Analiza Program de Guvernare: Liderii PSD susțin că au crescut salariile cu peste 20%

psd

Liderii PSD, reuniţi în şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN) la Băile Herculane, analizează vineri măsurile din programul de guvernare despre care spun că le-au realizat în cele zece luni de guvernare.

Printre acestea: creşterea salariilor în sectorul public cu 21,2% prin majorarea fondului de salarii cu 9,9 miliarde de lei, creştere economică de 7%, scăderea datoriei guvernamentale şi a deficitului bugetar. În documentul prezentat CExN nu se precizează însă nimic despre devalorizarea record a monedei naţionale, despre creşterea dobânzilor la credite sau despre tăierea masivă a banilor de la investiţii.

Potrivit evaluării făcute de PSD, o serie de obiective au fost realizate, ba chiar depăşite în primele zece luni de guvernare.

Astfel, deşi PSD a promis o creştere economică de 5,5%, aceasta a ajuns la 7%. Deşi au estimat o valoare a Produsului Intern Brut (PIB) de 815 miliarde de lei, aceasta a atins suma de 842 miliarde de lei. De asemenea, datoria guvernamentală, estimată a fi scăzută la 39% din PIB, a ajuns de fapt la 37,4%, iar deficitul bugetar a atins procentul de 2,96% din PIB.

România, mai arată PSD, se află în top 5 mondial la capitolul creştere economică, cu peste 7%.

Citește și
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Social democraţii mai susţin că au crescut veniturile bugetare cu mai mult de 20 de miliarde de lei, de la 187,5 miliarde în ianuarie – octombrie 2016, la 207,5 miliarde în aceeaşi perioadă a anului curent, iar gradul de absorbţie al fondurilor europene a atins procentul de 9%.

În ceea ce priveşte realizarea obiectivelor sociale din programul de guvernare, PSD susţine că a crescut salariile în sectorul public cu 21,2%, deşi îşi propusese să le majoreze cu 20%. Astfel, PSD arată cum în perioada ianuarie – octombrie 2016 fondul de salarii în sectorul bugetar era de 46,5 miliarde de lei, ca în aceeaşi perioadă a anului 2017 acesta să ajungă la 56,4 miliarde. Concluzia social-democraţilor este că astfel, salariile din sectorul bugetar au fost majorate cu 21,2%, diferenţa dintre fondul de salarii din 2016 şi cel din 2017.

La fel, mai susţin aceştia, în primele zece luni de guvernare PSD au crescut cu 266.471 numărul de contracte de muncă full time, salariul minim a fost stabilit la 1.450 lei, punctul de pensie a ajuns la 1.000 de lei, iar pensia minimă garantată la 520 de lei.

Social-democraţii mai arată şi că puterea de cumpărare a salariaţilor a crescut de la 12% la 12,6%, iar a pensionarilor a ajuns de la 6,7% la 14,6%.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Esca și Escu. CTP, despre dosarul Dragnea:
Esca și Escu. CTP, despre dosarul Dragnea: "Cum să-și dea demisia? O să spună, da, domne, niște nenorociți, OLAF-ul ăsta"

Esca și Escu, episodul IV. Andreea Esca și Cristian Tudor Popescu discută în fiecare săptămână, exclusiv pe www.stirileprotv.ro, cele mai importante subiecte ale săptămânii.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.