Piedone, scos din politica pentru 3 ani de Agentia de Integritate. Ce afaceri a facut ca primar cu fiii sai
Agentia Nationala de Integritate a constatat ca fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a fost in conflict de interese administrativ.
Asta dupa ce, in urma cu aproape o luna, pentru aceleasi fapte, ANI a sesizat Parchetul instantei supreme, care la sfarsitul lunii septembrie l-a pus sub acuzare pe fostul edil, pentru sase acorduri de functionare si doua autorizatii semnate de el pentru trei firme in care asociati si administrator sunt copiii acestuia. Potrivit prevederilor legale, persoana care a fost in conflict de interese nu mai poate ocupa o functie publica timp de trei ani de la momentul constatarii faptei, scrie News.ro
ANI a anuntat, luni, ca a constatat incalcarea regimului juridic al conflictului de interese in materie administrativa de catre Cristian Popescu Piedone, intrucat atunci cand a fost primar al Sectorului 4, "a semnat, in perioada 2013-2015, sase acorduri de functionare si doua autorizatii de functionare pentru God Trust Enterprises SRL, Sport Team Kart SRL si Chocoland SRL, societati la care copiii sai detin calitatea de asociat si functia de administrator”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pentru aceleasi fapte, in 14 septembrie ANI a cerut Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) sa il cerceteze pe Cristian Popescu Piedone, iar procurorii l-au pus sub acuzare pe fostul edil, in 29 septembrie, pentru conflict de interese.
Potrivit ANI, in materie administrativa, Cristian Popescu Piedone a incalcat dispozitiile articolului 70 din Legea 161/2003, care prevede ca este in conflict de interese o persoana care, in timp ce exercita o demnitate publica sau o functie publica, are un interes personal de natura patrimoniala, care ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate a atributiilor care ii revin potrivit Constitutiei si altor acte normative. De asemenea, Cristian Popescu Piedone ar fi incalcat si prevederile articolului 76 din Legea 161/2003, potrivit caruia "primarii si viceprimarii, primarul general si viceprimarii municipiului Bucuresti sunt obligati sa nu emita un act administrativ sau sa nu incheie un act juridic ori sa nu emita o dispozitie, in exercitarea functiei, care produce un folos material pentru sine, pentru sotul sau ori rudele sale de gradul I. Actele administrative emise sau actele juridice incheiate ori dispozitiile emise cu incalcarea obligatiilor prevazute la alin. (1) sunt lovite de nulitate absoluta”.
Conform prevederilor legale, persoana fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica pe o perioada de trei ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului.
In 9 septembrie, procurorii Parchetului instantei supreme l-au audiat si l-au pus sub acuzare pe fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone, pentru conflict de interese. Tot atunci, la PICCJ au fost audiati si copiii lui Cristian Popescu Piedone, Vlad si Ana.
Dosarul de la PICCJ a fost deschis recent, dupa ce Agentia Nationala de Integritate a reclamat ca Popescu Piedone a fost in conflict de interese, intrucat atunci cand a fost primar al Sectorului 4 a semnat sase acorduri de functionare si doua autorizatii pentru trei firme in care asociati si administrator sunt copiii acestuia, iar una dintre societati a avut patru contracte cu ADP Sector 4 pentru ocuparea unei suprafete de 400 de metri patrati, in realitate ocupand o suprafata de aproape sase ori mai mare.
Inspectorii de integritate au stabilit ca, in perioada 2013 - 2015, Cristian Popescu Piedone, atunci primar al Sectorului 4, a semnat sase acorduri de functionare si douã autorizatii de functionare pentru “God Trust Enterprises SRL”, “Sport Team Kart SRL” si “Chocoland SRL”, ca urmare a cererilor formulate si semnate olograf de catre copiii acestuia, asociati si administratori ai firmelor.
“Mai mult decat atat, incepand cu anul 2013, SC Sport Team Kart SRL, societate administratã de cãtre fiul persoanei evaluate, a incheiat patru contracte cu Administratia Domeniului Public Sector 4, institutie subordonatã Consiliului Local Sector 4, pentru ocuparea unei suprafete de 400 mp, insã in urma mãsurãtorilor efectuate a rezultat cã aceasta ocupã suprafata de 2.234 mp”, potrivit ANI.
Agentia de presa News.ro scria, la inceputul lunii iulie, ca un raport de audit intern realizat la Directia de Administrare Parcuri si Zone de Agrement a sectorului 4 releva nereguli in organizarea procedurilor de achizitie in 2015, cand primar era Cristian Popescu Piedone, rezultatul fiind „afectarea fondurilor publice”. Alte nereguli se refera la contracte de inchiriere, printre beneficiari fiind si o firma a fiului primarului, care initial a avut un contract pe cinci ani, reziliat in decembrie 2015, acum avand unul pe sase luni‚ derulat din 1 aprilie.
Sport Team Kart SRL, avandu-l actionar pe fiul lui Cristian Popescu Piedone, Vlad Popescu, a incheiat un contract de inchiriere pentru 400 de metri patrati in Parcul Lumea Copiilor, zona karturi, pentru perioada 1 aprilie 2015 - 31 octombrie 2019, taxa fiind de 0,44 lei/mp/zi. A solicitat rezilierea in decembrie, fiind semnat apoi un nou contract, in 11 februarie 2016, pentru perioada aprilie - octombrie 2016, taxa de ocupare fiind de 0,57 lei/mp/zi.
Sursa: News.ro
Etichete: copii, Piedone, contracte, ani, conflict de interese,
Dată publicare:
10-10-2016 11:29