PNL îi cere președintelui CCR să sesizeze Comisia de la Veneția pentru legile justiției
Liberalii au transmis o scrisoare preşedintelui Curţii Constituţionale a României, Valer Dorneanu, în care cer sesizarea Comisiei de la Veneţia privind Legile Justiţiei.
"Considerăm că, acum când sunt deduse judecăţii sesizări a căror soluţionare este vitală pentru deplina respectare a principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, în vederea realizării depline a rolului conferit Onoratei Curţi de Constituţia României şi de lege, precum şi pentru consolidarea democraţiei româneşti, este necesar să obţineţi un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia, punct de vedere care va constitui un element de sprijin al activităţii de jurisdicţie a Curţii Constituţionale", se arată în scrisoare, potrivit Agerpres.
Liberalii adresează preşedintelui CCR, în scrisoarea semnată de liderii grupurilor parlamentare ale PNL, rugămintea de a solicita un punct de vedere al Comisiei prin Drept şi Democraţie (Comisia de la Veneţia), arătând că aplicarea acestei proceduri este posibilă în conformitate cu modalităţile oficiale prin care poate fi cerut un punct de vedere al Comisiei şi în baza colaborării sale cu alte curţi constituţionale europene.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
PNL solicită CCR sesizarea Comisiei de la Veneţia înainte de a se pronunţa asupra sesizărilor de neconstituţionalitate primite, în acord cu solicitarea exprimată recent de secretarul general al comisiei, Thorbjorn Jagland.
Liberalii reamintesc că PNL este singurul partid parlamentar care a depus sesizări privind neconstituţionalitatea modificărilor aduse Legilor Justiţiei şi că şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a invocat temeiuri de neconstituţionalitate.
"Avem încredere că temeiurile de neconstituţionalitate identificate atât de PNL prin experţii săi, cât şi de ÎCCJ constituie argumente solide pentru invalidarea proiectelor menţionate", se precizează în comunicat.
De asemenea, liberalii menţionează că procedura privind intrarea în vigoare a legilor rezervă dreptul preşedintelui României de a face propria analiză şi de a iniţia o nouă contestare a acestora la CCR dacă vor fi identificate noi temeiuri de neconstituţionalitate.
Potrivit PNL, modificările aduse Legilor Justiţiei reprezintă un "atac direct la principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, realizat printr-o încălcare flagrantă a principiului colaborării loiale între autorităţile statului şi prin nesocotirea procedurilor parlamentare de adoptare a legilor".
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat luni că grupurile parlamentare ale liberalilor vor solicita CCR să ceară Comisiei de la Veneţia un punct de vedere faţă de sesizările de neconstituţionalitate formulate de liberali şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie asupra Legilor Justiţiei
Sursa: Agerpres
Etichete: justitie, PNL, curtea constitutionala, legile justiției,
Dată publicare:
09-01-2018 13:20