PNL și USR au depus moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Tudose

Raluca Turcan
Inquam Photos / Octav Ganea

PNL a depus la Parlament moţiunea de cenzură ”PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă”, prin care vor să demită Guvernul Tudose

Liberalii au înregistrat vineri la Parlament moţiunea de cenzură intitulată ”PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă”, în textul căreia fac inventarul ”minciunilor”, al ”nerealizărilor” şi al măsurilor care, arată ei, au destabilizat economia în cele zece luni de când coaliţia PSD – ALDE a preluat guvernarea. Moţiunea a fost semnată de 148 de parlamentari de la PNL, USR, PMP şi independenţi, relatează news.ro.

”În mai puţin de un an, guvernarea PSD-ALDE a aruncat la coşul de gunoi promisiunile făcute în campanie şi, odată cu ele, speranţele românilor într-un trai mai bun. Beneficiile unei creşteri economice substanţiale au fost anulate de măsurile populiste şi haotice luate în economie de cuplul de economişti de renume mondial Dragnea - Tudose împotriva mediului de afaceri şi a contribuabililor oneşti din această ţară. Minciuna PSDragnea a avut picioare atât de scurte încât, în mai puţin de un an, românii au văzut că programul de guvernare, pus sub titulatura „Îndrăzneşte să crezi”, a fost o iluzie vândută cu maximă neruşinare”, arată liberalii în textul moţiunii de cenzură.

PNL spune că actuala guvernare a devenit ilegitimă prin minciună şi un pericol real pentru oamenii şi firmele din România. Liberalii arată că PSD şi ALDE au preluat la începutul anului frâiele guvernării cu o economie stabilă, cu perspective bune şi sănătoase, cu un leu solid, o inflaţie aproape de zero, cu dobânzi mici, o datorie statului la fel şi creşterea economică promiţătoare.

”Practic, aţi primit o fundaţie economică bine făcută, cu structura de rezistenţă aferentă, pe care aţi avut-o la cheie. Ce aţi făcut cu ea?! V-aţi apucat să o demolaţi ca să improvizaţi o casă din chirpici. Şi v-aţi trezit acum că puneţi proptele la proptele, legaţi cu sârmă unde trebuie să bateţi piroane, în loc de cărămizi folosiţi cartoane, nu mai înţelegeţi care e structura de rezistenţă şi loviţi la temelie... Şi nu încetaţi să prezentaţi această cocioabă, care evident că stă să cadă, ca pe o mega-inginerie arhitecturală”, mai scriu liberalii în moţiunea de cenzură.

Citește și
psd
Analiza Program de Guvernare: Liderii PSD susțin că au crescut salariile cu peste 20%

PNL le reproşează liderilor PSD că nu au spus nimic angajaţilor din sectorul public despre creşterile fictive de salarii, promiţând în schimb creşteri de 25% ”care se dovedesc a fi praf în ochi”.

”La începutul anului viitor, românii vor vedea că salariile le-au crescut doar pe hârtie, în timp ce în mână vor ţine calendarul promisiunilor PSD din campanie şi vor constata că Dragnea şi ai lui şi-au bătut joc de ei. Mai mult decât atât, peste 90.000 de salariaţi din sectorul IT, precum şi persoanele cu dizabilităţi, sunt în pericol real să aibă veniturile amputate pentru că scăderea impozitului de la 16 la 10% nu se aplică în cazul lor. Ce veţi face cu aceşti oameni? Veţi da un OUG de cârpire a prostiei sau speraţi că angajatorii din mediul privat vă vor repara aberaţiile suportând ei diferenţa din buzunarul lor? Ce veţi face, însă, cu cei din mediul public?”, îi întreabă cei de la PNL pe guvernanţi.

De asemenea, liberalii acuză ”furtul de proprietate” din Pilonul 2 de pensii, ”minciuna” reducerii contribuţiilor la 35% şi a eliminării impozitului pe salariile de sub 2.000 de lei, dar şi ”bulversarea” mediului economic prin modificările aduse Codului fiscal.

”<<Îndrăzniţi să credeţi>> că aţi promis reducerea fiscalităţii şi nicio taxă în plus, însă aţi eliminat plafonarea contribuţiilor sociale şi aţi plafonat, în schimb, indemnizaţiile pentru creşterea copilului, aţi reintrodus supra-acciza la carburanţi şi aţi majorat taxarea contractelor part-time. Unii oameni şi-au pierdut locul de muncă doar pentru că nu sunteţi în stare să rezolvaţi o problemă punctuală şi aţi preferat să loviţi otova. <<Îndrăzniţi să credeţi>>, lideri ai coaliţiei guvernamentale, că aţi promis o creştere a nivelului de trai însă, în realitate, puterea de cumpărare a românilor scade în plină creştere economică. Inflaţia a crescut de 13 ori faţă de începutul anului (de la 0,2% la 2,6%) şi este mai mult decât dublă faţă de ceea ce aţi spus în campania electorală (1,2%)”, se mai arată în moţiunea de cenzură.

Inventarul consecinţelor guvernării PSD – ALDE continuă cu creşterea cu 12% a preţurilor carburanţilor, scumpirea cu 7% a electricităţii şi cu 6% a gazului, devalorizarea istorică a leului în raport cu principalele valute, creşterea dobânzilor la credite, creşterea nivelului de îndatorare a României, reducerea la un minim istoric a investiţiilor, creşterea deficitului balanţei comerciale cu 28% faţă de anul trecut, diminuarea cu 20% a investiţiilor private faţă de aceeaşi perioadă a anuui 2016 sau ”tăierea sălbatică” a bugetelor locale.

”Aveţi în faţă doar două opţiuni raţionale posibile: ori vă recunoaşteţi minciuna şi mandatul obţinut de această guvernare prin fraudă, ori continuaţi acest plan de distrugere economică şi socială şi nota de plată pe care o vom plăti cu toţii va fi pe măsură. „Îndrăzniţi să credeţi” că PSDragnea ne scoate din Uniunea Europeană şi face ca România să abandoneze orice plan de aderare la Zona Euro. Nu doar că nu faceţi nimic pentru a pregăti terenul, dar faceţi totul pentru a fi siguri că nu vom atinge acest obiectiv prea curând”, mai arată liberalii.

PNL atrage atenţia că, în pragul sărbătorii a o sută de ani de la Marea Unire, România ”este ruptă-n două” din punct de vedere social şi economic, că regiuni întregi sunt depopulate, ”în sărăcie lucie şi fără vreun viitor” şi că tinerii ”fug în lume unde văd cu ochii pentru a-şi căuta un rost, că se rup de familiile lor, de bătrânii şi de ţara lor”.

Liberalii îi atrag atenţia lui Liviu Dragnea că ar fi bine să înţeleagă că românii nu acceptă şi nu vor accepta să dea liber la furat din bani publici prin companii cu acţiuni la purtător, ”după modelul de grup infracţional organizat Tel Drum”, în spatele cărora, susţin ei, sunt ascunse domenii imobiliare personale impresionante, anchetate de procurorii din România, Uniunea Europeană sau America de Sud .

”Domnule Dragnea, cu cât insistaţi să atacaţi independenţa Justiţiei, cu atât îi veţi convinge pe tot mai mulţi că, în realitate, urmăriţi doar închiderea propriilor dosare penale, iar demersul dumneavoastă va fi sortit eşecului. Ideea că PSD realizează o presupusă „reformă în Justiţie” este echivalentă cu un nonsens, e ca şi cum hoţii strigă hoţii!”, se mai arată în textul moţiunii de cenzură.

PNL critică şi declinul Educaţiei, lipsa manualelor, şcolile fără avize de funcţionare sau neadaptarea sistemului la piaţa muncii.

De asemenea, liberalii atrag atenţia că sistemul medical şi de sănătate ”este în metastază” şi acuză Guvernul că este lipsit de conştiinţă şi de scrupule în urma ”cinismului înfiorător” pe care l-a arătat părinţilor care şi-au pierdut copiii în criza vaccinurilor.

”Vă mai invităm să <<îndrăzniţi să credeţi>> că avem în faţa noastră singurul partid din istoria României care s-a pus în situaţia ridicolă de a-şi demite propriul Guvern. Motivul declarat? Incompetenţa! Aţi uitat? Bineînţeles că era singurul pretext pe care îl puteaţi invoca, pentru că era credibil, era argumentul Opoziţiei susţinut din primul moment. Problema fundamentală este că motivul incompetenţei la guvernare este cu atât mai valabil şi evident acum! Aveţi Guvernul cu cel mai mare număr de demnitari - miniştri, secretari de stat, şefi de agenţii, fiecare cu propriul cabinet şi funcţionari aferenţi! - din câte guverne au existat până acum, dar livraţi cel mai prost exerciţiu guvernamental dintre toate. Dacă punem în balanţă ceea ce faceţi dumneavoastră astăzi, României i-ar fi fost cu siguranţă mai bine dacă nu era guvernată! Magnitudinea răului produs ar fi fost semnificativ mai mică”, se mai arată în textul moţiunii de cenzură.

Liberalii acuză şi faptul că PSD şi ALDE ”ridică perdele de fum”, invocă duşmani imaginari şi inventează teorii ale statului paralel pentru a-şi justifica ”neputinţa şi ticăloşia”.

”Dacă există un stat paralel, domnule Dragnea, domnule Tăriceanu, acela este cu certitudine patronat de dumneavoastră. Este statul în care domnesc hoţia şi înşelăciunea, statul în care nu dumneavoastră trebuie să fiţi în slujba poporului, ci poporul şi instituţiile statului trebuie să vă fie supuse şi obediente. Domnule Dragnea, statul paralel este cel pe care dumneavoastră îl puneţi la cale, statul în care liderul partidului de guvernare este acuzat de organizarea unui grup infracţional, iar tripleta odioasă Florin Iordache – Eugen Nicolicea – Şerban Nicolae conduce asaltul la instituţiile judiciare pentru schimbarea şefilor de parchete şi închiderea dosarelor dumneavoastră penale. Nu vă cerem să îndrăzniţi să credeţi asta, doamnelor şi domnilor, pentru că ştiţi că aşa este!”, mai spun liberalii.

În finalul moţiunii, PNL enumeră şi o listă cu măsurile immediate care ar trebui luate după demiterea Guvernului Tudose: abrogarea ordonanţelor de urgenţă ”care au generat haosul fiscal” şi oprirea atacului la independenţa Justiţiei.

De asemenea, liberalii arată că este nevoie de promovarea unui buget de stat pentru anul 2018 cu o pondere semnificativă a investiţiilor şi cu un nivel al deficitului substanţial sub 3% şi că este esenţială reformarea instituţiilor şi companiilor care gestionează aceste investiţii publice.

PNL atrage atenţia că România are nevoie de un sistem educaţional sănătos, lipsit de ingerinţa politicului, de alocări bugetare mai bune atât pentru educaţie, cât şi pentru cercetare, dar şi de reducerea drastică a birocraţiei.

”Vă îndemnăm să votaţi pentru adoptarea acestei moţiuni de cenzură şi retragerea încrederii acordată Guvernului Tudose, pentru că ştim că este singurul lucru corect care mai rămâne de făcut în acest moment. Prin votul dumneavoastră, opriţi distrugerea economiei, încetaţi atacul la Justiţie, nu scoateţi România din Uniunea Europeană!”, îi îndeamnă liberalii, în finalul moţiunii, pe toţi parlamentarii.

Textul integral al moțiunii:

”PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă

Domnule președinte al Senatului,
Domnule președinte al Camerei Deputaților,
Domnule prim-ministru,
Doamnelor și domnilor senatori și deputați,
Dragi români,

Actuala guvernare PSD-ALDE a reușit într-un timp record să provoace un haos generalizat în toate domeniile vitale – de la sănătate și educație, la fiscalitate, justiție sau infrastructură.
În mai puțin de un an, guvernarea PSD-ALDE a aruncat la coșul de gunoi promisiunile făcute în campanie și, odată cu ele, speranțele românilor într-un trai mai bun.

Beneficiile unei creșteri economice substanțiale au fost anulate de măsurile populiste și haotice luate în economie de cuplul de economiști de renume mondial Dragnea - Tudose împotriva mediului de afaceri și a contribuabililor onești din această țară.

Minciuna PSDragnea a avut picioare atât de scurte încât, în mai puțin de un an, românii au văzut că programul de guvernare, pus sub titulatura „Îndrăznește să crezi”, a fost o iluzie vândută cu maximă nerușinare.

Nu doar că această guvernare a devenit ilegitimă prin minciună, dar a devenit un pericol real pentru oamenii și firmele din această țară. Iresponsabilitatea, prostia și ticăloșia sunt puse împreună de Dragnea și camarila sa într-o combinație letală, care nu poate conduce România decât spre dezastru!

Am cules din țară o întrebare care ne-a fost adresată despre dumneavoastră, domnilor de la PSD și ALDE, de un om simplu, cu un gând simplu. Ar fi bine să cugetați asupra ei, domnilor parlamentari din coaliția majoritară.

Cităm: „Ce rău le-a făcut România, de se răzbună și ne batjocoresc în halul ăsta? Ce nu le-am dat sau ce le-am luat, că nu pot măcar să ne lase să ne vedem de treburile noastre?”

Ați luat la începutul anului frâiele guvernării cu o economie stabilă, cu perspective bune și sănătoase. Leul era solid, inflația aproape de zero făcea ca puterea de cumpărare să fie una reală, dobânzile erau mici, datoria statului la fel, creșterea economică promițătoare. Toate premisele erau bune.

Practic, ați primit o fundație economică bine făcută, cu structura de rezistență aferentă, pe care ați avut-o la cheie. Ce ați făcut cu ea?! V-ați apucat să o demolați ca să improvizați o casă din chirpici.

Și v-ați trezit acum că puneți proptele la proptele, legați cu sârmă unde trebuie să bateți piroane, în loc de cărămizi folosiți cartoane, nu mai înțelegeți care e structura de rezistență și loviți la temelie... Și nu încetați să prezentați această cocioabă, care evident că stă să cadă, ca pe o mega-inginerie arhitecturală.

Poate pe dumneavoastră, domnule Dragnea, domnule Tudose, vă umflă râsul în sinea voastră, gândindu-vă la ce potlogărie faceți. Dar pe români îi umflă plânsul când se uită în buzunar și constată că toate prețurile cresc, ratele la fel, salariile scad sau, în cel mai fericit caz, rămân aceleași, contribuția la Pilonul 2 de pensii scade, iar impozitele și taxele cresc.

„Îndrăzniți să credeți”, domnilor Dragnea și Tudose, că nu le-ați spus nimic angajaților din sectorul public despre creșterile fictive de salarii. I-ați mințit în față, iar acum au toată îndreptățirea să fie revoltați. De altfel, cum să nu fie revoltați după ce le-ați promis creșteri de salarii de 25%, care se dovedesc a fi praf în ochi?

La începutul anului viitor, românii vor vedea că salariile le-au crescut doar pe hârtie, în timp ce în mână vor ține calendarul promisiunilor PSD din campanie și vor constata că Dragnea și ai lui și-au bătut joc de ei.
Mai mult decât atât, peste 90.000 de salariați din sectorul IT, precum și persoanele cu dizabilități, sunt în pericol real să aibă veniturile amputate pentru că scăderea impozitului de la 16 la 10% nu se aplică în cazul lor. Ce veți face cu acești oameni? Veți da un OUG de cârpire a prostiei sau sperați că angajatorii din mediul privat vă vor repara aberațiile suportând ei diferența din buzunarul lor? Ce veți face, însă, cu cei din mediul public?

„Îndrăzniți să credeți”, domnilor Dragnea și Tudose, că nu ați spus nimic, dar absolut nimic în campania electorală despre mutarea contribuțiilor sau de furtul de proprietate declanșat din Pilonul 2 de pensii. Mai mult, nu le-ați suflat nicio vorbă pensionarilor că promisiunile de creștere a pensiilor sunt făcute prin sacrificarea pensiei copiilor și nepoților. Cine ar fi fost de acord cu un plan atât de cinic?!

„Îndrăzniți să credeți”, domnilor Dragnea și Tudose, că în programul prezentat alegătorilor ați promis reducerea contribuțiilor sociale la 35% - și nu la 37,25%, nivelul pe care l-ați fixat acum - iar veniturile sub 2.000 lei trebuiau scutite de impozit, dar acum v-ați făcut că uitați. Nu-i așa că aceasta e dovada cea mai clară că v-ați ținut de cuvânt?!

„Îndrăzniți să credeți” că ați bulversat pe toată lumea cu modificările aduse Codului fiscal, călcând în picioare prima revendicare a sectorului privat – să știe pe ce legi își fac planul de afaceri. Fără explicații clare, fără un studiu de impact, fără dialog și susținere din partea patronatelor și sindicatelor, împotriva tuturor, ați impus această harababură fiscală. Nici măcar parlamentarii care vă susțin din partea coaliției nu pot pune rămășag că nu vor scădea salariile. E bomboana de pe colivă, după experimentul fiscal cu TVA Split, prin care ați băgat groaza în mediul de afaceri.

„Îndrăzniți să credeți” că ați promis reducerea fiscalității și nicio taxă în plus, însă ați eliminat plafonarea contribuțiilor sociale și ați plafonat, în schimb, indemnizațiile pentru creșterea copilului, ați reintrodus supra-acciza la carburanți și ați majorat taxarea contractelor part-time. Unii oameni și-au pierdut locul de muncă doar pentru că nu sunteți în stare să rezolvați o problemă punctuală și ați preferat să loviți otova.

„Îndrăzniți să credeți”, lideri ai coaliției guvernamentale, că ați promis o creștere a nivelului de trai însă, în realitate, puterea de cumpărare a românilor scade în plină creștere economică. Inflația a crescut de 13 ori față de începutul anului (de la 0,2% la 2,6%) și este mai mult decât dublă față de ceea ce ați spus în campania electorală (1,2%).

„Îndrăzniți să credeți” că prețurile la carburanți au crescut cu 12% numai din august până în noiembrie. Electricitatea s-a scumpit cu 7% în octombrie față de septembrie, și cu 12% față de decembrie anul trecut. Și prețul la gaze urmează să crească cu 6%. Practic, toate alimentele s-au scumpit în ultimele 11 luni de zile, în timp ce ne spuneți că avem producții record în agricultură.

„Îndrăzniți să credeți” că Leul a luat-o la vale și a atins minime istorice. În loc să păstrați un nivel de 4,46 Lei/Euro, așa cum ați prezentat în campanie, cursul a depășit 4,64 Lei/Euro. Mai mult, indicele ROBOR este la un nivel mai mult decât dublu față de începutul anului (de la 0,8% la peste 2%). Românii trebuie să vă mulțumească pentru iresponsabilitatea de care dați dovadă pentru că ratele pe care le plătesc sunt mai mari cu peste 150 lei la un credit pentru ”Prima Casă”.

„Îndrăzniți să credeți” că numai până la 1 septembrie ați depășit cu 0,8% din PIB nivelul de îndatorare al României pe care l-ați angajat în campanie, mai precis cu aproximativ 6,6 miliarde de lei. Nu vrem să ne imaginăm unde o să ajungeți la finalul anului, dar vă întrebăm: realizați că aceste împrumuturi vor fi plătite din buzunarele tuturor românilor care muncesc cinstit și plătesc taxe la bugetul statului?

„Îndrăzniți să credeți” că aveți cele mai mici investiții de la aderarea României în UE până în prezent, în vreme ce ați promis pentru acest an investiții de peste 4% din PIB, adică 39 miliarde de lei. Unde sunt banii, domnule Dragnea, domnule Tudose?! Dacă i-ați fi pus acolo unde ați promis, nu ne îndreptam acum spre o fundătură economică. Însă ați tăiat deja 10 miliarde lei la rectificare și ați venit recent cu alte tăieri.

„Îndrăzniți să credeți” că ați dopat economia, printr-o creștere bazată pe consum, dar aveți o gaură... sau nu, un crater în buget la colectarea din TVA. Adică, vorbim (atenție!) de principala taxă pe consum, unde veți strânge cu 2% din PIB mai puțin decât ați estimat! Chiar sub nivelul colectat anul trecut. Într-un asemenea paradox economic e greu să ajungi, dar actuala guvernare a reușit și această contra-performanță.

„Îndrăzniți să credeți” că ați exportat bunăstarea României, ați scos banii din țară, fără ca românii să beneficieze! Deficitul balanței comerciale (importuri vs. exporturi) a crescut în primele 9 luni cu 28% față de anul trecut și a ajuns la 8,8 miliarde de euro. Și în acest caz, tot investițiile ar fi echilibrat balanța.

„Îndrăzniți să credeți” că investițiile private s-au diminuat în primele 9 luni ale anului, față de anul trecut, cu 20%! De altfel, ați făcut tot posibilul să alungați investitorii prin conduita dumneavoastră, demnă de o țară bananieră, și nu de o țară membră a UE. Recent, cea mai mare delegație de companii americane care a vizitat România a fost la București de unde a plecat fără niciun anunț de investiție. Investițiile străine înseamnă locuri de muncă, înseamnă bani în plus din taxe și impozite, înseamnă aport de tehnologie, calificarea forței de muncă, dezvoltare economică pe verticală și orizontală, comenzi pentru furnizori români. Cine mai crede că investitorii americani se vor mai întoarce după ce au văzut în ce hal guvernați? Banii investitorilor fug de incertitudine, fug de guvernarea mincinoasă și haotică livrată de PSDragnea și Tudose.

„Îndrăzniți să credeți” că ați promis primarilor că 100% din impozitul pe venit va reveni autorităților locale, în virtutea consolidării autonomiei acestora. Nu doar că nu v-ați onorat promisiunea, dar ați tăiat sălbatic din bugetele locale. Adică ați luat cu japca banii oamenilor care muncesc în acele comunități și care finanțau proiecte pentru reabilitarea străzilor, spitalelor, școlilor, extinderea utilităților de apă și canal șamd. Practic, ați blocat fără scrupule orice perspectivă de dezvoltare pe care acei români și-o construiseră prin muncă cinstită.

„Îndrăzniți să credeți” că Dragnea a mințit atunci când a promis eliminarea impozitului pe dividende. Cum justifică Dragnea minciuna? „Nu o vrea mediul de afaceri”. Culmea! Încă o dovadă despre cum ați mințit cu cinism, fără vreun gând de a respecta ceva din ce ați promis.

Alt exemplu, taxa auto, pe care ați eliminat-o cu un mare elan populist și care a făcut ca sute de mii de mașini second să ajungă în 9 luni în România. Ați pierdut jumătate de miliard din această aventură și vreți ca banii să-i plătească acum toți românii. Chiar primarii dumneavoastră au ajuns să critice public eliminarea pripită a taxei auto. Nimeni nu vă mai suportă incompetența.

Aveți în față doar două opțiuni raționale posibile: ori vă recunoașteți minciuna și mandatul obținut de această guvernare prin fraudă, ori continuați acest plan de distrugere economică și socială și nota de plată pe care o vom plăti cu toții va fi pe măsură.

„Îndrăzniți să credeți” că PSDragnea ne scoate din Uniunea Europeană și face ca România să abandoneze orice plan de aderare la Zona Euro. Nu doar că nu faceți nimic pentru a pregăti terenul, dar faceți totul pentru a fi siguri că nu vom atinge acest obiectiv prea curând.

România sărbătorește anul viitor Centenarul Marii Uniri, dar din punct de vedere economic și social este ruptă-n două. Nu vă pasă și nu vă preocupă faptul că regiuni întregi sunt depopulate, în sărăcie lucie și fără vreun viitor. Că tinerii fug în lume unde văd cu ochii pentru a-și căuta un rost, că se rup de familiile lor, de bătrânii și de țara lor. În sinea voastră probabil vă bucurați pentru că pe cei rămași ați învățat să-i amăgiți ușor. O Românie resemnată cu dezastrul este pariul domnului Dragnea.

„Îndrăzniți să credeți” că nu puteți nega principiul egalității în fața Legii, oricâte scamatorii de tipul OUG 13 ați încerca. Justiția a căpătat independență și cu cât veți încerca să o puneți sub control, cu atât mai multă ostilitate vezi obține din societate.

Domnule Dragnea, ar fi bine să înțelegeți că românii nu acceptă și nu vor accepta să dea liber la furat din bani publici prin companii cu acțiuni la purtător, după modelul de grup infracțional organizat Tel Drum, în spatele cărora sunt ascunse domenii imobiliare personale impresionante, anchetate de procurorii din România, Uniunea Europeană sau America de Sud.

Domnule Dragnea, cu cât insistați să atacați independența Justiției, cu atât îi veți convinge pe tot mai mulți că, în realitate, urmăriți doar închiderea propriilor dosare penale, iar demersul dumneavoastă va fi sortit eșecului. Ideea că PSD realizează o presupusă „reformă în Justiție” este echivalentă cu un nonsens, e ca și cum hoții strigă hoții!

Educația este în declin, elevii nu au manuale, multe școli sunt un pericol la siguranța elevilor, fără autorizații, tot mai mulți tineri sunt în afara sistemului de educație, iar cei care ies, au dificultăți în găsirea unui loc de muncă.

„Îndrăzniți să credeți” că sistemul medical și de sănătate este în metastază, iar managementul dumneavoastră este sub orice critică. Cinismul înfiorător pe care îl arătați părinților care și-au pierdut copiii în criza vaccinurilor demonstrează că sunteți lipsiți de conștiință și de scrupule.

Sau cu ce ar fi diferită situația astăzi, dacă tragedia de la Colectiv s-ar repeta?! Unii plâng, alții petrec - a fost răspunsul dumneavoastră când oamenii își comemorau victimele. Iar concluzia domnului Florin Iordache arată mentalitatea dumneavoastră sfidătoare. Cităm: „asta-i viața!”... Chiar nu aveți niciun pic de rușine?!

„Îndrăzniți să credeți” că v-ați bătut joc de profesori, cărora le-ați promis mărirea salariului cu 80% de la 1 ianuarie 2018? Ați bulversat sistemul educațional prin demiterea abuzivă a inspectorilor școlari, prin anularea legislației care prevedea ocuparea funcțiilor de directori de școală prin concurs, prin scandalul auxiliarelor, al manualului unic, al compendiului în loc de manuale și nenumărate alte tâmpenii care au băgat în ceață pe
toată lumea. Ce rămâne după dumneavoastră: doar criza manualelor și greșelile gramaticale de care râd și copiii din ciclul primar!

„Îndrăzniți să credeți” că în anul 2017 viteza medie în trenurile insalubre nu depășește 40 km/oră? „Îndrăzniți să credeți” că guvernul PSD-ALDE este guvernul ”minus” atunci când vine vorba de autostrăzi? Ați promis 100 de kilometri și ați reușit contraperformanța de a închide tronsoane de autostradă. Sunt ”reușite” demne de Cartea Recordurilor!

„Îndrăzniți să credeți” că sistemul energetic este aproape de colaps, pentru că ați decapitalizat toate marile companii, le-ați luat toți banii de investiții, în timp ce pregătirea pentru sezonul rece este un dezastru. Este un pericol iminent în această iarnă să rămânem fără căldură și fără lumină. Probabil nu va trece prea mult timp și veți putea fi acuzați, și nu exagerăm, de atentat la siguranța națională.

Vă mai invităm să „îndrăzniți să credeți” că avem în fața noastră singurul partid din istoria României care s-a pus în situația ridicolă de a-și demite propriul Guvern. Motivul declarat? Incompetența! Ați uitat? Bineînțeles că era singurul pretext pe care îl puteați invoca, pentru că era credibil, era argumentul Opoziției susținut din primul moment.

Problema fundamentală este că motivul incompetenței la guvernare este cu atât mai valabil și evident acum! Aveți Guvernul cu cel mai mare număr de demnitari - miniștri, secretari de stat, șefi de agenții, fiecare cu propriul cabinet și funcționari aferenți! - din câte guverne au existat până acum, dar livrați cel mai prost exercițiu guvernamental dintre toate. Dacă punem în balanță ceea ce faceți dumneavoastră astăzi, României i-ar fi fost cu siguranță mai bine dacă nu era guvernată! Magnitudinea răului produs ar fi fost semnificativ mai mică.

Prin urmare, „îndrăzniți să credeți” că aveți cel puțin la fel de multe motive să votați pentru demiterea acestui Guvern, la fel ca în urmă cu 5 luni de zile, când ați mai votat o moțiune de cenzură. Acum lucrurile chiar s-au agravat, întrucât guvernarea a continuat aceeași rețetă falimentară.

Mai „îndrăzniți să credeți” că nu au existat până acum în România guverne a căror activitate să fie contestată de atât de mulți oameni în stradă, la nici măcar un an de la momentul alegerilor. Și nici nu a existat vreo altă guvernare care să fie atât de surdă, indiferentă și sfidătoare față revendicările unor mișcări de protest ale unui mare număr de români, fără precedent în România.

„Îndrăzniți să credeți” că singurii vinovați pentru eșecul lamentabil al acestei guvernări nu sunteți decât dumneavoastră, domnilor guvernanți. Degeaba ridicați perdele de fum, degeaba invocați dușmani imaginari, oculte mondiale, forțe nevăzute, degeaba inventați teorii ale statului paralel, nimic nu vă poate justifica neputința și ticăloșia.

Dacă există un stat paralel, domnule Dragnea, domnule Tăriceanu, acela este cu certitudine patronat de dumneavoastră. Este statul în care domnesc hoția și înșelăciunea, statul în care nu dumneavoastră trebuie să fiți în slujba poporului, ci poporul și instituțiile statului trebuie să vă fie supuse și obediente.

Domnule Dragnea, statul paralel este cel pe care dumneavoastră îl puneți la cale, statul în care liderul partidului de guvernare este acuzat de organizarea unui grup infracțional, iar tripleta odioasă Florin Iordache – Eugen Nicolicea – Șerban Nicolae conduce asaltul la instituțiile judiciare pentru schimbarea șefilor de parchete și închiderea dosarelor dumneavoastră penale. Nu vă cerem să îndrăzniți să credeți asta, doamnelor și domnilor, pentru că știți că așa este!

„Îndrăznește să crezi!”, domnule Dragnea! „Îndrăznește să crezi” că nu există! Nu există în istoria post-decembristă cineva care să-și fi bătut joc într-un asemenea hal de cei care l-au votat.

Iată un citat din Liviu Dragnea: „Nu e de joacă, vom fi dați jos. Programul de guvernare este lege și dacă nu o respecți te consideri demisionat ca și Guvern (...) Eu nu pot să-mi permit să vin cu un program de guvernare pe care românii să-l voteze (să nu-l aplic) și eu să mai am curaj să merg pe stradă”.

Noi nu încurajăm actele de violență, nu-i îndemnăm pe români să vă înjosească atunci când ieșiți pe stradă, adică să suportați tratamentul despre care chiar dumneavoastră ați spus că ar fi unul just!

Vă îndemnăm, în schimb, să vă țineți cuvântul și să „demisionați” acest Guvern. Apoi să demisionați și dumneavoastră, domnule Dragnea, ca să puteți merge la piață și să nu vă înjure lumea în plină stradă.


Doamnelor și domnilor,

Ce trebuie făcut?

Demiterea acestui guvern trebuie să ducă imediat și automat la abrogarea ordonanțelor de urgență care au generat haosul fiscal și să oprească atacul la independența Justiției. Principalele lucruri de care are nevoie România sunt stabilitatea și predictibilitatea, astfel încât investitorii să-și recapete încrederea. Orice eventuale modificări fiscale vor respecta termenul de 6 luni pentru intrarea în vigoare.

Promovarea unui buget de stat pentru anul 2018 cu o pondere semnificativă a investițiilor și cu un nivel al deficitului substanțial sub 3%. În același timp, este esențială reformarea instituțiilor și companiilor care gestionează aceste investiții publice. Starea actuală a infrastructurii de transport este o frână în calea dezvoltării economice. România are nevoie urgent de autostrăzile care traversează Carpații: Sibiu-Pitești și Tg. Mureș-Iași, România are nevoie de căi ferate de secol 21, de aeroporturi moderne.

Un astfel de buget va duce la reconsolidarea monedei naționale, reducerea inflației, reducerea dobânzilor și atragerea de noi mari investitori în România.

E nevoie de transparență totală în instituțiile publice, la toate nivelurile. Este garanția că orice manevră cu bani publici se va vedea din stradă, fapt care va înhiba eventualii paraziți ai bugetului. Altfel, vor răspunde penal.

România are nevoie de un sistem educațional sănătos, lipsit de ingerința politicului. Este nevoie acum, mai mult decât oricând, de predictibilitate și coerență în actul educațional, de alocări bugetare mai bune atât pentru educație, cât și pentru cercetare, precum și de o conducere competentă a Ministerului Educației Naționale.

Eficiența statului prin folosirea tehnologiilor pe care le avem la îndemână, astfel încât să reducem drastic birocrația. Niciunui cetățean nu i se va mai solicita un document sau o informație care se află deja în posesia unei instituții a statului. Va fi un proces dificil de reformare instituțională, dar este singura cale corectă.

Abandonarea oricăror proiecte de natură să afecteze independența Justiției ori menite să dilueze sau să dezincrimineze infracțiuni. În paralel, Parlamentul într-o colaborare instituțională cu Consiliul Legislativ este obligat să pună ordine în legislație, cu prioritate în cea care trebuie respectată de autoritățile locale. Hățișul actual trebuie corectat prin simplificare legislativă, sistematizare și condensare, și nu prin dezincriminarea unor fapte.

În ansamblu, întreaga abordare a guvernării trebuie să se schimbe radical. Este un imperativ pe care românii îl așteaptă și de care România are nevoie ca de aer. Astăzi este sufocată, din cauza agendei paralele cu realitatea cotidiană pe care actualul Guvern se încăpățânează să o urmărească.

Stimate colege, stimați colegi!

Vă cerem, prin urmare, să votați prezenta moțiune de cenzură cu responsabilitate. Vă cerem să vă gândiți la ceea ce ar fi trebuit să fie exercițiul guvernării și cât de departe este față de ceea ce le-ați spus oamenilor atunci când le-ați cerut votul. Nu sunteți nici parlamentarii lui Dragnea, nici ai lui Tudose, nu sunteți proprietatea politică a vreunui baron ori grup de interese.

Vă cerem să fiți oameni liberi și să vă gândiți la ceea ce le doriți copiilor sau nepoților dumneavoastră ca și cum ați fi unul dintre cei care v-au votat. Dintre cei care în mod sincer v-au învestit cu încredere și cu speranță. Știți la fel de bine ca noi că rețeta politică a actualei guvernări este putredă, este compromisă și nu va aduce nimic bun nici României, și nici dumneavoastră.

Vă solicităm, în concluzie, să nu fiți complici la un dezastru pe care suntem datori cu toții să-l prevenim. Vă cerem să cugetați independent de un coleg sau altul de partid, pornind de la gândul că votul primit de la români pentru a fi în această sală vă stabilește o îndatorire și nu un privilegiu.

Vă îndemnăm să votați pentru adoptarea acestei moțiuni de cenzură și retragerea încrederii acordată Guvernului Tudose, pentru că știm că este singurul lucru corect care mai rămâne de făcut în acest moment. Prin votul dumneavoastră, opriți distrugerea economiei, încetați atacul la Justiție, nu scoateți România din Uniunea Europeană!”

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Dragnea şi Tudose, aşteptaţi cu huiduieli la şedinţa CEx al PSD:
Dragnea şi Tudose, aşteptaţi cu huiduieli la şedinţa CEx al PSD: "Să vină DNA să vă ia"

A inceput sedinta Comitetului Executiv al PSD de la Baile Herculane.

Analiza Program de Guvernare: Liderii PSD susțin că au crescut salariile cu peste 20%
Analiza Program de Guvernare: Liderii PSD susțin că au crescut salariile cu peste 20%

Liderii PSD, reuniţi în şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN) la Băile Herculane, analizează vineri măsurile din programul de guvernare despre care spun că le-au realizat în cele zece luni de guvernare.

Esca și Escu. CTP, despre dosarul Dragnea:
Esca și Escu. CTP, despre dosarul Dragnea: "Cum să-și dea demisia? O să spună, da, domne, niște nenorociți, OLAF-ul ăsta"

Esca și Escu, episodul IV. Andreea Esca și Cristian Tudor Popescu discută în fiecare săptămână, exclusiv pe www.stirileprotv.ro, cele mai importante subiecte ale săptămânii.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.