"Cred ca a fost o greseala tactica angajamentul cu cresterea de 50%.(...) Nu e usor o astfel de crestere brusca, apoi s-a intrat in dificultati cu care se confrunta Guvernul. Intrarile la bugetul statului dupa primul trimestru sunt modeste, deci practic nu exista resursele necesare", a afirmat el.
Purtatorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian, a declarat, luni, ca liberalii spera ca solutia care va fi adoptata in cazul profesorilor care se pregatesc de greva generala sa fie una care sa respecte statutul cadrelor didactice. El a mentionat ca principalul instigator al grevei este Guvernul.
Reprezentantii sindicatelor din Educatie s-au intalnit, luni, cu ministrii Educatiei si Finantelor, discutiile avand loc in contextul in care sindicalistii au anuntat ca fac greva marti, cand este programata teza la Limba romana. Ei sunt nemultumiti de rectificarea negativa a bugetului invatamantului.
Reprezentantii Executivului spera sa-i determine pe sindicalistii din FSLI, "Alma Mater", "Spiru Haret" si FEN sa renunte la protest.
Guvernul a aprobat, marti, ordonanta de urgenta prin care se propune prelungirea pana la finalul anului a actelor normative in vigoare, privind salarizarea in sectorul bugetar, procedura care, in lipsa unei alte decizii, reprezinta practic o inghetare a salariilor in sistemul bugetar, la nivelul actual, pana la 31 decembrie 2009.