Parlamentarii se intorc la munca. Prioritatile puterii: regionalizarea si modificarea Constitutiei

Parlament

Camera Deputatilor si Senatul incep, luni, cea de a doua sesiune ordinara a Parlamentului din anul 2013. Prioritatile puterii vizeaza reorganizarea administrativa si modificarea Constitutiei.

Senatul se convoaca de luni in a doua sesiune ordinara a anului 2013. Presedintele Senatului a convocat Biroul Permanent luni, ora 14.00, iar grupurile parlamentare se vor intruni la ora 15.00. Senatorii se vor intruni in plen de la ora 16.00, la sediul din Palatul Parlamentului.

De asemenea, Camera Deputatilor este convocata in a doua sesiune ordinara a anului 2013 luni, la ora 14.00. Sedinta Biroului Permanent al Camerei Deputatilor va avea loc luni, incepand cu ora 13.00.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, in deschiderea BPN al PSD, reunit la Mamaia, ca din toamna trebuie sa se modifice Legea 315/1998 privind regiunile de dezvoltare in sensul formarii regiunilor inainte de a primi statutul constitutional prin revizuirea Legii fundamentale. Premierul a spus ca proiectul cel mai important din aceasta toamna este declansarea efectiva a descentralizarii.

"Poate proiectul cel mai important din aceasta toamna, proiect politic, guvernamental, parlamentar, il constituie declansarea efectiva a procesului de descentraliare si de pregatire a regiunilor", a subliniat Ponta.

Citește și
Victor Ponta
Ponta: In toamna modificam legea si formam regiuni inainte de revizuirea Constitutiei
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Legat de modificarea Constitutiei, premierul Victor Ponta a declarat, ca din punctul sau de vedere, proiectul Comisiei de revizuire a Constitutiei reprezinta o reforma de care era nevoie a sistemului politic si constitutional si ca anul viitor se poate merge in orice moment la referendum.

O alta prioritate a USL o reprezinta Legea referendumului, despre care CC a stabilit ca este constitutionala in masura in care prevederile ei se aplica dupa un an de la intrarea in vigoare.

Premierul Victor Ponta a declarat, sambata, la reuniunea grupurilor parlamentare ale USL, ca in primele saptamani ale sesiunii parlamentare trebuie adoptata din nou Legea referendumului, pentru a fi trimisa a doua oara presedintelui Traian Basescu, acesta avand astfel obligatia de a o promulga.

In 29 mai, Camera Deputatilor a adoptat, cu 221 de voturi "pentru", 73 de voturi "impotriva" si 2 abtineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenta la referendum la 30%. Initiativa legislativa, semnata de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea si Bogdan Ciuca, modifica Legea referendumului in sensul reducerii pragului de prezenta la acest tip de scrutin de la 50% la 30%, dar si introducerea conditiei unui vot de 25% din alegatori pentru validarea rezultatelor.

Opozitia a atacat la Curtea Constitutionala legea, iar Curtea a decis ca actul normativ este constitutional in masura in care nu se aplica referendumurilor organizate in decurs de un an de la data intrarii in vigoare a legii.

Presedintele Basescu a declarat, ulteriror, ca termenul fixat de CC este "gresit calculat" si "nu are niciun Dumnezeu".

Presedintele a cerut Parlamentului reexaminarea legii care prevede validarea referendumului cu participare de cel putin 30% si cu cvorum al voturilor valabil exprimate de cel putin 25%, pe motiv ca in aceasta forma nu se asigura o reprezentativitate suficienta.

Pe de alta parte, presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, recent, ca la inceperea sesiunii parlamentare va interpela Ministerul Justitiei pentru ca DNA sa prezinte o situatie a anchetelor legate de "vechea guvernare".

Prioritatile legislative ale opozitiei par a fi legate, potrivit declaratiilor reprezentantilor acesteia, de nevoia de locuri de munca. Presedintele PDL, Vasile Blaga, a spus ca in viitoarea sesiune parlamentara prioritatile PDL sunt centrate pe crearea locurilor de munca, altele vizand domeniul educatiei. El a amintit ca PDL a depus in Parlament doua proiecte de lege in acest sens, dintre care unul se refera la constituirea Autoritatii Nationale pentru Protectia Investitorilor.

Blaga si-a declarat speranta ca aceasta initiativa va fi sustinuta li de putere, mai ales ca nu este nevoie de fonduri publice pentru constituirea ei.

Ramane de vazut in ce masura discutiile putere-opozitie pe teme sociale si economice, anuntate de ambele parti, vor avea cu adevarat loc si ce rezultate vor avea.

De asemenea, ramane de vazut in ce masura parlamentarii USL vor fi diciplinati si vor avea o prezenta buna la lucru pentru a sustine prioritatile Uniunii si in ce masura Guvernul va reusi sa produca la timp un proiect de buget pentru 2014.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
USL taie
USL taie "tortul" regionalizarii zilele acestea, pe litoral. Romania nu va avea 8 regiuni, ci 10

Liderii PNL si PSD s-au adunat la Mamaia pentru a redesena harta tarii. Victor Ponta si Crin Antonescu, au anuntat vineri ca nu vom avea 8 regiuni, asa cum se vorbea pana acum, ci 10.

Ponta: In toamna modificam legea si formam regiuni inainte de revizuirea Constitutiei
Ponta: In toamna modificam legea si formam regiuni inainte de revizuirea Constitutiei

Ponta a declarat in deschiderea BPN al PSD, reunit la Mamaia, ca din toamna trebuie sa se modifice Legea 315/1998 privind regiunile de dezvoltare in sensul formarii regiunilor inainte de a primi statutul constitutional prin revizuirea Legii fundamentale.

Corlatean: Regionalizarea va avea loc doar pe baze europene, nu pe baze etnice, sa fie foarte clar
Corlatean: Regionalizarea va avea loc doar pe baze europene, nu pe baze etnice, sa fie foarte clar

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat, miercuri, la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului, judetul Harghita, ca regionalizarea Romaniei se va face pe bazele europene, "care reprezinta standardul, ci nu pe baze etnice".

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.