S-au înțeles că nu sunt de acord: PSD vrea premier „tehnocrat”, președintele Nicușor Dan vrea unul „cu autoritate”

×
Codul embed a fost copiat

Un grup tehnic de lucru, format din reprezentanții mai multor partide, la cererea președintelui Nicușor Dan, s-a întâlnit la Palatul Cotroceni, pentru a găsi soluții ce pot duce la redresarea deficitului bugetar.

PNL, USR și UDMR vor tăieri drastice, în timp ce social-democrații, să se umble cu mănuși, la reducerea cheltuielilor statului. La discuții au participat și viitorii consilieri economici ai președintelui Nicușor Dan.

Conform unor surse, TVA ar putea crește cu 1-2%, însă cota pentru alimente și medicamente ar rămâne neschimbată, cel puțin asta ar vrea PSD. O altă variantă ar fi actualizarea impozitului pe proprietate cu rata inflației, măsură asumată prin PNRR și amânată până acum.

Sorin Grindeanu, președintele interimar al PSD: „Dorim să găsim soluții, astfel încât să se păstreze în continuare investițiile, să nu reducem veniturile românilor.”

Se discută și despre o absorbție mai bună a fondurilor europene, pentru a se atinge jaloanele mai rapid. De altfel, unele proiecte europene care nu au șanse să fie terminate până la finalul PNRR ar urma să fie înlocuite cu altele, ca să nu pierdem banii. Proiectele finanțate de stat care sunt nefezabile vor fi oprite.

Citește și
sorin grindeanu
Grindeanu: Guvernarea nu se face la Cotroceni. Ce se ascunde în spatele demersului președintelui

Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL: „Să reușim, pe de o parte, să avem cheltuieli cât mai mici posibile, într-un termen cât mai scurt, dar fără să dezechilibrăm sistemul public, de asemenea să menținem o situație economică stabilă, să nu ne bulversăm economia.”

Propunerea PSD de premier tehnocrat

Pe de altă parte, nu se știe cine va fi premier. Ilie Bolojan rămâne favoritul lui Nicușor Dan, însă nu și al celor de la PSD. Social-democrații ar fi venit, conform unor surse, cu alte două variante.

Una dintre acestea ar fi un premier tehnocrat, iar primul nume vehiculat este cel al lui Lucian Croitoru, consilier pe probleme de politică monetară la BNR. În 2009, Traian Băsescu îl propunea pentru funcția de premier, dar Guvernul Croitoru a picat la votul din Parlament.

Contactat de Știrile PRO TV, Lucian Croitoru ne-a transmis că nu vrea să comenteze informația, iar președintele interimar al PSD nu a dorit să o confirme.

Sorin Grindeanu, președintele interimar al PSD: „N-am discutat despre nume, nici despre Lucian Croitoru, nici despre Ilie Bolojan, nici despre un alt nume.”

Dar președintele Nicușor Dan nu ar dori un premier tehnocrat, din simplul motiv că nu ar avea autoritate politică.

O altă variantă propusă de PSD este cea a rotativei guvernamentale, cu Ilie Bolojan premier timp de 1 an și jumătate, schimbat apoi cu un premier social-democrat. Pe o variantă similară s-a mers în perioada 2021–2023, când Guvernul a fost condus inițial de Nicolae Ciucă, apoi de Marcel Ciolacu.

PSD va decide prin vot intern, la care vor participa inclusiv primarii și liderii locali, dacă intră sau nu la guvernare.

Discuții la Cotroceni pe tema deficitului

Printre cei care participă la discuții se numără și actualul ministru al finanțelor, Barna Tánczos, mulți foști miniștri de finanțe sau ai fondurilor europene, precum Radu Oprea și Adrian Câciu de la PSD, Cristian Ghinea de la USR; a venit și strategul economic al PSD, Cristian Socol. De la PNL participă Mircea Abrudean și Bogdan Huțucă, iar din partea Administrației Prezidențiale antreprenorul Dragoș Anastasiu și Radu Burnete, viitor consilier prezidențial.

Din informațiile noastre, Nicușor Dan a participat și el pentru scurt timp la această întâlnire. Unii dintre cei menționați chiar au fost implicați în elaborarea Planului Național de Redresare și Reziliență. Au însă viziuni diferite asupra politicilor economice.

Vorbim despre economii de 30 de miliarde de lei pe care statul ar trebui să le facă pentru ca deficitul să scadă până la 7,5% din PIB, o țintă pe care Nicușor Dan spune că și-ar dori să o atingem până la finalul anului. Și mai întâi, președintele ar vrea să ajungă la această țintă fără să crească taxe și impozite.

Cu asta sunt de acord și partidele politice. Și, astfel, se vorbește despre măsuri similare celor cuprinse în programul de guvernare din iarnă al coaliției. Vorbim despre reducerea aparatului de stat – cabinetele parlamentarilor, mașini, vile de protocol, comasare și desființare instituții și agenții – care ar putea aduce economii de aproape 2 miliarde de lei, potrivit unor surse politice.

Însă, în condițiile în care aceste măsuri nu ar fi suficiente, s-ar putea ajunge și la creșteri de taxe și impozite.

Articol recomandat de sport.ro
Românul căruia i s-a cam luat de țara natală: ”Vin doar în vacanță! Aici e casa mea”
Românul căruia i s-a cam luat de țara natală: ”Vin doar în vacanță! Aici e casa mea”
Citește și...
Nicușor Dan propune o reformă fiscală în două etape: Pachet cu măsuri pentru deficit până în 30 iunie, apoi
Nicușor Dan propune o reformă fiscală în două etape: Pachet cu măsuri pentru deficit până în 30 iunie, apoi "construcție"

Președintele Nicușor Dan a avut joi, la Palatul Cotroceni, o întâlnire cu reprezentanții mediului asociativ de afaceri.      

Grindeanu: Guvernarea nu se face la Cotroceni. Ce se ascunde în spatele demersului președintelui
Grindeanu: Guvernarea nu se face la Cotroceni. Ce se ascunde în spatele demersului președintelui

Președintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat că un program de guvernare nu se face la Palatul Cotroceni, iar consultările din zilele acestea propuse de Nicușor Dan sunt demersuri din dorința de informare a președintelui.

Nicușor Dan se declară îngrijorat de familiile lovite de inundațiile puternice. Ce promite șeful statului
Nicușor Dan se declară îngrijorat de familiile lovite de inundațiile puternice. Ce promite șeful statului

Președintele Nicușor Dan transmite că este alături de familiile afectate de inundațiile din mai multe județe și cere intervenții rapide și mobilizarea tuturor resurselor. El subliniază nevoia investițiilor în infrastructură și sisteme de avertizare.

Recomandări
Sute de români cer să fie evacuați din Israel și Iran, personalul neesențial din ambasade ar urma să plece. Ce se întâmplă
Sute de români cer să fie evacuați din Israel și Iran, personalul neesențial din ambasade ar urma să plece. Ce se întâmplă

Aproximativ 200 de români solicită evacuarea din Israel și Iran, în contextul conflictului din regiune, a anunțat, luni, secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Orientul Mijlociu și Africa din Ministerul Afacerilor Externe (MAE), Clara Staicu.

Noua condiție a Rusiei: Ucraina trebuie să distrugă armele primite din Occident înaintea unui acord de pace
Noua condiție a Rusiei: Ucraina trebuie să distrugă armele primite din Occident înaintea unui acord de pace

Moscova va cere ca Ucraina să distrugă toate armele occidentale înainte de orice acord de încetare a focului, a declarat viceministrul rus de externe Aleksandr Grușko pentru Izvestia.

Sindicaliștii atacă politicienii: Noi nu cumulăm pensii speciale cu salarii de mii de euro, în timp ce ni se cer sacrificii
Sindicaliștii atacă politicienii: Noi nu cumulăm pensii speciale cu salarii de mii de euro, în timp ce ni se cer sacrificii

Unul dintre cele mai dure mesaje după discuțiile de la Cotroceni a fost cel al Sindicatul Angajaților din Aparatul de Lucru al Guvernului care au condamnat „demonizarea” colegilor lor.