Parlamentarii se intorc la munca. Activitatea din Parlament se va suprapune cu campania electorala

Dată publicare: 01-09-2014 11:54
Dată actualizare: 04-09-2014 07:05


Parlament

Senatul si Camera Deputatilor incep, luni, 1 septembrie, sesiunea ordinara de toamna. Activitatea legislativa urmeaza sa se suprapuna, in mare parte, cu campania electorala pentru alegerile prezidentiale.

In debutul sesiunii, cele doua Camere trebuie sa se pronunte asupra unor propuneri legislative care, din diverse motive, nu au mai fost dezbatute si votate. Astfel, Senatul va dezbate si vota, in prima saptamana a sesiunii, proiectele privind amnistierea fiscala a pensionarilor si a mamelor care au primit sume necuvenite din vina functionarilor, intrucat in sesiunea extraordinara nu a mai existat cvorum pentru continuarea lucrarilor.

Pe de alta parte, celelalte doua acte normative pe care Senatul le-a dezbatut in sesiune extraordinara - Legea CAS (adoptata) si Legea petrolului (care nu a intrunit numarul suficient de voturi pentru adoptare), vor merge catre Camera Deputatilor, care le va dezbate tot in prima saptamana a sesiunii. Totodata, este de asteptat ca Parlamentul sa se pronunte, in aceasta sesiune, si asupra Ordonantei de Urgenta a Guvernului privind migratia alesilor locali.

In aceasta sesiune ar putea ajunge in dezbaterea Parlamentului si proiectul UDMR privind autonomia, despre care liderii Uniunii au dat asigurari ca va fi finalizat inainte de 1 septembrie, dupa care va fi supus dezbaterii publice. Este de asteptat ca Parlamentul sa dezbata si o alta propunere a UDMR, referitoare la amnistierea functionarilor publici care trebuie sa returneze bani din salarii.

Pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor din aceasta sesiune figureaza si proiectul de modificare a Legii pornografiei, initiat de 37 de deputati si senatori. In acest caz, Camera Deputatilor este for decizional.

Tot in aceasta sesiune, Parlamentul trebuie sa dezbata si sa adopte proiectul bugetului de stat si cel al asigurarilor sociale de stat pe anul 2015, care urmeaza sa fie transmise de Guvern.

In prima zi a sesiunii de toamna urmeaza sa fie aleasa si noua componenta a Birourilor Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului, unele modificari fata de precedenta sesiune putand aparea la nivel de vicepresedinti, secretari si chestori, in functie de algoritm. De asemenea, ar urma sa fie adusa la cunostinta plenurilor si afilierea la alte grupuri a unor parlamentari, cateva demisii din partide fiind anuntate pe perioada vacantei de vara.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO