Parlamentul a votat noile conduceri ale ANRE, ASF și ale Consiliului Legislativ
Senatorii şi deputaţii s-au reunit, miercuri, în şedinţă comună pentru a vota numirile în funcţii de conducere la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Consiliul Legislativ şi Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
Vicepreşedintele Curţii de Conturi Nicu Marcu a fost singurul candidat pentru funcţia de preşedinte al ASF, el obținând 340 de voturi pentru și 20 împotrivă.
Marcu va ocupa funcţia de preşedinte al ASF pentru perioada rămasă din mandatul de 5 ani care a început în noiembrie 2018.
Funcţia de preşedinte al ASF a rămas vacantă după ce Leonardo Badea a demisionat, devenind viceguvernator al BNR.
Fostul președinte ASF, Leonardo Badea, a declarat în 2018 venituri salariale de 817.000 de lei, adică aproximativ 14.500 de euro pe lună, potrivit Newsweek.
O nouă conducere la ANRE
Parlamentul, de asemenea, a votat numirea unui vicepreşedinte la ANRE, în persoana lui Mircea Man, cu 315 voturi ”pentru” și 49 ”contra”.
S-au depus 12 candidaturi, 11 rămânând definitive. Comisiile reunite ale celor două Camere au propus numirea următoarelor persoane: Mircea Man (vicepreşedinte), Marian Neacşu şi Valeriu Steriu (membri).
Mandatul celor trei la ANRE expiră la 23 iulie 2025.
Cine va fi noul președinte al Consiliului Legislativ
Un alt punct al ordinii de zi a fost numirea preşedintelui Secţiei de drept public şi a preşedintelui Secţiei de drept privat în cadrul Consiliului Legislativ.
Propunerile pentru cele două posturi vacante au fost următoarele:
• pentru preşedinte Secţie de drept public:
1. Moţ Sofia Mariana - votată cu29 de voturi ”pentru” și 10 ”contra”
2. Marin Eugenia
3. Răducu Olimpia Louysse
• pentru preşedinte Secţie de drept privat:
1. Greblă Toni - votat cu 295 voturi ”pentru”, 10 ”contra”
2. Diaconu Elena
3. Marinescu Maria Raluca
”Membrii celor două comisii au analizat dosarele candidaţilor propuşi pentru cele două posturi vacante de preşedinte de secţie, au audiat online 5 dintre cei 6 candidaţi propuşi pentru aceste posturi şi au constatat faptul că toţi cei 6 candidaţi îndeplinesc condiţiile legale pentru ocuparea funcţiilor de preşedinte de secţie din cadrul Consiliului Legislativ”, se arată în raportul comun al Comisiilor Juridice ale celor două Camere ale Parlamentului.