Peste 18.500 de sectii de votare la referendum. Cei care incearca sa triseze risca inchisoarea
Timp de 16 ore, cetatenii cu drept de vot si acte de identitate valabile au posibilitatea sa isi exprime optiunea in legatura cu demiterea sau nu a presedintelui Traian Basescu.
Mare atentie, insa. Toti cei care incearca sa triseze sau sa impiedice in vreun fel consultarea populara isi pot petrece urmatorii 6 ani la inchisoare.
Pentru a vota, puteti merge la sectia la care sunteti arondati. Daca v-ati facut insa planuri de calatorie si nu ramaneti in localitate, va veti putea exprima optiunea la orice sectie va iese in cale. Doar ca datele dumneavoastra vor fi trecute pe o lista suplimentara.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
AICI PUTETI GASI LISTA SECTIILOR DE VOTARE
Inainte sa iesiti pe usa, asigurati-va ca aveti cartea de identitate. Pasaportul va este util numai daca sunteti in afara tarii. Oricat de intelegatori ar fi reprezentantii sectiei, risca amenzi daca va dau stampila fara sa va legitimeze.
Votul dumneavoastra este liber si secret. Oricine va ameninta, va loveste sau macar incearca sa va opreasca poate fi pedepsit cu inchisoarea.
Rezultatele de la Referendum 2012 le vei putea afla pe www.stirileprotv.ro
Legea interzice explicit ca in cabina sa fie mai multe persoane. Doar cei care din motive evidente nu pot vota singuri, au dreptul sa-si cheme un insotitor.
La intrebarea "Suneti de acord cu demiterea Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu" trebuie sa raspundeti punand stampila doar pe unul dintre cele doua raspunsuri. Votul va fi luat in considerare si daca stampila depaseste limitele patratului, dar nu si daca a fost aplicata pe ambele variante.
Este mai prudent sa nu va fotografiati sau sa va filmati votul. Accesul in cabina cu orice tip de aparat de inregistrat este interzis. In orice caz, ar trebui sa va stiti optiunea inainte de a primi buletinul. Daca zaboviti prea mult, presedintele sectiei are dreptul sa va sanctioneze.
Votul este secret si daca vreunul dintre membrii sectiei va intreaba sau doar incearca sa afle cum ati pus stampila, risca sa ajunga dupa gratii.
Daca vi se promit bani sau alte foloase in schimbul votului, sunteti, de asemenea, in culpa.
De la 6 luni la 5 ani ar putea sa stea dupa gratii si cei care voteaza de mai multe ori sau doar incearca.
Pentru a fi validat, la referendumul de duminica trebuie sa se prezinte macar 9.154.307 de alegatori. In total, au fost organizate 18.548 de sectii de votare, cu peste 1.000 mai multe ca in 2007. Urnele vor fi deschise de la 7 dimineata pana seara, la 23.00.