PNL și USR au reclamat la CCR ”noi motive de neconstituționalitate” ale Legii pensiilor

Ultimul update: Joi 10 Ianuarie 2019 15:18
Data publicarii: Joi 10 Ianuarie 2019 15:09
Categorie: Politic
PNL, USR

PNL a anunțat că - alături de USR - a atacat din nou la Curtea Constituțională noua Lege a pensiilor, pentru că ”aduce noi inechități pentru salariații și pensionarii din România, încălcând grav Constituția”.

 

”Cea mai mare nedreptate adusă pensionarilor de noua Lege a pensiilor este înghețarea pensiilor în 2019, pentru că indexarea punctului de pensie cu rata inflației și 50% din creșterea reală a salariului mediu brut se amână de la 1 ianuarie la 1 septembrie în acest an.

Potrivit formulei în vigoare de indexare anuală pensiilor, pensionarii ar fi trebuit să beneficieze de o creștere a pensiilor de 9% de la începutul anului, în schimb guvernarea PSD – ALDE promite o majorare de 15% doar pentru ultimele 4 luni ale anului. Asta înseamnă că PSD și ALDE taie pensia medie a românilor de cca. 1100 de lei/lună cu aproape 100 de lei pe lună în 2019.” - spun liberalii într-un comunicat.

În plus, mai spu n cei de la PNL, noua Lege a pensiilor aduce noi inechități pentru salariații și pensionarii din România, ”încălcând grav Constituția”.

”Una dintre cele mai aberante și lipsite de orice temei constituțional prevederi din Legea pensiilor condiționează dreptul la pensie al angajatului de îndeplinirea de către angajator a obligației fiscale de achitare a contribuțiilor reținute angajatului prin stopaj la sursă. O astfel de prevedere afectează grav dreptul la pensie al angajatului căruia fără a i se reține vreo culpă i se impută neplata contribuțiilor sociale datorate de către angajator și riscă să rămână fără pensie.” - se arată în mesajul PNL.

O altă discriminare nejustificată prevăzută în noua Lege a pensiilor este între persoanele cu dizabilități care urmează să beneficieze de pensie, fiind aplicată o măsură de reducere a stagiului de cotizare minim doar pentru o anumită categorie de persoane și nu pentru toți cetățenii cu nevoi speciale.

În același timp, este instituită o condiție obligatorie pentru persoanele care urmează să beneficieze de pensie de invaliditate de a îndeplini un stagiu minim de cotizare de minimum 15 ani, fapt care generează situații în care persoanele în cauză se pot regăsi în această condiție nedorită înainte de îndeplinirea stagiului minim de cotizare și să nu poată beneficia de dreptul la pensie de invaliditate.”

În plus, deputații Partidului Național Liberal și ai USR au solicitat Curții Constituționale completarea sesizării inițiale cu noi motive de neconstituționalitate a Legii pensiilor.

Astfel, angajații care lucrează în condiții speciale de muncă sunt supuși unor noi discriminări inacceptabile prin precizarea limitativă într-una dintre anexele Legii pensiilor a unei liste cu 75 de unități vizate. Practic, printr-o astfel de prevedere limitativă se încalcă drepturile altor salariați care lucrează în condiții speciale de muncă similare, dar care nu sunt angajați în cadrul unităților enumerate în această Lege.

De asemenea, în ceea ce privește procedura de contestare a deciziei de pensionare se instituie un termen de contestare după 3 ani de la intrarea în vigoare a Legii pentru cauzele nesoluționate în prezent și se modifică tratamentul juridic al contestației în sensul asimilării acesteia unei petiții care să fie judecată de o instanță de contencios administrativ și nu de către instanțele judecătorești competente în materia litigiilor de asigurări sociale.” - mai afirmă PNL.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

PNL, USR Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Ministrul Muncii anunță o nouă pensie în România. Angajatorii vor decide pentru angajații lor
Ministrul Muncii anunță o nouă pensie în România. Angajatorii vor decide pentru angajații lor
Ministrul Muncii, precizări despre noua Lege a pensiilor. Mesaj pentru pensionari
Ministrul Muncii, precizări despre noua Lege a pensiilor. Mesaj pentru pensionari
Noua Lege a pensiilor a fost reclamată la Curtea Constituțională
Noua Lege a pensiilor a fost reclamată la Curtea Constituțională
PNL și USR au reclamat la CCR modificările aduse legii pentru combaterea evaziunii fiscale
PNL și USR au reclamat la CCR modificările aduse legii pentru combaterea evaziunii fiscale
VIDEO PROTVPLUS.RO
Victor Ponta
Ponta: În 2019 e cea mai gravă corupţie din '95 încoace. Se fură cu ordonanţa de urgenţă
Ministrul Mediului, noi precizări despre „taxa auto”. Ce spune despre formula de calcul
Ministrul Mediului: Cred că în februarie vom putea să adoptăm bugetul în Parlament
Rovana Plumb: România este pregătită să facă faţă oricărui scenariu în cazul Brexit
Viorica Dăncilă s-a întâlnit în Israel cu Benjamin Netanyahu
Toni Greblă: Probabil vom trimite la Cotroceni cazierul Olguţei Vasilescu
Victor Ponta
Ponta, despre scandalul energetic: ALDE şi PSD au numit proşti şi hoţi
Corina Creţu şi-a anunţat oficial candidatura la alegerile europarlamentare
Klaus Iohannis a respins a 3-a oară numele propuse de Dăncilă la Transporturi și Dezvoltare
Băsescu: ”Oare cât de nepăsător, prost sau sabotor poate fi un ministru al energiei”
Primarul sectorului 1, acuzat că minte, după o poză pusă pe Facebook: ”Fake news pe față”
Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu lideri ai PNL. Orban: "Am fost mai mulţi”